Gianfranco si cladirile ruinate


Cu totii il stim pe Gianfranco, mai cunoscut in Sibiu sub pseudonimul italianul. Este primul italian din Sibiu care si-a deschis un local pe la noi – pizzeria La Piazetta din Pta Mica. Apoi si-a mai deschis Il Cappuccino, Pizzeria de pe str. Brukenthal, a cumparat o parte din Cafe del Sol s.a.

Inca de pe la inceputuri a vrut sa extinda La Piazzeta si la subsolul cladirii din Pta Mica 15 dar, nefiind proprietatea lui, nu a reusit. In timpul restaurarilor realizate la Casa Luxemburgheza, cladirea din Pta Mica 15/Pta Huet 15 (cea cu La Piazzetta) a suferit mult. O cladire a fost reparata, cealalta a fost distrusa. In fine, in 2007 cladiriea cu pricina (Pta Mica 15) a fost propusa pentru restaurare prin programul GTZ dar acestia s-au retras dupa ce (se pare) au aflat ca spatiul de la parter nu este proprietatea privata a lui Gianfranco, asa cum declarase. Spatiul este inchiriat de la SC Domar SRL (va mai amintiti barul Domar de acolo?) care, la randul ei plateste chirie la Urbana, avand contract pe vreo 10 ani cu aceasta.

In vara anului 2007 italianul a cumparat etajul 1 si mai mult de jumatate din etajul 2, ramanand in cladire doar un batranel care, saracul, nici wc in casa nu avea. Facea in oala pe care o goleste dimineata la wc-ul din curte. Nu a vrut nicicum sa se mute, mai ales ca avea promisa ingrijire din partea unora, in schimbul apartamentului. [edit: ca sa fie completa informatia 🙂 – batranelul a acceptat pana la urma oferta italianului si a primit in decembrie 2007 un apartament in schimbul camerei de aici. Dupa o luna acesta a murit.]
Am crezut ca Gianfranco va face ceva cu cladirea, o va pune la punct. Se pare ca pana prin 2010 (cand expira contractul Domar-ului) nici nu va misca nimic.

A trecut un an jumatate si cladirea arata din ce in ce mai rau, fiind acum si nelocuita in mare parte. Peretii au crapaturi de 10 cm prin care vezi cerul innorat si mizeria dinauntru a devenit de nesuportat. Spatiul a fost folosit in ultima vreme doar pentru niste poze realizate de Dumitru Preda. Pentru aceeasi campanie foto a fost folosita si imaginea cetatii din Slimnic, de la „mama zmeului”. Comparatia e buna – o cladire din Centrul Istoric al Sibiului si cetatea Slimnic construita prin 1350.
Sunt constient ca restaurarea cladirii il va costa pe Gianfranco cu mult mai mult decat a dat pe cladirea in sine dar trebuia sa fie si el constient de asta cand a cumparat-o. Este o cladire aproape ruinata. Sa speram ca nu ne va cadea in cap intr-o zi.

Sursa poze cu Nicolle: Mitichi.
P.S. Dragute pozele dar totusi mi se pare ca Nicolle ar trebui sa fie mai naturala. Cam lipseste naturaletea.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.