Cât de importantă este lumina în arhitectură?


Cred că fiecare în meseria lui ar vrea să facă mai mult. Timpul limitat, clienţii grăbiţi şi, în general, nevoia de reducere a costurilor ne fac să facem lucrurile pe grabă astfel încât la sfârşitul zilei să ne spunem că am fi putut mai mult sau mai bine. Aşa şi eu în arhitectură. Aş vrea să am doar clienţi care să înţeleagă importanţa detaliilor şi că toate aceste detalii cer timp.

Îmi amintesc vremurile când lucram în amenajarea de muzee. Acolo munceam o echipă de 20 de oameni la planuri, strategii, idei, dar de fiecare dată aveam nevoie mai mult ca orice de un iluminat LED potrivit, un detaliu la care puţini s-ar gândi şi cei mai mulţi cred că este neimportant în arhitectură. Pun pariu însă că aţi fost la muzee la care nu puteaţi admira un tablou sau un obiect protejat de o vitrină de sticlă pentru că pur şi simplu reflectoarele prost poziţionate le răpea toată valoarea prin reflexii deranjante.

Nu fiţi neîncrezători, acest detaliu este la fel de important atât în proiectarea unor locuinţe (prin montarea unor becuri LED potrivite) cât şi în iluminatul LED industrial. La fel de important ca înălţimea potrivită a treptelor unei scări ori dimensiunea uşilor.

Becuri led 21

Scriu articolul ăsta pentru că zilele trecute îmi spunea cineva că am lucrat prea mult la un anume proiect. Era un proiect uşor, într-adevăr, care pentru a primi aprobare şi a trece în faza de execuţie necesita doar câteva plaşe desenate şi puţine lămuriri. Eu însă m-am încăpăţânat să gândesc toate detaliile de care aveau nevoie constructorii, chiar dacă munca mea era ineficientă din punct de vedere financiar. Nu ştiu de ce am făcut lucrul ăsta, poate pentru că proiecte încheiate cu ani în urmă au suferit atâtea modificări, după placul fiecărui proprietar ori chiriaş, încât simt că nu îmi mai aparţin. Şi astfel trec anii şi nu laşi nimic în urmă cu care să te identifici…

Ca să revin la iluminat, i-am găsit pe cei de la www.lightsmart.ro care nu doar îţi vând becuri LED ci au şi divizie de consultanţă oferind exact serviciile de care spuneam mai sus că (măcar) un arhitect are nevoie – soluţii tehnice adaptate locaţiei, elaborarea de studii luminotehnice, concepţie sisteme de iluminat etc.

Am scis de ei ca să-mi fie uşor să le găsesc datele de contact atunci când voi avea nevoie 🙂


Un comentariu la „Cât de importantă este lumina în arhitectură?”

  1. Daca fiecare dintre noi ar fi suficient de responsabil in a-si face munca profesionist, probabil ca in timp am reusi sa educam segmentul de clienti caruia ne adresam. Pana atunci insa sunem „tranzactionati”ca orice alt produs sau serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.