OSIM, invenţiile şi hoţii (ep.2)


Ciolan Dorin. Aceasta este numele patronului S.C. Rafaelo Trading S.R.L. (cu sediul în Sibiu, str. Zidarilor nr. 1 şi cu punct de desfacere la Magazinul Dumbrava ş.a.), numele primului acuzat penal, numele primului acuzat penal în libertate.
După cum îi spune şi numele, este rudă apropiată a unui om foarte influent în Sibiu. Nu îl numesc pe acest domn influent pentru că nu am dovezi concrete a faptului că rudenia dintre cei doi a avut vreo influenţă în „rezolvarea” cazului.

Acest stimabil domn, Ciolan Dorin, are un bazar de prostioare şi suveniruri şi în Magazinul Dumbrava, la etajul doi. Eu, împreună cu familia mea, realizam pe vremea aia (2005) suveniruri pentru turişti. Era o afacere mică, la început de drum. Printre primele magazine în care am nimerit să ne vindem marfa a fost tocmai acest magazin de la Dumbrava. Şeful magazinului, Ciolan Dorin, încrezut şi încrezător ne-a impus exclusivitatea. Am acceptat, i-am oferit câteva produse în exclusivitate, pentru restul magazinelor realizând alte modele de suveniruri.

După câteva luni de la introducerea produselor noastre în magazinul de la Dumbrava, observăm că ceva nu este în regulă. Comenzile au scăzut simţitor. La o vizită la magazinul domnului Ciolan am descoperit cu stupoare că e plin de produse copiate după ale noastre. Copiate de cine? Tocmai de patronul magazinului. Nu a fost singurul care făcea bani pe spatele nostru. Au fost o groază. În toată ţara. Singura diferenţă a fost faptul că ceilalti producători-hoţi au ştiut să se oprescă atunci când le-am demonstrat că am băgat o grămadă de bani şi am pierdut un car de timp pentru protejarea produselor noastre la O.S.I.M. (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci), insituţia română abilitată să ofere certificate legale de inventator. Ciolan era cu gândul în continuare la ciolan. Ştia cum se face şi cum merg lucrurile (poliţia, justiţia) în Sibiu, nu era pentru prima oară.

Mai multe, mâine…

Citeşte toate articolele OSIM, invenţiile şi hoţii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.