2019 în câțiva pași.

Ca în fiecare an: 2018201620152014201320122011201020092008.

2019 a fost un an ce m-a pus la încercare pe toate planurile, anul în care am făcut multe schimbări, anul în care profesional am cam renunțat la tot ce nu îmi făcea mare plăcere și am păstrat doar proiectele în care am crezut. De asta, în 2019 am o listă scurtă de proiecte dar spre care m-am concentrat mai mult decât aș fi făcut-o în mod obișnuit.

Orașul Artiștilor

Orașul Artiștilor (link aici) a rămas principalul proiect cultural, ce mi-a ocupat mai bine de jumătate de an. Câștigul personal din acest proiect a fost faptul că am reușit să trec peste ideea ce mă măcina de câțiva ani încoace și am organizat prima mea expoziție personală, după mai bine de 20 de ani în care nu am mai pus deloc mâna pe pensulă. Și nu am făcut-o doar așa, să fie făcut. Ci am expus în cadrul evenimentului național Noaptea Albă a Galeriilor, alături de sute de artiști foarte cunoscuți și… sub îndrumarea mai mult decât atentă a celui pe care cred că acum pot să îl numesc prieten: Sofian Albert (artist sibian & doctor în arte vizuale). Link aici spre câteva poze realizate la vernisajul expoziției din Pța. Mică din Sibiu, link aici spre un interviu mai amplu despre expoziție și scopul ei.


Școala de Vară de la Rășinari

Tecând prin toate cele trei Școli de Vară ce le organizez în fiecare an la Rășinari, tot cea ce e legată de arta plastică mi-a rămas și anul acesta la suflet.

Bineînțeles, și Școala de vară de fotografie (ce anul acesta a acoperit majoritatea evenimentelor culturale și sportive petrecute la Rășinari) și Școala de Vară de arhitectură (ce, din nou, a îndrumat zeci de elevi rășinăreni spre o cunoaștere mai corectă a patrimoniului construit local) sunt importante dar, așa cum spuneam mai sus, Școala de Vară de Arte Vizuale rămâne preferata mea, anul acesta având un record de înscriși (peste 60 de doritori înscriși în doar o săptămână), cu toții fiind studenți sau absolvenți de facultăți de arte din toată țara. Proiectul a făcut un pas mare în față, mai ales că i-am avut alături și pe îndrumătorii lector univ. dr. Mihai Zgondoiu (artist & curator independent) și Albert Sofian (artist & doctor în arte vizuale).


Cea mai frumoasă terasă din Sibiu

Cu gândul la ultimii cinci ani în care am tot discutat cu colegii de asociație (vorbesc de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu al cărei președinte sunt din 2010) despre acest proiect, am decis că este momentul bun pentru a-l scoate la lumină, în special datorită faptului că în 2019 o piațetă centrală, cu un farmec aparte, a devenit pietonală și urmează a fi acoperită cu terase sezoniere. Piața Huet, pentru că despre ea vorbesc, a fost imboldul muncii noastre de a scoate în față terasele ce trebuie apreciate în Sibiu și, evident, pe cele ce intervin grosolan din punct de vedere vizual asupra clădirilor din Centrul Istoric.

Proiectul „Cea mai frumoasă terasă din Sibiu” (link aici) a avut un rezultat neașteptat de bun, implicând aproape 5.000 de sibieni ce au votat cele mai frumoase terase din Sibiu pe site-ul TurnulSfatului.ro.

Votul, însă, a fost doar o modalitate de a atrage atenția asupra teraselor sezoniere din Sibiu, scopul proiectului fiind realizarea de propuneri de îmbunătățire a Regulamentului local de organizare și funcționare al teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat precum și realizarea primilor pași în vederea realizării unui Regulament special pentru Piața Huet, cea de la care a început practic totul (link aici). Mai multe detalii despre proiect și rezultatele lui găsiți aici.


Gala AIOS – decernarea titlului de Ambasador al Sibiului

Proiectul ce reușește an de an să încununeze toată munca noastră, a descoperit și în 2019 un Ambasador al Sibiului ce s-a dovedit a fi un om de nota 1000, pe dna. Maria Moga – Ambasadoare a Sibiului 2019. Detalii și poze găsiți aici.

Un clip video despre Maria Moga, realizat de CBO Films:

Și imagini de la Gala AIOS:

Privind acum în urmă, nici nu au fost puține proiectele din 2019. Și cu siguranță nu sunt nici de nebăgat în seamă 🙂

2018 în câțiva pași.

Revin la tradiție: 2016, 20152014201320122011201020092008.

