Marele sibian Tobias STRANOVIUS


Tobias STRANOVIUS este un pictor de origine slovacă, născut în 1684 la Sibiu. Ucenicia şi-o face la Sibiu şi în Transilvania.

Nu sunt foarte multe date despre acest artist baroc dar ştim că de la Sibiu pleacă la Hamburg şi apoi la Dresda. În Germania îşi continuă activitatea sa artistică dar în cele din urmă părăseşte şi această ţară, stabilindu-se la Londra, unde va muri după 1731 (unii cercetători susţin că el a murit în 1724). Aici lucrează cu Jacob Bogdani dar apoi devine el însuşi un maestru.

Stilul ce îl caracterizează este natura moartă tipică stilului baroc. El îşi îmbunătăţeşte stilul ajungând o figură cunoscută în mediul artistic londonez. Devine unul dintre cei mai importanţi specialişti în pictarea animalelor.


4 comentarii la „Marele sibian Tobias STRANOVIUS”

 1. Dati un simple google Tobias Stranovius si se deschid sute de pagini de referinta, in special licitatii cu tablouri de ale lui..a fost si este FOARTE CUNOSCUT IN ANGLIA in special.

  Pariz Papai: ALBUM AMICORUM, respective pagina maghiara de web care cuprinde acest album studentesc complet in facsimil, da MULTE amanunte despre Tobias Stranovius, in maghiara si in engleza, aici in engleza: (daca nu se deschide automat marcati numai ce se afla intre parantezele drepte si urcati adresa marcata sus in Leiste de adrese browser..apoi se deschide frumos):
  [url]http://ppf.mtak.hu/en/019a.htm[/url]

  si aveti surpriza sa dati de insemnarea manuscrisa a lui Tobias Stranovius cu semnatura MANU PROPRIA…deschideti cum v-am aratat mai sus, dar sper sa se deschida AICI iMAGINEA direct:

  [img]http://ppf.mtak.hu/img/019-655.jpg[/img]

  dar mai dau odata adresa imaginii mai simplu, numai o marcati si o urcati in Leiste de adresa browser:

  http://ppf.mtak.hu/img/019-655.jpg

  Georg Schoenpflug von Gambsenberg

 2. Familia este saxona din zona ZIPS, atunci Hungaria Superior, acum partea Slovacia (exista si Rutenia tot in Hungaria Superior).
  Din acesta cauza unii il fac slovac, altii ceh, altii roman…Este sas de fapt..
  Tatal lui vine in Transilvania..cu oarece copii deja, fratii lui..dar…
  EL este nascut si botezat (data exacta a botezului pe Abumul Ferencz Pariz Papai) in Cibinium/Hernmannstadt/Nagyszeben/Sibiu.

  Amanunte BIOGRAFICE mai aflam de pe o pagina corecta de librarie-de-arta, unde, mai ales, dam si de o selectie de tablouri de a lui. Prin dublu-KLICK se deschid mari si puteti sa va dati seama ce si cum…
  ESTE LA MODA SI ACUM, groaznic cat ii circula picturile prin licitatii si vanzari si expozitii prin lume..cand a avut timp sa produca atat de mult sa umple Europa… in special Anglia?
  Cum dai un google imagini TOBIAS STRANOVIUS se deschid cateva jdemii de pagini pline cu imagini..SI PRETURI.

  Aici dau deschiderea promisa lib-art., simplu KLICK pe adresa:

  http:www.lib-art.com/artgallery/1228-tobias-stranover.html

  si tot aici dati prin dublu-KLICK de tablouri MARI, cam asa:

  Maimuta, caine si oarece pasari intr-un peisaj:

  http://www.lib-art.com/part/showimg.php?id=17080

  Da, ca sa nu ma tot repet si corectez, il gasiti pe pagina Brukenthalmuseum.ro la Arta, Pictura Transilvaneana. Deci este o carte PDF..asa numita cu poze multe si colorate..acolo iti pare cocosul sare direct in ZUPA…(n-am vrut cacofonie si am stalcit fraza)

  Georg Schoenpflug von Gambsenberg

 3. Merci ca ne completezi Georg. Informatii mai multe avem si noi dar nu putem scrie fiecare articol de cateva pagini, trebuie scurte si concise. Prin comentarii se completeaza articolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.