Marele sibian Radu STANCA


Radu Stanca s-a nascut la Sebes in 1920. A fost scriitor, remarcandu-se prin poezia, dramaturgia si eseistica sa. Scoala o urmeaza la Cluj unde va ajunge şi student al Facultatii de Litere si Filosofie. De aici, datorita Dictatului de la Viena, Universitatea se muta la Sibiu, lucru ce il va face si Radu Stanca. Aici devine unul dintre membrii fondatori ai Cercului Literal de la Sibiu, una dintre cele mai importante miscari literare romanesti din secolul al XX-lea.

Ramane la Sibiu intai ca asistent universitar a lui Lucian Blaga si apoi ca profesor la Conservatorul popular, locuind in centrul istoric pe strada Al. Papiu Ilarian. In acelasi timp este redactor la „Revista Cercului Literar”.

In aceasta perioada isi realizeaza mare parte din opera literara fie ca vorbim de piesele sale de teatru, fie de poeziile sale sau de eseistica sa. Activitatea sa este aspru incetata atunci cand el, impreuna cu nevasta sa, sunt arestati de catre autoritatile comuniste. Dupa eliberare devine regizor la Teatrul de Stat din Sibiu, pana in 1961. In memoria sa teatrul sibian ii poarta si astazi numele. El este cel care infiinteaza sectia germana a teatrului. Se muta in 1961 la Cluj unde devine prim regizor dar moare un an mai tarziu la varsta de 42 de ani.


3 comentarii la „Marele sibian Radu STANCA”

 1. SOCOTEALA in CRONOLOGIE:
  *nascut 1920
  student 1935.
  1935-1920=15 ani.
  STUDENT LA 15 ANI?
  Georg Schoenpflug von Gambsenberg

 2. @Georg Schoenpflug von Gambsenberg

  De unde deductia cu student in 1935? In text nu apare acest an.
  Devine student in 1938 (la 18 ani)
  Se muta la Sibiu dupa dictatul de la Viena(1940)ca student.
  Isi ia licenta in 1942 si din 1943 este asistentul lui Lucian Blaga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.