Marele sibian Johann Eberhardt BLAUMANN


Johann Eberhardt BLAUMANNarhitect sibian. S-a nascut in 1733 in Boblingen (Germania). Dupa studii se muta la Sibiu unde isi va desavarsi activitatea arhitecturala. Intre 1770 şi 1776 este numit arhitect al oraşului Sibiu. Devine unul dintre cei mai importanti arhitecti ai provinciei imperiale. Este unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai arhitecturii baroce de pe teritoriul actual al Romaniei.

Cea mai importanta opera a sa este Palatul Banffy (construit intre 1774 – 1791) din Cluj Napoca, actualul muzeu de artă a oraşului de pe Someş. De asemenea, multi istorici ai artelor (precum Karl Gollner sau G. Schuller) il considera arhitectul dupa planurile caruia a fost construit Palatul Brukenthal.

Moare in 1786 la Cluj in timpul constructiei palatului mai sus amintit.

Consideram necesar adaugarea lui Johann Eberhardt Blaumann pe lista marilor sibieni deoarece acesta este pentru Transilvania si pentru intreg spatiul romanesc unul dintre cei mai importanti arhitecti ai secolului al XVIII-lea si al stilului baroc. Intreaga sa activitate arhitecturala o va desfasura la Sibiu confundandu-se adesea cu viata si activitatea orasului nostru.


Un comentariu la „Marele sibian Johann Eberhardt BLAUMANN”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.