Deși la început de 2018 aveam tendința de a renunța la proiectele comunitare, nu m-a lăsat inima să o fac. În schimb, am reușit să mă concentrez pe proiecte ce pot aduce o schimbare pe termen mediu și lung. Cât de mică o fi ea, sunt convins că proiectele asupra cărora m-am concentrat în 2018 pot rămâne în mintea oamenilor.

Înainte de a vi le arăta, vreau să aruncați un ochi și peste raportul AIOS cu activitatea din ultimii ani. Sunt convins că majoritatea nu știți că Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu este implicată și în cercetare, în șantiere arheologice, monitorizarea monumentelor istorice, promovarea Sibiului și organizarea de Școli de Vară. Iată mai jos raportul de activitate. Este stufos dar merită parcurs (click pe imaginea de mai jos):

Orașul Artiștilor, proiectul prin care am reușit să aducem în fața șevaletului zeci de pasionați de artă dar și să ajutăm artiști plastici să câștige bani din ceea ce crează:

Școala de Vară de la Rășinari (de arte plastice, fotografie) în urma căreia am oferit mai multe burse de studiu unor pasionați de artă din toată țara. În urma Școlii de Vară de arhitectură am reușit publicarea și tipărirea a unui Ghid de bune practici în arhitectură, pentru a arăta locuitorilor din Rășinari cum trebuie să își păstreze clădirile tradiționale și ce intervenții pot aduce în vederea reconversiei funcționale:

Gala AIOS prin care am oferit distincția de Ambasadoare a Sibiului dnei Ortrun Rhein, directoarea Centrului Carl Wolff:

Videourile de mai sus au fost realizate de CBO Films.

Promovarea Baschetului în Școli, proiectul prin care, deja de 10 ani, invităm jucătorii profesioniști de la CSU Sibiu să devină antrenori de ocazie pentru elevii claselor III-IV din școlile sibiene:

CSU Fans Magazin, revista suporterilor sibieni ce ajunge în scurt timp la numărul 200. Revista apare neîncetat de 13 sezoane:

Videourile de mai sus au fost realizate de Storytells.

Eu unul sunt mândru de ce am reușit să fac în 2018.
Sper ca 2019 să fie și mai productiv 🙂

De azi, ne promovam cu brandul de tara alaturi.

Am mai reusit o exclusivitate in online-ul Romanesc. Tin sa subliniez lucrul asta pentru ca intotdeauna am mers pe principul „tac si fac” doar ca in felul asta lucrurile trec neobservate iar de data asta chiar trebuie sa se stie de faptul ca proiectul #mySibiu (www.mysibiu.eu) a primit dreptul de a folosi brandul de tara (vestita frunza) ca urmare a celor 5 ani in care am promovat in toata lumea orasul Sibiu (eu, Razvan, Cezar si toti ceilalti).

Pentru ca spuneam de exclusivitate, trebuie sa stiti ca #mySibiu este primul proiect din onlineul romanesc, organizat de catre bloggeri pentru bloggeri, care primeste in mod oficial posibilitatea de a pune brandul de tara alaturi de cel al proiectului pe materialele promotionale ce le vom produce de acum inainte.

Astfel facem inca un pas inainte, asta dupa ce in 2012 am adus in Romania pentru prima oara bloggeri straini iar din 2014 #mySibiu este dedicat exclusiv bloggerilor de travel din afara tarii.

De la inceputul proiectului am reusit sa aducem peste 80 de bloggeri la Sibiu care au scris mai mult de 300 de articole de promovare a orasului, scrise in 4 limbi. Articole care vor sta acolo, in lumea Internetului, pentru eternitate, in memoria celor ce isi doresc sa viziteze urmatorul cel mai atractiv oras turistic din Estul Europei, visul oricarui calator.

Welcome to #mySibiu!

Dragos Asaftei - Prin Sibiul Meu 2012 (7)

Un gând după Zilele Vecinătăţii 2015

După aproape fiecare eveniment ce îl organizez îmi spun că este ultimul, că mă retrag în glorie şi îmi văd de viaţa mea. Stresul, nopţile nedormite, banii investiţi din buzunarul propriu, de multe ori consider că nu se justifică. Dar oamenii din jurul meu au grijă ca de fiecare dată să mă convingă de faptul că trebuie să continui.

