Hai pa! hatere…


Tot mai des se pune întrebarea „Cum trebuie procedat cu comentatorii care înjură pe bloguri?„. Eu mi-am exprimat punctul de vedere foarte clar: blogul meu e casa mea şi aşa cum în apartament la mine nu las să intre oameni neinvitaţi, la fel nu las nici pe blog haterii să deranjeze liniştea cititorilor educaţi. Asta însemnând trash şi spam iar atunci când cineva exagerează trec la editarea comentariilor şi rescrierea lor la 180 de grade.

Am avut şi eu câţiva hateri la viaţa mea cărora (în prostia mea) am încercat să le explic că nu au dreptate. Normal că nu am avut cu cine discuta şi am ajuns să-mi pierd timpul şi să mă enervez că nu-i duce mintea. Deocamdată au fost puţini dar sunt sigur că vor apărea şi alţii pentru că stilul meu de a conversa cu cineva nu e chiar cel mai plăcut. În sensul că sunt un om foarte dar foarte timorat aşa că de multe ori, pentru că nu prea intru în vorbă cu oamenii şi pentru că nici nu-mi place să bârfesc prea mult, par arogant sau cu nasul pe sus. Mi-o asum.

De ce moderez comentarii?

Dar s-o luăm concret: de ce nu sunt de acord să las publice comentarii răutăcioase, injurioase şi/sau cu atacuri la persoane:

  • Pentru că întrerup şirul de discuţii din comentarii. Atunci când apare un comentariu cu un atac sau injurii, ceilalţi cititori ce ar vrea să comenteze în continuare nu o mai fac.
  • Pentru că nu e corect faţă de persoana atacată. Fără dovezi clare eu nu scriu pe blog. La fel, dacă cineva nu are dovezi atunci când spune că o persoană este poponar, şterg comentariul.
  • Pentru că dacă nu ai curajul să îţi spui numele şi preferi să te ascunzi după un anonimat ieftin, nu meriţi să fii băgat în seamă.

Asta nu e dictatură, nu e îngrădirea dreptului la liberă exprimare. Sunt pur şi simplu nişte reguli de bun simţ la care nu vreau să renunţ. În casa mea nu se cacă nimeni!

Exemplu.

Răzvan de exemplu nu vrea să modereze niciodată comentariile. Nu contează ce spun ele sau dacă au vreo valoare. Priviţi comentarii (click aici că-i link): primul comentariu l-am scris eu lăudându-l pentru articol apoi îmi răspunde Răzvan, al treilea comentariu este un spam fără nici o legătură cu articolul, al patrulea comentariu este de la un anonim (oesrighs@yahoo.com | 84.238.61.73) care mă  atacă pe mine iar apoi pauză. Credeţi că mai are cineva chef să comenteze la articolul ăsta chiar dacă el este super-documentat, muncit şi interesant? Vă spun eu: nu. Nici măcar eu nu voi mai comenta o perioadă pe blogul lui pentru că risc să fiu din nou atacat şi mai bine mă lipsesc.

Spuneţi voi ce pierde şi ce câştigă Răzvan şi dacă am dreptate ori ba.


11 comentarii la „Hai pa! hatere…”

  1. As adauga la pct. 2 („dacă cineva nu are dovezi atunci când spune că o persoană este poponar, şterg comentariul”) faptul ca pe langa dovezi ca persoana e poponar, aceasta informatie trebuie sa fie relevanta in contextul discutiei. Altfel…

  2. Asa cum zicea si Diana, e pura invidie, altfel nu vad de ce sa iti pierzi timpul criticand munca altora.. Ca doar, sa fim seriosi, mai bun nu esti.. In opinia lui personala probabil se considera mai bun decat tine, dar atat ! Asa cum eu cred ca blogul tau e misto, altu’ poate ca nu da doi bani pe el.. Dar nu vii si arunci in stanga si in dreapta cu comentarii aiurea, oricum nu rezolvi nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.