Mai bine nu votam?


Am votat pentru prima oară în ultimul deceniu. Toată duminica mi-am consumat-o prin furtună pentru a băga patru hârtii într-o amărâtă cutie de carton. Oamenii îmi spuneau anii trecuţi că e o datorie faţă de semenii mei ce şi-au dat viaţa pentru a fi eu liber. Că e un semn al democraţiei supreme. Dar mă simt prost acum. Mă simt prost educat, lacom şi indiferent. Mă simt de tot rahatul.

Mă simt exact ca ei. Pentru că am fost părtaş la reinstaurarea celor ce n-au făcut nimic în ţara asta timp de 20 de ani. Pentru că mă identific acum cu cei ce mă conduc şi sunt de-o seamă cu colegii alegători analfabeţi. Sunt pregătit să mă arătaţi cu degetul pe stradă: „Voi i-aţi ales!”. Noi, alegătorii.


43 de comentarii la „Mai bine nu votam?”

 1. Eu nu inteleg de ce te plangi. Daca nu ai votat cu castigatorii ar trebui sa fi multumit ca tu macar ti-ai miscat posteriorul pana la sectia de votare si ti-ai exprimat dreptul de vot, spre deosebire de ceilalti care doar se plang dar nu au facut nimic. Ai facut o algere, ti-o asumi.

 2. Tudor, nu inteleg de ce te simti asa? Daca n-ai fi votat, ai fi simtit ca n-ai contribuit cu nimic pentru schimbare, daca n-ar fi existat votul deloc, l-ai fi cerut! Cu totii l-am fi cerut! Fii si tu mai pozitiv! De ce te-as arata pe tine cu degetul? Doar nu esti vinovat de ce se intampla! Au rasarit independenti si partide care pretind ca vor sa schimbe lucrurile. N-au avut nicio sansa pentru ca imaginea noastra generala e ca toti vor sa fure ceva. Deci oricine ar fi castigat, tot cu un gust amar am fi ramas. Nu-ti strica ziua pentru asta si nu te umple de amaraciune! Eu sigur n-o sa te arat cu degetul! :))

 3. si eu erma satul de discursul ala cu responsabilitatea si obligatia de a vota.. asa ca am cedat si m-am dus.. oricum, ca si pana acum, nu prea aveai cu cine vota..

 4. si eu erma satul de discursul ala cu responsabilitatea si obligatia de a vota.. asa ca am cedat si m-am dus.. oricum, ca si pana acum, nu prea aveai cu cine vota..

 5. da tudor.. victoria e doar o iluzie folosita de altii pentru a ne motiva sa luptam pana la capat.. si nu te gandi ca apucam pensia, ca si daca o apucam, ne stergem la fund cu ea..

 6. da tudor.. victoria e doar o iluzie folosita de altii pentru a ne motiva sa luptam pana la capat.. si nu te gandi ca apucam pensia, ca si daca o apucam, ne stergem la fund cu ea..

 7. @ Marius Matache
  atunci cand nu suporti un om incerci sa-l ignori cat mai mult ca altfel risti sa te iei la harţă cu el. Poate ar trebui să nu-i mai ignorăm aşa mult că astfel poate ajungem în punctul ăla critic de insuportabilitate…

  @ redecs
  dap. dar tot nu ma simt mai bine. mai degraba ma simt slabit de puteri.

 8. @ GG
  problema e ca nici eu nu mai cred ca un independent poate face ceva fara sustinere. desi, cum am spus, exemplul ca se poate este chiar sub nasul meu, la sibiu.

  @ raul rual
  a fi de stanga si a fi comunist nu prea e acelasi lucru. si eu am ideologii de stanga chiar daca nu suport psd-ul. pentru aia, nici comunist nu ma consider.

 9. si la ce te asteptai? nu de asta a iesit lumea in strada? sa vedem acum daca mai iasa si sa vedem acum stat politienesc.

 10. Nu prea vad de ce anume ar trebui sa se simta cineva bine pentru faptul ca a votat, ideea parca era sa alegi cel mai bun dintre candidati, nu sa il alegi pe X, de frica sa nu iasa Y (cam asa pare situatia actuala).

 11. Am de chef de comentat. Băi ăla care spune că dacă nu votez n-am voie să comentez – fii atent
  dacă eu nu votez,înseamnă că eu nu mi-am dat acceptul ca politicianul să-mi gestioneze banul;
  dacă eu votez,înseamnă că eu l-am legitimat și de azi înainte,rău sau bine,eu nu pot să mai comentez;
  Înțelegi?
  Tu ăla care ai votat nu ai voie să comentezi (teoretic) fiindcă tu ai spus ”Eu vreau ca X să gestioneze banul meu și îi dau voie să facă ce vrea el”. Sigur,dacă ar exista instituțiile statului, cu banii tăi s-ar face ceva și pentru tine…

  Totuna – eu,nevotând,am tot dreptul să comentez.Tu,votând,te găsești neputincios în fața unui politician care îți spune „Ciocu mic! Tu m-ai votat!”

 12. mă judecă. Mai ales cand iau virgula drept propietate privată. Dar asta e nimic pe lîngă propriul sentiment ce-l am ori de cite ori sunt sincera cu cineva, vis-a-vis de orice subiect. De foarte multe ori simt ca sinceritatea ”m-a înfundat” si apoi mi-am spus…”bai ce proastă ai fost”. Nu mai departe de o situatie recentă: Mă roagă o amică să fiu sinceră cu privire la produsele ei (produse pe care le-am incercat)si…și i-am spus. ”sincer- nu mi-au placut la fel de mult cum au fost așteptarile” – In urmă a venit si gandul ăla de pe umăr si mi-a bătut obrazul: ”Măi ce proastă ai fost.Nu puteai si tu să taci, sau să zici ceva mai dulce? ” Ei da. Asta sunt. Proastă de sinceră. Mai rău este că ”mă simt prost”, si nu am un sentiment ”de bine” că am fost corectă ci e sentimentul ăla” …”de vină”. Oare ce, si unde este defectul in toată chestia asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.