Zilele Vecinătăţii de anul ăsta a avut cel mai bun feed-back ce l-am primit de când organizez evenimente. Probabil că un motiv în plus pentru care trebuie să mă mândresc cu evenimentul este acela că a fost un experiment ce a reuşit şi cu siguranţă va fi copiat în Sibiu şi în ţară. Atunci când am decis să mutăm festivalul nu din centrul oraşului ci chiar din cartier în cartier, anual, nu aveam de unde să ştim la ce să ne aşteptăm. Faptul că am reuşit să şi închidem circulaţiei auto cel mai mare bulevard din cartier, să punem în mijlocul lui o scenă, târguri, terase şi un parc de distracţii cum nu s-a mai văzut într-un aşa spaţiu… asta este deja fenomenal. Mă bucur că cei de la Primăria Sibiu înţeleg că un asfel de festival este probabil unic în istoria unui cartier şi că trebuie să facem tot posibilul să-l organizăm aşa cum trebuie.

La fel, mulţumesc celor ce m-au ajutat în organizarea de anul acesta, în special Ioanei, Andei, Dianei şi colegilor de asociaţie. Ne vedem la anul!

Acesta este cartierul Vasile Aaron! Distractiv, colorat, vioi, cu vecini prietenoşi. La Zilele Vecinatatii. #zilelevecinatatii

Posted by Zilele Vecinatatii on Thursday, July 2, 2015

Festival de cartier – Zilele Vecinătății 2015

Atunci când organizezi un eveniment pleci de la doar câteva idei, dezvolți, inventezi iar la sfârșit îți dai seama că ai muncit atât de mult încât habar nu ai cum de ai reușit să faci atât de multe. Așa s-a întâmplat și de data asta la Zilele Vecinătății (info pe site și pe Facebook).

Practic, dintr-un festival de cartier a devenit anul ăsta un adevărat festival PENTRU cartier. Da, aducem aici concerte, sport, terase, echipamente destinate parcurilor de distracții dar pe lângă toate astea cred că am descoperit și rețeta de a face oamenii să fie mândri de cartierul lor chiar dacă acesta nu este cel mai frumos sau cel mai important din oraș. Locuitorii din cartierul Vasile Aaron se implică și caută să-și îmbunătățească viața. Iar noi încercăm să îi ajutăm la rândul nostru… pentru că de asta ne numim Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu.

Cover ZV2015

Aducem pentru locuitorii cartierului Vasile Aaron:

 • Întâlnire cu primarul și cei doi viceprimari, o discuție liberă cu cei mai importanți trei oameni din Primăria Sibiu (joi,25 iunie, ora 18:30 la Școala nr.24)
 • 250 l. de vopsea pentru colorarea a trei scări de bloc din cartier (mulțumim Policolor). Până astăzi avem peste 80 de scări înscrise în concurs ceea ce este fooarte mult… deci interes mare din partea locuitorilor. Înscrieri se mai pot face AICI.
 • Târgul Vecinătății unde locuitorii își pot vinde lucrurile vechi din case iar copiii pot face schimb de jucării
 • Consultanță cu privire la înființarea și organizarea asociațiilor civice
 • Chestionare cu privire la problemele din cartier
 • Aducem arhitecți, actori, isotrici care povestesc despre importanța cartierului în dezvoltarea orașului Sibiu
 • Colectare gratuită a deșeurilor electrice și electronice din cartier
 • Concursuri pentru copii (mulțumim Faurecia și Decathlon)
 • și nu în ultimul rând, oferirea cetățenilor a informațiilor necesare pentru a-și înțelege spațiul în care locuiesc atât din punct de vedere istoric cât și actual și, evident, urmărind planurile de dezvoltare din viitor – vezi aici Ziarul Cartierului.

Și toate astea sunt posibile cu devotamentul colegilor din AIOS, a colaboratorilor și, foarte important, a voluntarilor. Vă mulțumesc tuturor că mă ajutați de fiecare dată atunci când este vorba de înfrumusețarea orașului Sibiu.

Ne vedem la Zilele Vecinătății 2015.

Afis A3 Zilele Vecinatatii 2015

5 evenimente prin care sărbătorim cei 5 ani

Înainte de a scrie despre cele 5 evenimente amintite în titlu, las aici contul Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu, poate v-aţi gândit până acum să susţineţi financiar evenimentele noastre şi nu aţi stiut cum 🙂 Deci, contul în care puteţi să ne faceţi o bucurie de Crăciun este AICI.

Zilele astea s-au scurs cei cinci ani de la primul eveniment organizat de către AIOS. Pe vremea aia, în 2009, Răzvan Pop a avut viziunea unei asocaţii în jurul căreia să se strângă elita sibiană şi cu ajutorul căreia să reuşească să mişte puţin lucrurile în Sibiu. Şi totul a început cu o întâlnire într-o cafenea situată chiar în locul din care Sibiu şi-a scris dezvoltarea, în Piaţa Huet. Întâlnirea aceea s-a numit „Serile Sibiului” şi acum împlineşte 5 ani de când se organizează lună de lună în acelaşi loc.

