Oraşul în culori


Mi-ar fi plăcut şi mie să mă implic în campania „1001 culori şi poveştile lor” dar timpul nu mi-a permis să fiu prezent la întâlnirile lungi din Sibiu şi Braşov. Şi-mi pare sincer rău. Ca să vedeţi ce a ieşit, intraţi pe site-ul www.1001culori.ro, acolo unde în fiecare zi vor fi publicate noi fotografii colorate din cele două oraşe.

Un scurt ineterviu cu Claudia Popa, organizatoarea evenimentului:

cemerita.ro: Pe scurt, de fapt ce înseamnă “1001 Culori”?
Claudia Popa: Stare de spirit, implicare, activare

cemerita.ro: Ideea oraşelor colorate ţi-a venit cumva privind blocurile din Sibiu unde pe exterior fiecare apartament e vopsit în culoarea stridentă proprie?
Claudia Popa: Văzând videoclipul lui BUG Mafia cu blocurile gri :)))) mi-am adus aminte instant că toate clădirile administrative au fost zugrăvite cu aceeași găleată de galben…

cemerita.ro: Eu atunci când a trebuit să mă gândesc ce culori are oraşul Sibiu am spus exact aşa: verde, albastru, galben, mai nou roz si muuult, mult gri. Aţi găsit voi mai multe culori?
Claudia Popa: Da, 5007 😛

cemerita.ro: De fapt, cine a găsit şi fotografiat culorile astea? Doar voi, din Asociaţia Colors sau aţi primit ajutoare?
Claudia Popa: Gașca de bloggeri și ong-iști, participanți ai proiectului Colorează-ți comunitatea – brașovenii au fotografiat Sibiul în două zile cu soare, sibienii au avut parte de o experiență mai provocatoare și au căutat culorile Brașovului prin ploaie. Din Asociația Colors au participat doar 4 voluntari (cine ghicește care-s ei din lista autorilor, primește un premiu :D)

cemerita.ro: Scopul proiectului este…
Claudia Popa: De a scoate la iveală culorile și lucrurile pozitive din Brașov și Sibiu

cemerita.ro: Şi eşti mulţumită de cum a decurs totul până acum?
Claudia Popa: Eu, ca eu, dar să vezi restul :))))

cemerita.ro: Ce se întâmplă cu toate fotografiile făcute de voi?
Claudia Popa: 1000 de fotografii vor apărea în următoarele 100 de zile pe site-ul www.1001culori.ro – le puteti vota, comenta, sharui, după bunul plac. Lor li se vor adauga poze propuse de voi, in incercarea de a gasi cea de-a 1001-a culoare a celor doua orase participante, Sibiu si Brasov. Cele mai interesante dintre toate pozele le veti putea intalni pana in noiembrie in 10 expozitii si 6 activitati in aer liber, prin diferite locatii din Sibiu – programul acestora il veti gasi tot pe site.

cemerita.ro: Am văzut că sunt şi ceva premii puse la bătaie. Cine le poate câştiga şi cum?
Claudia Popa: Da, am pregatit tablouri si printuri cu cele mai colorate poze 🙂 si o sa mai vina si alte premii surpriza. Le poti castiga daca intri pe www.1001culori.ro, propui o culoare pentru orasul tau, incarci poza si o promovezi in cercul tau de prieteni astfel incat sa castige la una din categoriile cea mai votata, cea mai comentata sau cea mai sharuita. Saptamanal vom avea cate 3 castigatori pentru fiecare oras, iar la final vom gasi castigatorul celei de-a 1001-a culoare.

cemerita.ro: Pe mine mă interesează şi cum aţi reuşit să realizaţi aşa un proiect acum, când nu se mai finanţează nimic.
Claudia Popa: Cred ca orice idee buna (si colorata :D) poate deveni realitate cu putin efort. In plus exista inca finantari diverse, important este sa ajungi la informatie, sa prezinti cat mai clar ideea de proiect si sa fii ambitios si consecvent. Proiectul Coloreaza-ti comunitatea a fost finantat de catre CEE Trust dupa ce ne fusese respins de alt finantator, la doua runde de finantare. Partenerilor le-a placut ideea inca de pe vremea cand nu stiau exact cum va arata proiectul (Dram Center 07 din Sibiu) si ni s-au alaturat, interesati de dezvoltarea unor proiecte inovatoare destinate tinerilor (Muzeul Casa Muresenilor din Brasov si Casa de Cultura a Studentilor din Sibiu). Asteptam si alti bloggeri sa se inscrie pe lista suporterilor si sa devina parteneri ai culorilor 🙂

cemerita.ro: Cei care nu au ştiut până acum de “1001 Culori” dar sunt interesaţi să se implice de acum încolo în proiect, o pot face?
Claudia Popa: Bineînțeles 🙂 pot să propună poze, pot să voluntarieze pentru expoziții și activități, pot să se implice în dezbaterile de pe facebook, pot să posteze pe blogul / contul / mess-ul personal poza săptămânii…. și ăsta e doar începutul. Mai simplu este să ne trimită un email (as_colors@yahoo.com) pentru că suntem deschiși la idei noi 🙂

cemerita.ro: Deci ne vom vedea la expoziţii…
Claudia Popa: La expoziții înainte 🙂


5 comentarii la „Oraşul în culori”

  1. Chiar nu gasesc sensul unui astfel de proiect, dar poate am simtul artistic prea putin dezvoltat ca sa inteleg initativa 🙂

  2. @ clau: pai nu prea am ce sa mai dezvolt, am vrut doar sa zic ca nu inteleg rostul unui astfel de proiect si nu vad pe cine ar putea interesa, cu exceptia pasionatiolor de fotgrafie;

    @CeMerita: sensul proiectelor lui Udrea sunt simple: sa obtina fonduri europene sau de la populatie pentru a-si ridica vile si pentru a cumpara penthouse-uri; alte proiecte sociale ar putea fi mai folositoare comunitatii, adica sa fim seriosi, la ce poate folosi ca stim cate culori are orasul x sau y; sensul expozitiilor foto e usor de inteles, fotografii isi expun capodoperele pentru a fi observate de catre public.

    Ok nu o sa mai fiu gigi-contra fiecare face ce vrea cu timpul lui liber dar tot nu vad rostul initiativei 🙂

  3. Proiectul se adreseaza tuturor celor care vor sa se implice in viata comunitatii si, da, sunt pasionati de imagini (nu este un proiect fotografic, ci unul care foloseste fotografia pentru dezbatere in comunitate). Am fi putut sa ne adunam sa discutam discutii – care este o alta abordare – dar noua ne-a placut sa fim mai creativi si sa folosim pozele, pentru a genera discutii despre cum arata orasul nostru si cum am vrea sa arate in viitor… nu stiu cati ani si ce experienta ai, dar, daca ai trecut de perioada in care se invatau metaforele la scoala, culorile sunt o metafora pentru modalitatea in care orasul raspunde nevoilor noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.