Nu uita să spui celor din jur că îi preţuieşti.
Câţiva bloggeri au primit timp de câteva zile SMS-uri menite să-i facă să nu uite anumite lucruri. Ele nu erau semnate şi de la celălalt capăt al firului nu răspundea nimeni. Atunci când oamenii şi-au dat seama că sunt mai mulţi cei care primesc SMS-urile, au început să discute pe Facebook. Niciunul nu trebuia să uite anumite lucruri…
Nu uita să zâmbeşti.
Contrar a ceea ce gândim, noi suntem exemple fericite. Există acolo afară 11.000 de români ce trebuie să lupte zi de zi pentru a supravieţui.
Imagineaza-ti ca trebuie sa iei una-doua doze de medicamente pe zi, toata viata. Imagineaza-ti ca, pentru a-ti lua medicamentele, trebuie sa te ascunzi de prieteni sau de colegii de munca pentru ca ei nu stiu de boala ta, pentru ca nu ar intelege ca tu de fapt nu ai nicio vina. Te intrebi probabil: “Cum nicio vina?” Da, pentru ca acesti tineri, de douazeci si ceva de ani, au fost infectati fara vina lor in spitalele romanesti din perioada sistemului comunist. Nenorocul lor a fost ca au fost internati in spital in acea perioda, multi cu raceli banale… Asa ca, zi de zi, de ani si ani de zile, trebuie sa-si ia tratamentul care le prelungeste viata. Indiferent daca merg la job, la petreceri, la munte, la mare, nu trebuie sa uite sa ia tratamentul, nu isi permit sa “oboseasca” sa ia vreo doza. Pentru ca odata cu fiecare doza de tratament ratata virusul din organism devine mai puternic si mai greu de controlat. Incepe sa isi faca de cap si poate avea consecinte foarte grave, pot chiar sa-si piarda viata. Insa cu tratament zilnic si luat fara intrerupere, pacientii cu HIV pot avea o viata normala.
Nu uita să faci lumea din jurul tău să rândă.
Aceşti oameni au nevoie pe lângă ajutorul financiar şi de suport moral iar orice lucru mic poate face în cazul lor diferenţa dintre viaţă şi moarte. Atunci când s-au săturat şi sunt la capătul puterilor trebuie să existe cineva sau ceva care să le spună că trebuie să lupte. Trebuie să nu uite că viaţa merită continuată indiferent de greutăţile ei.
- Prin Serviciul SMS+, pacienţii seropozitivi care completează un formular pe site-ul www.viatacuhiv.ro pot primi zilnic două SMS-uri, la orele indicate de ei, cu un text indicat de ei, pentru a le reaminti când trebuie să îşi ia tratamentul.
- Prin Serviciul Helpline+, persoanele seropozitive pot suna la 0800 800 141 sau pot scrie la unopa@unopa.ro pentru a discuta cu un consilier UNOPA (Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor afectate de HIV/SIDA) despre ce probleme au şi ce greutăţi întâmpină. Pot primi ajutor de natură psihologică, juridica etc.
Nu uita că nu eşti cu nimic diferit.
Da, e adevarat. Generatia ’88-’89 a facut parte dintr-un fel de experiment, ca altfel nu stiu cum sa-l numesc. Eu stiu de la mama, care lucreaza in spital, ca au venit vaccinuri din Belgia si multi copii nascuti atunci au fost infestati. S-a aflat insa mult prea tarziu, atunci chipurile erau ajutoare…
@GG Nu vaccinurile propriu-zise au fost probleme, ci seringile nesterilizate si conditiile precare.