Cu ocazia asta, ne-am gândit să organizăm un maraton „Cuvintele Sibiului” la care sunteţi cu toţii invitaţi la Cafe Wien. Astfel, avem aşa:

 • Serile Sibiului (ora 18:00) – „Sibiul şi Marea Unire“. Invitat: prof. univ. dr. Sorin Radu;
 • Ora de Poezie (ora 18:00) – „Năravu’ versului“, Anton Pann. Invitaţi: Maria Tomoiagă, Rada Constantinov, Călin Mihail Roajdă, Ştefan Tunsoiu, Iulia Szabo;
 • Sibiul de altădată (ora 20:00) – Anii ’90 în Sibiu. Invitat: dl. Hans Klein;
 • Călător în lume (ora 20:00) – Cambodgia. Invitată: dna. Roxana Săvescu.

Al 5-lea eveniment va avea loc săptămâna viitoare: Gala AIOS la care primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, va oferi distincţia de Ambasador al oraşului Sibiu dlui. Emil Hurezeanu.

Cambodgia_MIC

Vrei un voucher Decathlon? Ia-l de aici.

Vă scriu din tranşee, lupta e acerbă, mai avem puţin şi vom fi victorioşi… deja simţim gustul victoriei dar pentru a nu lăsa loc de slăbiciune continuăm să muncim până în ultimul moment. Sâmbătă, 20 septembrie, vom celebra lupta din ultimele luni şi vom transforma Piaţa Mică din Sibiu în cea mai mare scenă de fitness din România. Zeci de instructori, seci de săli de sport, zeci de ore de mişcare, mii de ore de luptă pentru a reedita Festivalul Sportului mai mare şi mai important ca anul trecut.

Concurs

Şi pentru a vă ademeni să veniţi şi voi în Piaţa Mică să faceţi mişcare, arunc în aer un voucher de cumpărături la Decathlon Sibiu în valoare de 50 de lei. Cine îl prinde, este fericitul câştigător. Toţi cei ce lasă un comentariu la acest articol intră automat în tragerea la sorţi iar câştigătorul îşi poate ridica premiul sâmbătă din Piaţa Mică. Începeţi şi voi lupta comentariilor! Baftă.

afis

Baschet la inaltime

Ma bucur ca si anul asta am reusit sa dau o mica mana de ajutor pentru organizarea evenimentului Zilele Baschetului de la Sibiu si, mai ales, ca am reusit sa vin cu cateva idei ce (zic eu) au adus un plus evenimentului.

Pe langa traditionalul turneu de streetball destinat amatorilor, sesiunile de autografe, workshopurile de baschet cu si pentru iubitorii acestui sport, prezentarea echipei CSU Atlassib Sibiu… am avut anul asta baschet la inaltime (probabil primul meci de baschet organizat in Romania pe acoperisul unei cladiri) si deja traditionalul concurs „aruncarea de milioane” unde trebuie sa nimeresti cosul de la distanta mare… de data asta cosul fiind amplasat pe un TIR aflat in miscare 🙂

Bravo Asociatiei Al 6-lea jucator si in special lui Claudiu Hila care reuseste an de an sa duca in spate acest eveniment.

P8216121 10426183_698319343555119_9128013094352783605_n 10431499_698320036888383_1211144381082269167_n

Încă puţin până la Zilele Vecinătăţii

Dacă m-aţi ascultat până acum povestind cum şi de ce mi-am deschis blogul ăsta, probabil aţi auzit deja povestea primelor zece articole. Se făcea odată ca nici odată că prin 2008 am început un blog pe care scriam despre evenimente ce le-am văzut organizate prin alte ţări şi la noi ba (de aici şi numele de Ce Merită). Din primele zece articole cu idei de evenimente, am reuşit să organizez sau să ajut ca nouă dintre ele să se întâmple şi la noi. Eh, în sfârşit, după 6 ani, bifez şi ideea cu numărul zece: petrecere de cartier.

Banner-TS

Zilele Vecinătăţii este primul eveniment de acest gen organizat în cartierele din Sibiu. Nu aducem doar bâlciul în zonă ci ajutăm efectiv oamenii din cartier să se cunoască, să îşi cunoască cartierul şi să contribuie la dezvoltarea lui. Am adus în cafenelele din cartierul Hipodrom unii dintre cei mai importanţi locuitori ai lui, am adus instituţiile locale la o discuţie cu oamenii iar în weekendul 21-22 iunie 2014 organizăm cel mai mare festival ce a avut vreodată loc pe Bdul. Mihai Viteazu.

