Noi cand iesim in strada? Critica unui popor apatic.
O stire de importanta internationala, preluata pe larg de toate agentiile mari de presa din lume, pe scurt de cele din Romania si doar de doua publicatii din Sibiu, cu un articol identic, de cateva randuri, copiat dupa Mediafax.
Sambata, 6 decembrie, in jurul orei 21:30, un tanar de doar 15 ani a fost ucis in Atena, de catre politisti. De atunci au inceput protestele in toata Grecia, ele extinzandu-se si in alte orase mari ale Europei.
Cum s-a intamplat? In 6 decembrie, o masina de politie patrula in zona Exarchia din centrul Atenei. Cei trei politisti se aflau in zona pentru ca aceasta este cunoscuta ca principalul loc de intalnire al activistilor de stanga. Ei faceau parte dintr-o noua unitate a politiei care a fost creata cu scopul de a inabusi miscarea militantilor anarhisti. Imbracati diferit fata de restul politistilor, in uniforme albastre, au fost recunoscuti de cativa tineri care au decis sa-si declare in mod deschis opozita, spunandu-le acestora sa plece.
Unele agentii media spun ca politistii au fost atacati cu cocktailuri molotov de catre tineri. E clar ca acest lucru nu poate fi adevarat, cel mult fiind atacati cu pietre. Martorii de la fata locului sustin ca tinerii nu erau inarmati. Doi politisti au iesit din masina si au aruncat grenade lacrimogene spre toti cei aflati in zona iar unul dintre politisti a scos pistolul si l-a impuscat cu sange rece, in piept, pe Grigoropoulos Andreas, in varsta de doar 15 ani. Au fost trase trei focuri de arma. Aparent, politia este autorizata sa raspunda in plina forta impotriva oricarui fapt pe care il considera ca fiind o provocare. Tanarul a decedat la 15 minute dupa ce a fost transportat la spital.
Politistii, Epaminodas Korkoneas (37 ani) si Vasilis Saraliotis (31 ani) au fost detinuti si acuzati, dar nu-si recunosc vina. Ei declara ca glontul a fost tras in aer, pentru a-l tine pe tanar la distanta dar a atins o streasina de metal si a ricosat in pieptul tanarului.
Inregistrarea video de mai jos arata clar ca politistii nu au fost atacati cu cocktailuri molotov.
Urmari. Ca un raspuns spontan, in aceeasi noapte, mii de oameni au protestat in majoritatea oraselor din Grecia. In Atena, mai multe persoane au blocat intrarea spitalului in care Andreas a murit, pentru a nu permite politiei sa intre. Demonstratii au izbucnit in tot orasul. Bancile, supermarketurile, masinile si sectiile de politie sunt principala tinta a protestatarilor.
07 decembrie 2008 – Au loc demonstratii mari, cu 10.000 de participanti. – Studentii si liceenii sunt chemati prin sms sa demonstreze. – Si suporterii de fotbal AEK incep o demonstratie. – Este ocupata Universitatea de drept. – Aproximativ 300 de persoane au marsaluit pe strazile Berlinului in semn de solidaritate cu actiunile din Grecia.
Consulatul Greciei din Berlin este ocupat
08 decembrie 2008 – Stundenti, muncitori, imigranti ocupa si Universitatea de finante. Aici se organizeaza o celula de intalnire si de retragere in caz de atac din partea fortelor de ordine. – Studentii sunt chemati la o intalnire pentru a decide o greva generala si eventual ocuparea Universitatiilor. – Se declanseaza bataile de strada, baricade si demonstratii in fata Parlamentului. – Este atacat centrul orasului. Cladirile de birouri sunt in flacari. Magazinele de lux sunt devastate. – Consulatul Greciei din capitala Germaniei este ocupat de aprox. 30 persoane, fiind sustinute de afara de alte 50-70 de persoane.
Ambasada Greciei din Londra este ocupata
– Ambasada Greciei din Londra este ocupat de aprox. 50 de persoane. Alte aprox. 70 de persoane vor sa li se alature dar sunt oprite de politisti. Jurnalistii sunt agresati de politite si li se confisca camerele de filmat. Un protestatar a fost lovit brutal in cap, desi nu a ripostat arestarii, avand deja catusele puse. Dupa mai multe ore, protestatarii sunt convinsi sa iasa din ambasada, cu promisiunea sa nu fie arestati. Politistii ii ataca imediat dupa ce ac
estia parasesc ambasada. – Toti prizonierii din Grecia decid sa nu manance, in semn de solidaritate cu demonstratiile si cu familia tanarului decedat. – 86 de oameni sunt arestati. Multi altii sunt internati in spitale din cauza batailor primite sau din cauza gazelor lacrimogene.
09 decembrie 2008 – Liceenii protesteaza in fata parlamentului. Desi nu au mai mult de 13-14 ani, multi dintre ei sunt batuti de politisti.
ora 15 – are loc inmormantarea baiatului de 15 ani omorat de politisti. Membrii sindicatelor din invatamant arboreaza in fata cortegiului un banner pe care scrie „Asasinii. Vinovat este Guvernul„. Se aduna spontan mii de participanti la funeralii. Cand apar politistii, se declanseaza revoltele. Locuitorii din zona ataca politia cerandu-le sa plece. – Politistii fac arestari in randul prietenilor tanarului ucis, in momentul in care acestia ieseau din cimitir. – Politistii trag 15 focuri de arma ca sa disperseze multimea. – Studentii se intorc la Universitatea de economie, ocupata cu o zi inainte, unde au loc confruntari cu politia.
– Demonstratii de solidaritate la Zagreb, Berlin, Hamburg, Londra, Edinburgh, Viena, Hanovra, Dormund, Koln, Frankfurt s.a. – Imigrantii de la periferia Atenei incep rascoala. Ei ataca sectia de politie din zona, incendiaza masinile de politie si duc lupte cu acestia. – Sectia de politie din insula Corfu este atacata. – In Volos se incearca ocuparea sectiei de politie. Se incendiaza masinile de politie. – Rascoale mari in Larisa.
– In Patras are loc o demonstratie cu 5.000 de participanti. Politia s-a aliat cu grupurile neo-naziste atacand impreuna demonstrantii, cu gaze lacrimogene, pietre si cutite. Demonstrantii se retrag, de frica unor consecinte grave.
10 decembrie 2008 Greva generala si demonstratii de amploare anuntate de sindicate.