Kulturhuset Stockholm


Ieri am nimerit intr-un centru cultural din buricul Stockholmului. Cand voi vedea si pe la noi asa ceva ma voi aplecat in fata celor care-l vor face (si-l vor tine in viata).

Cladirea are 6 nivele.

La parter era o macheta 1:2000 a orasului Stockholm inconjurata de cateva calculatoare si touch-screenuri cu informatii despre cum se vrea dezvoltarea orasului pe viitor. Orice informatie vroiai despre cum va arata orasul si ce zone se vor dezvolta, le puteai afla accesand monitoarele, acestea fiind inclusiv conectate la cateva aparate care proiectau direct pe macheta zona despre care arata informatiile. Pe langa macheta asta mai erau cateva case de unde puteai cumpara bilete de tramvai si birouri info + canapele unde te puteai pur si simplu odihni.

La subsol este o biblioteca deschisa si multe canapele si fotolii pentru a putea citi cartile de aici. Daca vroiai sa imprumuti acasa cartea, aveai o legitimatie cu ajutorul careia erai trecut in baza de date (nu exista bibliotecara, treci pur si simplu cartea peste un cititor de cipuri si gata). Aici mai sunt zeci de calculatoare. Pe undele poti citi presa, pe altele carti, poti naviga pe internet sau poti veni cu laptopul tau de acasa si-l conectezi la reteaua gratuita wi-fi. Pe langa toate astea mai era un fel de sala de conferinte (si asta deschisa, fara pereti despartitori) unde cand am ajuns noi erau niste studentii cu profesorul lor. In apropiere o masa la care mai multi tineri desenau benzi desenate si o expozitie de pictura. Putin mai departe, tot la subsol mai gaseai un magazin de moda de tineri designeri si un restaurant.

La etajul 1 doua cinematografe si (cred) un teatru. Zilele astea erau Zilele Indiei, de aia aici se proiectau filme si documentare indiene. Mai era o sala gigantica de expozitii, un restaurant si o cafenea. La cafenea am asistat la cateva reprezentatii de dansuri indiene.

Etajul doi avea un kidzone unde puteai veni cu copiii ca sa te joci cu ei, sa le citesti povesti, sa pictezi si sa desenezi… tot ce vroiai. Kidzone-ul cuprinde si o biblioteca pentru copii cu carti in suedeza si alte limbi. La fel, si aici este o sala de expozitii unde acum era o expozitie cu tematica indiana.

Si tot asa pana la ultimul etaj unde era plin de restaurante si cafenele, probabil din chiria primita pentru ele traind centrul cultural.

Mai mult, datorita expozitiilor si evenimentelor cu specific indian de aici ne-am hotarat sa luam in calcul pe viitor e posibila excursie in India.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.