Mai mult, îi ajutăm pe oamenii din zonă să îşi reamenajeze scările de bloc şi să-şi vândă vecinilor lucrurile de care nu mai au nevoie prin casă. Sunt deja foarte mulţi înscrişi la Târgul Vecinătăţii… detalii şi înscrieri se fac pe site-ul www.aios.ro

Pe lângă ateliere, expoziţii, sport, terase şi distracţie, seara avem concerte cu Dorian Popa de la Lala Band şi Ami iar duminică cu invitaţi de la Junii Sibiului. Aşa cred că-i mulţumim pe toţi. Să fie bine primit!

Programul complet Zilele Vecinătăţii se găseşte pe site-ul www.aios.ro şi pe pagina de Facebook. Acţiunea e cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. Sponsori: Alka, UCM, Rubin şi Sorel.

Ce ştiţi voi despre Scandia şi Compa?

Aseară am fost invitat la emisiunea Raluca&Răzvan şi, printre altele, am vorbit puţin şi despre Turul Bloggerilor în cadrul Campaniei Produs în Sibiu organizat de către cei de la Asociaţia Produs în Sibiu împreună cu ziarul Sibiu 100%.

Răzvan Marcu a povestit cum a rămas el uimit de cât de mult s-a schimat Compa după privatizarea din 1999. Compania are aproape 130 de ani de viaţă aşa că noi o ţinem minte ca fiind o fabrică cu mulţi angajaţi care dădeau la strung şi făceau greve peste greve imediat după ’90.

Privatizarea a adus clienţi foarte importanţi din toată lumea, producând tot felul de echipamente pentru maşini pentru întreaga lume… doar pentru Dacia noastră nu (zicea el) 🙂 Eh, ţin să-l uimesc şi eu pe Răzvan – Dacia Renault este printre clienţii Compa. Pe lângă Dacia, clinţi mai sunt şi Bosh, Faurecia, Daikin, Emerson, Fuji Kiko, Honeywell şi alţii… aducând companiei vânzări de aproape 500 de milioane de lei anual (din care 82,09% pentru export).

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC
 

Dar cel mai mult m-a uimit vechea companie Scandia. Cu o vechime de 91 de ani, Scandia devine în 2001, după o licitaţie publică, companie privată 100%. Nu mi-e ruşine să recunosc că habar nu aveam că din 2010 s-a mutat întreaga fabrică undeva la ieşirea din Sibiu, în urma unei investiţii de peste 40 de milioane de euro. Nu mi-e ruşine pentru că am observat că nimeni din grup (nici chiar sibienii) nu ştia acest lucru.

De ce spuneam că de vizita la Scandia am rămas cel mai impresionat din tot turul „Produs în Sibiu”?
Păi… dacă aţi vedea cât de mare este (peste 17.000 mp spaţiu de producţie) şi cât de moderne sunt echipamentele, birourile şi tot ce înseamnă Scandia, aţi rămâne şi voi cu gura căscată. Mi-a plăcut mult acolo, trebuie s-o spun. Din păcate, nu am avut posibilitatea de a fotografia sau filma în spaţiile de producţie dar câteva poze din birouri tot vă pun.

Scandia este cel mai important producător de pate din ţară, avâd o cotă de piaţă de 40,80% din tot ce înseamnă vânzări de pate. Şi de curând au scos pe piaţă şi pate Disney pentru copii. Ideea e îndrăzneaţă, reţeta este făcută special pentru copii şi ambalajul are în interior şi puzzleuri pentru cei mici. O să-l testez pe nepotul meu şi o să vă zic dacă o să aibe succes 😀

produs in sibiu scandia compa_09 produs in sibiu scandia compa_01 produs in sibiu scandia compa_02 produs in sibiu scandia compa_03 produs in sibiu scandia compa_04 produs in sibiu scandia compa_05 produs in sibiu scandia compa_06 produs in sibiu scandia compa_07 produs in sibiu scandia compa_08

Produs în Sibiu” este o campanie realizată de Asociaţia Produs în Sibiu împreună cu ziarul Sibiu 100%.

Companiile „de familie” de la Produs în Sibiu.

Cum ar fi să te trezeşti într-o dimineaţă cu gândul să-ţi faci o firmă de produs umeraşe, muştar sau echipamente din inox pentru abatoare? Ai avea tupeul să te gândeşti la aşa ceva? Ţi s-ar părea realizabilă şi profitabilă investiţia?

