EXCLUSIV: Ordinul Arhitectilor ataca Primaria Sibiu


Dupa cum spuneam la sfarsitul lui octombrie 2008 (tot in exclusivitate), Consiliul Local Sibiu a aprobat construirea a 21 de locuinte D+P+1E+M in locul campingul din Padurea Dumbrava Sibiu.

Filiala teritoriala Sibiu-Valcea a Ordinului Arhitectilor din Romania a initiat o actiune in contencios administrativ prin care se solicita Primariei Sibiu anularea Hotararii Consiliului Local Sibiu nr.408/30.10.2008, privind aprobarea documentatiei de urbanism P.U.Z. si R.L.U. „Cartier case de locuit unifamiliale D+P+E+M in volumul podului” in Sibiu, zona Padurea Dumbrava.

In noiembrie 2008 Filiala Sibiu-Valcea a O.A.R., prin Presedinte arh. Gabriel Rosca, a depus la Primarie o adresa apoi, dupa o saptamana, si o plangere prealabila. Redau o parte din adresa:

Proiectul propune realizarea unui cartier de case de locuit intr-o zona cu destinatia de „Dotari turistice” conform PUG Sibiu in viguare.
In cazul schimbarii destinatiei zonei trebuie realizat un studiu aprofundat care sa ia in considerare intreaga zona a fostului camping Dumbrava.
Zona fostului camping Dumbrava este o zona traditionala de serbari in aer liber al sibienilor, Maifest sau Majalis erau serbate traditional in padurea Dumbrava (denumita „padurea tanara” de mai bine de 500 de ani). Starea actuala de dezorganizar
e a zonei se datoreaza partial unor constructii ilegale si partial unei reglementari urbanistice de tip PUZ care a permis realizarea pe cateva loturi a unor locuinte individuale. Documentatia aprobata in cadrul sedintei din consiuliu din 30.10.2008 reprezinta de fapt o extindere a unei astfel de reglementari urbanistice deficitare, nicidecum o abordare integrata a dezvoltarii acestei zone cu o traditie foarte speciala a orasului Sibiu.
Consideram ca proiectul creaza orasului Sibiu un prejudiciu direct prin faptul ca reprezinta doar o ilustratie superficiala a intentiei unui investitor fara a lua in considerare conditiile generale ale zonei de impact.
Efectul indirect al proiectului este legat de modul de sustinere a interesului comunitar, care este complet in defavoarea orasului Sibiu.
Va solicitam revocarea acestei hotarari si impunerea realizarii unui plan urbanistic zonal care sa fundamenteze profesional interventia urbanistica propusa.
Va asiguram de intregul nostru sprijin in solutionarea acestei solutii.

La inceputul lunii decembrie 2008 Primaria Sibiu, prin primarul Klaus Werner Iohannis a raspuns. Redau o parte:

In PUG zona in discutie este prevazuta ca „Zona institutii publice si servicii”, functiune care este compatibila cu zonele Case de vacanta pentru care exista deja aprobata hotararea de consiliu specificata mai sus.
Functiunea atat in PUZ avizat cat si in aceasta extindere a lui, este locuire, care vine sa se alature functiunii de servicii oferite de hotelurile din apropiere.
Referitor la specificatia dumneavoastra ca prin documentatia aprobata nu se respecta prevederile L.350/2001 cu referire la asigurarea confortului urban precum si a unei dezvoltari integrate a municipiului, va comunicam ca realizarea unor cladiri de locuit unifamiliale cu un regim de inaltime D+P+E+M nu impiedica o dezvoltare integrata a zonei avand in vedere faptul ca nu se dezvolta functiuni de industrie, birouri ci tot de locuire asa cum este specificul zonei la care va referiti. In ceea ce priveste confortul urban al zonei precum si a zonelor invecinate, mentionam faptul ca prin realizarea unor locuinte cu un regim mic de inaltime, nu sunt obstructionate nici insorirea, nici linistea, lucruri care ar putea fi potrvinice existentei unui confort urban adecvat.

Cladirile se vor inmulti in Padurea Dumbrava

Vand 700 mp teren ( aprox 17 X 40 ) in Padurea Dumbrava, langa Hotel Palace, toata suprafata defrisata, cu toate utilitatile pe teren, acces auto foarte bun. Zona de P+2 E + M, vecinatati: Hotel Palace, Camping Dumbrava, Ansamblul rezidential Dumbrava. Pret 350 Euro/mp negociabil.
Vezi anuntul AICI.

Dezbatere publica pentru strandul din Padurea Dumbrava

In data de 28.01.2009 intre orele 13.00-17.00 in sala de conferinte a Primariei Municipiului Sibiu, str. S. Brukenthal nr. 2, va avea loc consultarea populatiei/dezbaterea publica a proiectului Strand Municipal.
Citeste AICI.

Foto: weburbanist.com


Un comentariu la „EXCLUSIV: Ordinul Arhitectilor ataca Primaria Sibiu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.