Tragi-comică situația “cetățenilor responsabili” inflamați ca și cum am trăi într-un oraș condus de clanuri mafiote, cu consilieri locali ce nu vor să fie cunoscuți și votează în secret, cu o primărie ce a ținut ascuns faptul că vrea să mărească taxa de salubritate și cu o dezbatere publică făcută doar de ochii lumii.
Nu, oameni buni.
1. Primăria Municipiului Sibiu a anunțat public pe Facebook, prin comunicate de presă plătite, chiar și prin email despre acest regulament. Faptul că dezbaterea publică trebuia să fie doar de formă, fără a influența cumva regulamentul, se datorează exclusiv neimplicării de până acum a cetățenilor.
Ca exemplu, în noiembrie-decembrie 2020 a fost în dezbatere publică Regulamentul privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum si a taxelor speciale, pe anul 2021. Lucru ce ne influențează pe absolut toți locuitorii acestui oraș. Pe câți dintre voi v-a interesat? Câți ați făcut propuneri de modificare sau măcar ați citit propunerea de regulament? Bănuiesc că niciunul dintre cei de aici nu s-a implicat.
2. Componența consiliului local este publică. Ce-i drept, doar cu nume și poză deși cred că ar fi trebuit și câteva date de contact pentru a-i putea interpela direct în astfel de cazuri – LINK.
3. Voturile sunt publice, fiecare cetățean trebuie să știe cum votează consilierii locali și ce discuții sunt în cadrul ședințelor pe baza hotărârilor de consiliu local. Astfel, pe site-ul primăriei există pentru fiecare ședintă atât procese verbale (cu transcrierea a tot ce se discută) cât și minutele ședințelor din care puteți afla cine ce a votat – LINK.
4. Hotărârile consiliului local (HCL) sunt toate publice. Din păcate, primăria Sibiu le publică de cele mai multe ori sub formă de document .pdf scanat astfel încât devine de multe ori imposibil să găsești vreo informație din corpul documentelor. La fel cum se întâmplă și cu Regulamentul de salubritate în discuție acum. Dar nu-i nimic, ne descurcăm și așa. Ele sunt publicate pe site chiar și înainte de ședințe, înainte de a fi votate, pentru a fi consultate și de către populație – LINK.
Odată votate HCL-urile apar și pe site-ul www.hcl.USR.ro unde găsim sub format text absolut toate hotărârile luate în consiliile locale din țara asta.
5. Ședințele se transmit live, în format video, pe site-ul Primăriei Sibiu. Vă vine să credeți sau nu, asta se întâmplă după ce un consilier PSD a cerut transmiterea lor live încă înainte de a avea pandemie și a afla cu ce se mănâncă conferințele online – LINK.
Totul este și ar trebui să fie cât mai transparentizat. Depinde doar de noi să ne și intereseze.
Și acum problema.
Problema este la consilierii locali. Aceștia s-au trezit doar după ce “scandalul” a luat o amploare ce le-ar fi afectat imaginea. Aproape pot băga mâna în foc că altfel mulți dintre ei nici nu ar fi citit propunerea de regulament și ar fi ridicat mâna instinctiv, fără prea mari dureri de cap. La fel cum au făcut-o și în luna mai 2019, atunci când au votat în unanimitate faptul că toți proprietarii de imobile declarate nelocuite trebuie să plătească taxa de salubritate chiar și dacă nu generează gunoi. O inepție, nu? Iată că de 19 luni plătim o taxă posibil chiar ilegală, fără să se scandalizeze nimeni.
Iar consilierii locali de la acea vreme probabil habar nu aveau de taxa in cauză deși HCL 179/30.05.2019 a fost votată în unanimitate de voturi (cu lipsa votului unui consilier, ce-i drept, dar asta pentru că a lipsit de la ședință). Mai mult decât atât, HCL-ul a fost explicat în cadrul ședinței “pentru că este o problemă mai complexă și cred că este bine să vedem o prezentare succintă, ca, fiecare din cei prezenți să înțeleagă despre ce este vorba”. Asta nu se întâmplă de multe ori – de obicei se spune doar numărul și titlul hotărârii, se ridică mâna pentru vot și cam asta a fost – LINK minută / LINK proces verbal
E drept, consilierii locali au crezut că votează ca fiecare platformă publică să fie inchisă iar cetățenii arondați să aibă acces cu card sau cheie (așa cum le-a fost prezentată) și, de fapt, au votat și taxarea despre care vorbesc, ca parte integrantă a hotărârii. Dar, hei, asta e treaba consilierilor locali – să știe ce votează, să vină cu propuneri, să nu ridice mâna orbește. De aici și problema mea.
Ca o concluzie: fiți mai implicați! Fiți mai vigilenți! Și, mai ales, fiți mai informați! Ăsta e mesajul atât pentru voi, cetățenii, cât și pentru voi, consilierii locali. Și… dacă nu ați fost la vot, lăsați pe cei ce au votat să fie acum nemulțumiți.
P.S. Ca să nu existe comentarii aiurea: eu am depus cereri primăriei să se anuleze taxa de salubritate imobilelor nelocuite atât la începutul anului 2020 cât și ca propunere atunci când a fost în dezbatere publică Regulamentul privind taxele pentru 2021. Chiar înainte de a se face public noul regulament – LINK.
Pe aceeași temă: De ce am renunțat la reciclarea selectivă… după nici 5 luni..
Este bine de stiut, multumesc mult pentru informatie!