Umeraşe – un obiect neinteresant pentru 99,99% dintre oameni a reuşit să aducă fraţilor Mainetti o afacere ce acum cuprinde peste 40 de fabrici în toată lumea, pe toate continentele. Fraţii Mainetti sunt cei care au realizat primul umeraş de plastic din lume (în 1962), umeraş de plastic ce acum se produce şi la Sibiu. Mainetti scoate pe bandă câteva zeci de milioane umeraşe pe an din fabrica de la Sibiu. Aici se produc 2300 de modele de umeraşe, doar un singur utilaj producând 15.000 umeraşe pe zi, în 3 schimburi.

Materia primă se aduce de afară şi producţia este majoritar pentru export.

SONY DSC  SONY DSC  SONY DSC  SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Muştar – s-a gândit vreodată cineva că poate face o afacere bănoasă cu muştar? Sitemani a început să producă muştar şi ketchup în garajul socrilor iar acum, după 15 ani, este o fabrică modernă ce produce pentru hipermarketuri şi care exportă produse tradiţionale (zacuscă făcute ca pe vremuri).

Materia primă se aduce din Banat şi din export. Borcanele pentru zacuscă vin din Germania, maşinăriile sunt făcute la comandă de către o firmă ungurească (la noi nu s-au găsit firme interesate) iar 80% din producţie este destinată consumatorilor români.

produs in sibiu_54 produs in sibiu_62 produs in sibiu_63 produs in sibiu_65 produs in sibiu_41 produs in sibiu_42 produs in sibiu_43 produs in sibiu_45 produs in sibiu_47

Echipamente pentru abatoare – familia Roşu a început cu producţia de încălţăminte şi marochinărie într-un spaţiu a unei fabrici de metale. După 7 ani, au hotărât să cumpere întreaga fabrică şi cu ocazia asta şi-au trecut în domeniul de activitate şi executarea şi montarea confecţiilor metalice (asta pentru că au fost obligaţi prin contractul de achiziţie să păstreze angajaţii vechii fabrici). Lucrul ăsta a adus firmei Roşu oportunitatea de a realiza şi astăzi echipamente şi accesorii din inox…pentru abatoare. Fiind probabil singura firmă din România specializată pe acest domeniu, a ajuns să şi exporte.

Materia primă este adusă de afară, la noi nu se mai găseşte inox.

Produs în Sibiu” este o campanie realizată de Asociaţia Produs în Sibiu împreună cu ziarul Sibiu 100%.

Produs în Sibiu – Turul Bloggerilor

Doar nu credeaţi că stau 😀

Anul trecut am urmărit de la distanţă campania „Produs în Sibiu” a celor de la Sibiu 100% şi Asociaţia Produs în Sibiu. Companii sibiene de a căror existenţă nici măcar nu aveam habar au ieşit în faţa sibienilor lăudându-se cu ce ştiu să facă… alături de multe alte companii de tradiţie din oraş. Pe lângă Compa (din 1886) sau Flaro (1922) s-au arătat la faţă companii mai noi dar foarte importante precum Ambient (1993) sau Boromir (1994) şi, deja am spus, alte companii din Sibiu ce produc mult pentru export dar noi, sibieni fiind, nu ştiam de existenţa lor.

Anul ăsta însă trebuie transmis mai departe, în toată ţara, mesajul „Produs în Sibiu” astfel că împreună cu organizatorii campaniei am chemat la Sibiu bloggeri care să simtă pulsul economic de aici. Şi eu, alături de ei, voi descoperi ce se află în spatele cortinei a 10 companii importante sibiene, voi urmări cum se produc produsele de Sibiu şi voi face cunoştinţă cu oamenii din spatele lor.

În perioada 13-16 octombrie vom vizita companiile Mainetti, Banca Comercială Carpatica, Boromir, Karpatem Meat, Compa, Sitemani, Ovosib Scandia, Lytos, Roşu şi Flaro.

Alături de mine vor mai fi şi Alexandra Palconi, Alina MassierAnca DumaAnne Marie, Călin TurcuCristian FloreaCristianDenisucaDiana-RibanaIstvan BertalanManuel, PancuSebastianVlad Dulea.

Citiţi-le blogurile şi urmăriţi turul bloggerilor „Produs în Sibiu” pe TwitterFacebook şi Instagram după hashtag-ul #produsinsibiu

Nu-i aşa că nu ştiţi mai nimic despre Amazonia?

