Nimeni nu vorbeste de turismul cultural


Asa cum blogurile, asa cum site-urile, asa cum magazinele, asa cum televiziunile si radiourile si-au dat seama ca trebuie sa se niseze pentru ca nu fac nici o treaba fiind doar o alta mica afacere intr-un castron mare de afaceri similare, si turismul are aceeasi problema.

Munti au cu totii, marea e mai albastra in Grecia iar Delta nu-ti ofera distractie asa ca e foarte greu sa te pozitionezi undeva in topul preferintelor turistilor chiar si cu o tara ca Romania unde le avem pe toate.

Singurul oras din Romania cu o campanie coerenta de promovare turistica este Sibiu. Si aceasta campanie se duce clar pe turism cultural. Dupa ce a fost numit Capitala Culturala Europeana in 2007, Sibiu si-a continuat promovarea pe aceeasi nisa mica si pretentioasa: cultura. Sute de festivaluri organizate cu bani grei, prezenta la targuri de turism si anul 2012 Baroc Update finantat din Fonduri Europene aduce turistii in Sibiu. E drept, 98% pe timp de vara, atunci cand vremea permite organizarea de festivaluri. Dar e bine si asa. E chiar foarte bine.

Va vine sa credeti daca va spun ca piesa de teatru Faust se joaca de 5 ani cu casa inchisa la Sibiu? Ma credeti daca va spun ca tot la cateva weekenduri se pune in scena aceeasi piesa iar spectatorii ce dau 30 de lei s-o vada sunt turisti? Anul asta am cunoscut multi bucuresteni, constanteni, ieseni, galateni care au venit la Sibiu un weekend intreg doar pentru Faust. Care au stat la hotelurile din Sibiu, au mancat la restaurantele de aici si si-au cheltuit banii.

Dar piesa asta de teatru aduce inclusiv turisti straini la Sibiu. Faust a fost pusa in scena in toata lumea, inclusiv la Jocurilor Olimpice de la Londra a fost inclusa in program la invitatia organizatorilor de acolo. Faust este un brand pentru orasul Sibiu.

O piesa de teatru ce aduce turisti la Sibiu. Tursiti de pretutindeni, turisti culturali.

priNeamț este un eveniment susținut de Primăria Piatra Neamț,
Central Plaza Hotel, Petrom, Cosmote, Noroc și Autonom


4 comentarii la „Nimeni nu vorbeste de turismul cultural”

  1. Confirm cele spuse de Tudor, eu personal am adus oameni din alte orase care s-au cazat si au mancat in Sibiu pentru a vedea Faust, un spectacol deosebit, care imi face placere sa il tot revad.In 14 Sept au fost destul de multi straini in sal..hala care urmareau cu interes titrarea. Pacat ca traducerea aia deseori era o "adaptare" neconforma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.