Ieftinăciuni


În ultima vreme vorbesc cu mulţi potenţiali colaboratori pentru diverse afaceri dar îmi dau seama că nu cu mulţi sunt pe aceeaşi lungime de undă. Expresia cu care nu sunt niciodată mulţumit dar nu lipseşte dintr-o discuţie este: Trebuie să ne impunem pe piaţă cu preţuri mai mici faţă de concurenţă. Câteodată sunt aduse în discuţie şi calitatea şi seriozitatea dar preţul mic este obligatoriu. Păguboasă gândire.

Ce-i face pe producători să-şi dorească preţuri mici?

  • Lipsa de coae, frica de eşec;
  • Lipsa unui plan de afaceri clar şi sigur, a viziunii naşterii unui brand.

Şi, cu toate astea, de ce cumpărătorii plătesc aşa scump?

Să spunem că eu vreau să produc caiete pentru şcoală care trebuie să fie ieftine, bine-înţeles. Cumpăr hârtia cu 1 leu + 0.24 lei tva, printul şi coperţile încă 0.60 lei + 0.14 tva. Adică voi da 1.98 lei pe materia primă. Salarii, utilităţi şi recuperarea investiţiei încă 1.50 lei.  Am ajuns la 3.48 lei. Pun adaos 40% calculat la preţul iniţial de producţie adică 60 de bani şi uite cum am ajuns la 4.08 lei. Distribuţia mai costă 20 de bani/caiet deci la magazin ajunge cu 5,37 lei (asta dacă luăm cel mai bun caz şi produsul nu trece prin mai mulţi distribuitori şi re-vânzători). Tva-ul se adaugă de fiecare dată că doar statul îl ia, nu stă pe gânduri. Adaos 40%, 7.43 lei + 24% TVA = 9.21 lei caietul.

Cumpărătorul plăteşte 9.21 lei iar eu ca producător am câştigat 0.6 lei, am băgat o grază de bani în utilaje şi mi-am asumat riscul de a nu vinde produsul. De asta economia bubuie.


10 comentarii la „Ieftinăciuni”

  1. Vezi ca sunt doua probleme la calcul, nu-s contabil, dar cred ca nu gresesc:
    – tva-ul la achizitii se regleaza cu cel de la vanzare, platesti doar diferenta dintre cele doua cand vinzi;
    – ia in calculul adaosului impozitul pe profit 🙂

    Vorbeste cu un contabil intotdeauna INAINTE sa faci firma, explica-i domeniul de activitate si cifra de afaceri prognozata, poate poti sa o faci neplatitoare de tva si atunci ai un avantaj fata de concurenta, preturi de vanzare cu 24% mai mici, macar pana ajungi la un volum mare de vanzari.

    Si daca-ti trebuie contabil, iti recomand eu pe cineva de incredere 🙂

  2. @ Calin
    Teoretic tu platesti doar diferenta tva-ului dar 99% din firme (cel putin cele mici) isi calculeaza pretul final de vanzare catre magazin in functie de pretul de productie cu tot cu tva, asa cum magazinul calculeaza adaosul in functie de pretul tau cu tot cu tva. de aia pretul de cumparare din magazin este mare (chiar daca tu teoretic iti recuperezi tva-ul ala).

  3. …si practic 🙂 oricum il calculezi da acelasi rezultat. „diferenta” care o vezi tu n-are nicio legatura cu tva-ul. intermediarul si vanzatorul sunt mai castigati intrucat investitia lor e minima, pe cand a ta ca producator e maxima.

  4. @ băgă
    In plus, vanzatorul poate decide pretul final cerandu-ti tie ca producator sa mai scazi din profit ca altfel nu iti primeste produsele. Ei niciodata nu vor lasa de la ei, mai bine trimit produsele inapoi ca nu au nimic de pierdut.

  5. da, dar lasai sa se inteleaga ca si modul de aplicare al tva-ului ar participa la cresterea pretului.
    intermediariul si vanzatorul final vor castiga intotdeauna mai mult decat producatorul pentru ca ei, in lantul de vanzare, au cele mai multe posibilitati de a alege. tu, ca si producator, nu prea ai de ales.

  6. @ Calin
    tu iti faci firma neplatitoare de TVA dar toate materiile prime si materialele le cumperi cu TVA…deci TVA-ul trebuie oricum prins in pret.
    tu nu deduci TVA-ul pentru ca nu-l platesti,dar magazinul,vanzatorul plateste TVA,deci, mai adauga 24% si la TVA-ul de la materiile prime pe care tu l-ai prins in pret si astfel pretul va fi mai mare decat daca ai plati TVA.
    doar la servicii, unde nu folosesti materii prime si alte materiale, e OK sa nu fi platitor de TVA.

  7. @ băgă
    intermediarul intotdeauna castiga cel mai mult pentru ca profitul,oricat de mic pe un contract, l-a facut fara nici o investitie.
    vanzatorul, de cele mai multe ori, nu-si asuma nici un risc. „achizitioneaza” marfa fara sa o plateasca si doar dupa ce o vinde se mai gandeste daca o plateste si cand o plateste. deci, profitul vanzatorului se bazeaza pe investitia producatorului atat in materii prime cat si in munca, salarii,impozite,etc.
    pe de alta parte, un producator nu-si poate calcula un profit mai mare de 10% pentru ca nu-si mai vinde marfa, pe cand un vanzator, la unele produse, isi pune adaos si 200%
    oare de ce cei mai bogati oameni din lume sunt cei ce detin lanturi de magazine? bancherii n-au nici o legatura cu subiectul desi, daca e vorba de un credit, tot producatorul il face si nu vanzatorul.

  8. @silviu
    „…intermediarul intotdeauna castiga cel mai mult pentru ca profitul,oricat de mic pe un contract, l-a facut fara nici o investitie….”
    nu exista profit fara investitie 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.