Vă aştept la „Călător în lume” astăzi, 11 iulie 2013, ora 19:00, la Pardon Cafe Sibiu
Text scris de Dărămuş Ovidiu, invitatul de astăzi de la „Călător în lume”:

Cred ca am ajuns prea dependenti de tehnologie. Am avut ocazia sa constat pe pielea mea acest lucru in Amazonia, cand deconectarea a fost, alaturi de milioanele de insecte ce bazaiau in fiecare noapte, cea mai suparatoare problema cu care m-am confruntat. Obisnuit sa fiu online non-stop, atat pe internet cat si pe telefon si sa am vesnic posibilitatea de a initia un apel sau de a scrie un mesaj, mi s-a parut destul de dificil sa tai orice conexiune cu exteriorul pentru doua saptamani, locuind timp de mai multe zile intr-o locuinta amazoniana si apoi inca o saptamana pe o barca, alaturi de alti 50 de voluntari.

277841_412765332093937_1109326501_o

O ploaie marunta amplifica efectul de sauna. Larma orasului se amesteca cu glasurile calatorilor ce-si adresau saluturi in portugheza. Motoarele avionului erau de mult oprite, iar palmierii se incovoiau deasupra aeroportului in bataia furtunii. Ajunsesem in Manaus, capitala Amazonas, la capatul unui drum de aproape 36 de ore, in care strabatusem mai bine de 10.000 de km. De-aici si pana la capatul calatoriei mele urmau inca 5 ore cu barca.

Timp de doua saptamani am avut ocazia sa „gust” minunata cultura a Amazoniei, impartasind pe de-o parte problemele si provocarile care vin odata cu izolarea satelor lacustre pierdute intre nesfasitele brate ale Amazonului si afluentilor sai, dar in acelasi timp si veselia si energia unui popor latin.

473505_412772008759936_1344892936_o

Pentru a intelege Amazonia trebuie sa va inchipuiti in primul rand un ecosistem unde barca e principalul mijloc de transport. Vrei sa ajungi la cel mai apropiat vecin? Trebuie sa iei barca. Vrei sa mergi la magazin sa-ti faci cumparaturile? Desigur, vei pune cumparaturile in barca. Vrei sa mergi in satul vecin sau la cel mai apropiat oras? Iei barca cu motor. Vrei sa mai iesi si tu in jurul casei si sa dai o plimbare prin cartier? Ati ghicit, trebuie din nou sa iei barca, pentru ca altfel, ai plonja din casa direct in apa.

Afismic_Amazonia

In Amazonia nu exista tensiuni sociale. De ce ar fi? Pentru electricitatea pe care guvernul brazilian o furnizeaza incepand de prin anii 2000, locuitorii platesc doar o taxa anuala si pot consuma nelimitat. N-ai nevoie de prea mult gaz cand esti la ecuator, iar mancarea fie cade din copac, fie inoata in fluviul care te inconjoara din toate partile. Viata se desfasoara in ritmul ei, departe de ceea ce noi numim „civilizatie autentica”, cu ale noastre laptopuri, gadgeturi, WiFi la fiecare colt de strada sau scari rulante. Cate-un televizor ce ruleaza muzica latina isi arunca ecoul pana departe din loc in loc, iar unele institutii beneficiaza de-o conexiune antica la internet, care oricum nu e functionala 50% din timp, sau de aparate de aer conditionat, pentru a motiva elevii sa frecventeze cursurile. In rest, lumea socializeaza si traieste asa cum cu nostalgie numim noi din cand in cand „pe vremea noastra”.

„Călător în lume” revine cu o Auroră Boreală

Mulţi au tras de mine să revin cu seria de întâlniri lunare „Călător în lume” şi iată ocazia perfectă pentru a ne aduna din nou să discutăm despre ţări frumoase şi experienţe plăcute.

Astăzi, Bogdan Dăscălescu vine la Sibiu să ne arate cum a ajuns el să vadă Aurora Boreală… cu autostopul. Omul e puţin sărit de pe fix, vă spun, mai ales că eu nu am curaj să urc într-o maşină de autostop nici până la Glâmboaca, dapoi câteva mii de km, aşa cum a mers el.

Alături de el am vrut neapărat să fie şi Liliana şi Andrei Oprişan, mai vechii noştri prieteni călători de la placerea-de-a-calatori.ro, o enciclopedie turistică ambulantă. Ei ne vor povesti despre întreaga Norvegie pe care au străbătut-o de la Sud la Nord.

După cum se anunţă, va fi o sală plină astăzi la Pardon Cafe aşa că sfatul meu e să vă faceţi rezervări din timp. Ne vedem deseară. Detalii AICI.

