Eu zic să vindem tot străinilor!


Multe dintre clădirile ce le vedem că stau să cadă prin centrul oraşului sunt locuite de chiriaşi săraci, mulţi dintre ei ce trăiesc de pe o zi pe alta fără ca măcar să aibă toaletă în casă. Asta se întâmplă în anul 2014 în centrul Sibiului.

„În cazul ăsta, de ce stau aici?” poate vă întrebaţi. E clar că nu sunt capabili să întreţină o casă atât de veche ce necesită reparaţii costisitoare. Iar faptul că locuiesc în chirie nu ajută deloc deoarece ştim cu toţii cum sunt chiriaşii… foarte puţini dintre ei pun mâna să repare ceva prin locuinţă pentru că, evident, dacă nu e casa lor de ce să repare. Să vină proprietarul să facă treabă!

ILL_01

Proprietarul însă este Primăria. Primărie ce nu poate să-i dea afară din locuinţe fără a le oferi alt acoperiş deasupra capului. Proprietar care, pe bună dreptate, nu poate întreţine zeci de clădiri istorice doar pentru că cei ce locuiesc în ele sunt indiferenţi. Proprietar care, chiar şi dacă reuşeşte să elibereze clădirile respective, nu va avea bani să le restaureze ca mai apoi… mai apoi să nu ştie cui să le închirieze.

Soluţia ar fi vânzarea clădirilor „pe nimic” unor investitori privaţi ce au interesul de a reabilita clădirile respective. „Pe nimic” adică pe un euro, de exemplu. Dar stai… parcă am un déjà vu. Afaceri de genul ăsta a caracterizat România anilor ’90 şi vedem cu toţii unde am ajuns. Şi totuşi, este singura soluţie. Iar în Italia se poate.


16 comentarii la „Eu zic să vindem tot străinilor!”

 1. Stai asa, ca daca se vinde pe nimic vreau si eu una. 🙂 Hai doua!

  Chiar ma intrebam saptamana trecuta ce-i cu saracia din Orasul de Jos si cu toate casele alea amarate. Credeam ca sunt in litigiu…

  1. Unele (cele parasite in special) sunt in retrocedare, intr-adevar. Iar cand isi vor recupera aia casele nu vor avea bani sa le faca asa ca le vor scoate la vanzare cu niste preturi de speriat, sunt sigur…

  1. Vezi Piata Mica… un exemplu unde s-a putut face curatenie (de oameni saraci si hoti) iar primaria a si restaurat majoritatea cladirilor ce le are in proprietate. Dar de unde atatia bani, neică?

 2. Poate le sugerezi strainilor dupa ce cumpara cladirile astea sa inchida cetatea cum era pâna in jur de anul 1600 si sa tina pulimea romana afara . Ce zici dnu St? Macar faci ceva profit cu articolelel astea comandate ?

  1. Sunt curios sa-mi spui cine a comandat articolul asta. Voiculescu? Carabulea? Bill Gates sau Zuckerberg?
   P.S. un numar minim de neuroni te-ar fi oprit sa lasi comentariul ala pentru ca, ups, strainii nu pot cumpara proprietati in Romania.

 3. Un nr mimim de neuroni ,amice,ti ar spune si tie ca strainii nu au nevoie sa cumpere …ei si le retrocedeaza gratis si apoi le vand .
  Nu cred ca ai acces la Gates sau Zuckerman , nici macar la Carabulea deci poate spui tu cine iti zice ce si cand si despre ce sa scrii (?)
  Nu mai e funny sa mi pierd timpul pe Ce(nu)merita pt ca esti destul de rautacios cand nu ai raspunsuri si incerci sa insulti un cui care a dat curs invitatiei de a comenta art tale

 4. P.S : ti am recomandat situl mai multor persoane , asa ca o favoare , pt a atrage un nr mai mare de cititori pt ca per general pari un tanar interesat si -de ce nu? – Interesant .
  Bafta in continuare dle StPopa !
  P.S.S nu ti port ranchiuna ca ai descoperit lipsa de neuroni din capul meu si ti recomand calduros sa cauti in continuare doar oameni cu toti neuronii la ei cu care sa imparti impresii dar adauga la invitatia de comentarii si un nivel acceptat de dumneata de IQ

 5. Dle Popa detin si eu un blog de un nr de ani . Nu am incercat inca sa mi insult un cititor cum ai facut dta. cu interlocutorul de mai sus doar pt ca te a intrebat cevchiar daca intr un mod care ti pare malitios
  Urat din partea dumitale
  Dar nu e treaba mea cum iti adminiatrezi blogul eu am intervenit doar pt ati atrage atentia dle Popa ca titlul art dumitale e „eu zic sa VINDEM strainilor” deci imi permit sa trag urmatoarea concluzie: dumneata nu detii neuronii necesari si nu c el autointitulat Cui Paros si ar trebui sa ti fie rusine fata de dânsul si fata de toti cei care si fac timp sa intre pe blogul dumitale care se vtea unul pretentios si liber fara frica de a fi tras de urechi daca nu coincid parerile cu ale dvs.

  1. Vezi tu, faptul ca tu comentezi, tu ataci apoi tot tu iti iei apararea (asa cum e demonstrat) nu e un lucru demn. Vad ca imi repetati numele tot la cateva cuvinte… tocmai asta e problema. Atunci cand „cui paros” nu va mai comenta sub anonimat va putea sa intre in vorba cerand respect. Pana atunci insa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.