Ne cade istoria în cap. Cu acord notarial.


Cunosc pe propria-mi piele mizeria de care se lovește un proprietar de monument istoric atunci când vrea să își renoveze clădirea. Asta în special din cauza birocrației și a vecinilor care nu sunt doar indiferenți ci și răuvoitori.

Din păcate, majoritatea clădirilor monument istoric sunt locuite de oameni cu două clase ce au primit apartamentele după naționalizare. S-au mutat aici, au făcut copii, și-au mărit familiile dar, evident, nu și-au mărit și gradul de educație și nici nivelul de trai.

Tocmai de asta mi se pare o totală inconștiență din partea Primăriilor și a Direcțiilor de Cultură să lase în mâna unor astfel de oameni destinul clădirilor istorice. Sibiul trăiește din turism, oamenii vor să fotografieze un oraș întreținut, cu clădiri care să nu cadă pe ei. Nu poți lăsa în mâna unor oameni fără educație viitorul trecutului nostru.

Nu înțeleg de ce pentru orice lucrare ce vrei să o faci în Centrul Istoric, Primăria Sibiu cere acordul notarial al tuturor coproprietarilor. Specialiștii în restaurare, proiectul de specialitate, avizul Direcției de Cultură, toate astea sunt nule în momentul în care un terchea-berchea ce a avut norocul de a-ți fi vecin nu este de acord ca tu să-ți zugrăvești casa. Pentru că aici nu vorbim doar de construcții noi sau reabilitări de fațade, chiar și pentru o amărâtă de amenajare interioară, fără afectarea structurii de rezistență sau a pereților interiori, chiar și pentru așa ceva trebuie ca vecinii să-ți dea acordul.

Zugrăvești pereții? Vecinul de la 3 trebuie să fie de acord cu culoarea. Pui gresie în baie? Vecina de lângă tine trebuie să dea declarație la notar că e de acord cu asta. Spuneți-mi mie ce om e la inima tuturor vecinilor. Și apoi imaginați-vă cum poate cineva să își întrețină proprietatea în condițiile actuale. Pentru că, vedeți voi, dacă nu obține acordul tuturor vecinilor, cel care vrea să își reabiliteze casa riscă dosar penal pentru intervenții neautorizate asupra unui imobil monument istoric. Indiferent daca are sau nu proiect și avize de specialitate.


6 comentarii la „Ne cade istoria în cap. Cu acord notarial.”

  1. Chestia cu „trăim in Romania si asta ne manca tot timpul” se poate aplica si aici. Cum sa stai la mana unui prost(sau nu) cand tu ai toate autorizațiile de la oameni competenti?

    1. Tudor, capra e chiar vecinul-vecina….am si eu un asemenea specimen ! Pentru un acord, a trebuit sa merg in instanta…a durat 2 ani, pentru ca facea recurs…si nu se prezenta…..asa e capra !

  2. Oare nu-i o lege care te obliga la acordul coproprietarilor? Ca atunci Primaria nu are nicio vina totusi… In aceeasi nota imi poti explica de ce nu s-a facut 9 Mai pietonal asa cum s-a vorbit initial? Asta ar fi adus cresterea traficului de turisti in zona si in final datorita cresterii preturilor vanzarea imobilelor catre oameni potenti financiar care probabil ar fi si renovat. Am senzatia unui cerc vicios…

    1. Este intr-adevar o lege care permite primariilor sa impuna si acordul vecinilor dar asta nu inseamna ca este obligatoriu acordul vecinilor si nici ca legea este corecta.
      Cat despre 9 mai… regret si eu enorm ca acolo sunt masini parcate in locul teraselor.

  3. Chestia e ca trebuie amenzi enorme ptr cei care nu-si renoveaza. Daca nu are bani sa renoveze sa vândă unuia care poate. Foarte simplu. Asa se scapa de prostii care, in centrul orașului, au canalul tras prin scoc si scocul înfundat de iese tot rahatul in curte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.