Afis calator in lume, ed10

Filmând cu Transilvania Booking

La Târgul de tineri designeri de la Sibiu „Not for ordinary people” partenerul nostru travel-istic a oferit unui client al târgului un weekend la Costineşti pentru două persoane. Duminică seară am făcut extragerea câştigătoarei. O vrăbiuţă mi-a spus că va fi cazată chiar lângă plajă, într-o vilă de trei stele… de aur 🙂

Gata? Se filmează? Mergi în vacanţă la Costineşti… cu Transilvania Booking.

Filmuleţul l-am furat de AICI.

Fiecare om are un "Everest" al lui

La ora asta sunt la scoala Regina Maria impreuna cu Teodor Tulpan, primul român pe Everest, acolo unde incercam sa-i convingem pe copii sa mai lase calculatorul si sa iasa in natura, sa faca sport, sa incerce sa-si îndeplinească visele.
Stiu, e putin ironic faptul ca tocmai eu le spun copiilor sa nu stea prea mult in fata calculatorului doar ca eu am copilărit, m-am jucat cu masinutele in nisip, ma distram cu copiii, ieseam la munte cu cortul, lucruri pe care tinerii din ziua de azi (cam) uita sa le faca.

Putin mai târziu vom merge la Colegiul Goga apoi la Şaguna… deci o sa fie o perioada destinata elevilor.

Fetele, ăsta e târgul la care sigur vreţi să mergeţi.

Astăzi începe la Sibiu cel mai cel târg de haine şi accesorii unicat realizate de tineri designeri români pe numele lui colţul unic… adică Uniqorner. Va avea loc de vineri până luni (30 noiembrie – 2 decembrie) lângă Turnul Scărilor (din Pţa. Huet spre str. Turnului), mai exact la Gossip Tree şi Kleines Cafe.

Diana-Ribana îşi expune şi ea ultimele realizări (de două săptămâni lucrează la foc deschis pentru voi) şi pe lângă ea mai sunt o căruţă Continuă să citești Fetele, ăsta e târgul la care sigur vreţi să mergeţi.

Astazi mergem in Turcia. Veniti si voi?

Dacă vizitezi Turcia descoperi trei tări diferite: Turcia traditională, Lumea greco – romană și Turcia turistică. Fiecare au ceva aparte și fiecare si se descoperă în cele mai mici detalii având în rucsac doar setea de cunoaștere.

Diferentele sunt mari, oamenii sunt diferiti, civilizatia este alta. Turcii sunt excelenti păstrători ai patrimoniului mondial și pentru aceasta merită să vizitati Turcia. Turcii sunt exemple ale culturii islamice și pentru aceasta merită să vizitati Turcia. Turcii sunt borne culinare ale lumii și pentru aceasta merită să vizitati Turcia. Turcii sunt printre cei mai buni turoperatori ai lumii și pentru aceasta merită să vizitati Turcia. Merită să vizitati Turcia pentru a vedea ce înseamnă o putere mondială, cum este turnul la el acasă și ce monumente își păstrează această tară. Continuă să citești Astazi mergem in Turcia. Veniti si voi?

Am parcat pe canapea (Parking Day Sibiu).

Chiar dacă vremea a fost îngrozitor de friguroasă şi a plouat apoape toată ziua, nu ne-am lăsat şi am mers cu canapeaua în parcare, printre maşini. Cam asta a ieşit la Parking Day Sibiu:

Câteva poze din parcarea de la Cazarma 90: Continuă să citești Am parcat pe canapea (Parking Day Sibiu).

PARK(ing) Day Sibiu

Fără alte multe cuvinte, vineri vom scote maşinile din parcări şi ne vom relaxa pe-un covor de iarbă acolo unde cu o zi înainte cutia de metal îşi aştepta în căldură proprietarul.

Ideea e ceva mai veche şi iată că anul ăsta o şi punem în practică pentru că TeaSpot Cafe ne-a cerut s-o facem. În 21 septembrie ne alăturăm proiectului mondial PARK(ing) Day şi vom reamenaja şi noi câteva parcări din Sibiu alături de celelalte 975 de parcări din 35 de ţări şi 6 continente. Pe strada Tribunei În parcarea Cazarma 90 vor fi invitaţi artişti, asociaţii sibiene şi fete cochete ce îşi vor amenaja fiecare propria grădină pe locul parcării de maşini. Înscrieri se mai pot face aşa că ori dacă eşti artist sau reprezinţi o asociaţie, trimite un mail cât de scurt la sibiu@aios.ro şi îţi vom rezerva locul de parcare.

Mie îmi place mult ideea asta, sper să prindă bine şi la Sibiu. Vezi mai jos ce şi cum poţi face: Continuă să citești PARK(ing) Day Sibiu