Ia să vedem… dosarul primei plângeri penale la Poliţia Sibiu împotriva lui Ciolan Dorin a fost încredinţat dl. Inspector Braşov Cosmin. Plângerea a fost depusă la I.P.J. Sibiu în mai 2005.
Nu a fost facut absolut nimic. Inspectorul nu ne-a ţinut în nici un fel la curent cu noutăţile din dosar, nici măcar nu ne-a luat declaraţii calumea. I-am oferit noi nume, date, magazine, martori, declaraţii. Mai mult, a încercat să ne convingă să renunţăm la plângere pe motiv că şi-aşa nu vom rezolva nimic. Da, a recunoscut de faţă cu noi faptul că produsele comercilizate de Ciolan Dorin sunt copiate. Ştia asta dar a preferat să încerce să ne convingă de faptul că mai mult ca sigur învinuitul lucrează „la negru”, fără acte, aşa că nu vom putea demonstra niciodată că le copiază şi nici măcar că le comercializează, deşi magazinul de la Dumbrava era plin de falsuri. În plus, zicea nea’ poliţist, chiar dacă vom demonstra că am fost copiaţi, nu vom putea cere daune pentru că nu putem demonstra că a vândut produsele (tot din cauza lipsei actelor). Nu a vrut să facă nici percheziţie la sediul firmei, pe motiv că îi este frică să nu fie dat în judecată pentru încălcarea proprietăţii. Toate astea se întâmplau deşi acuzaţia era penală.
Conform legii nr. 129/1992, art. 51, al. 1, reproducerea, fără drept, a desenului sau modelului industrial în scopul fabricării de produse cu aspect identic, fabricarea, oferirea spre vânzare, vânzarea, importul, folosirea sau stocarea unor astfel de produse în vederea punerii în circulaţie ori folosirii, fără acordul titularului certificatului de înregistrare a desenului sau modelului industrial, în perioada de valabilitate a acestuia, constituie infracţiune de contrafacere a desenului sau a modelului industrial şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă de la 15 milioane lei la 30 milioane lei.
Magazinele erau pline de produse contrafacute, poliţia nu a vazut asta niciodată. La prima percheziţia în Magazinul Dumbrava nu s-a găsit nici un produs copiat. Înainte cu două ore de percheziţie era plin. La fel şi după două ore. Percheziţie la en-grossul din Corund s-a făcut doar după nenumărate insistenţe din partea noastră şi doar când ne-am pus maşina personală la bătaie pentru a ajunge poliţistul acolo. Acolo s-au găsit doar câteva produse copiate. Asta deşi era plin en-grossul. Patronul magazinului a susţinut faptul că nu s-au prea căutat produsele aşa că nu le-a vândut toate, a stat cu ele pe stoc. Normal, actele pe produse lipseau cu desăvârşire. Până astăzi nu am înţeles de ce s-a făcut şi catalog cu produsele copiate (pagina 9, jos, în care pozate erau şi produsele noastre originale) dacă nu aveau căutare. V-aţi prins şi voi cum a stat de fapt treaba…
După multe insistenţe şi plângeri, s-a efectuat şi percheziţia la sediul S.C. Rafaelo Trading S.R.L., întâmplător şi domiciliul lui Ciolan Dorin. Ştiţi cum s-a făcut percheziţia? Inspectorul Braşov Cosmin a mers cu maşina după învinuit să-l ia de la Magazinul Dumbrava pentru a merge împreună să percheziţioneze sediul firmei. A găsit nişte matriţe cu ajutorul cărora se copiau produsele noastre dar… prăfuite. Cică nu s-au mai folosit demult. De parcă asta l-ar fi scutit pe învinuit de vină.
Martoră a fost şi o vânzătoare de la Magazinul din Dumbrava care era şi rudă apropiată a lui Ciolan Dorin. Ea a declarat că se realizau şi comercializau sute de copii săptămânal. Cine a luat-o în seamă…
Dl. Inspector Braşov Cosmin, după toate dovezile, după toate declaraţiile, după ce a recunoscut că produsele sunt contrafăcute, după ce au fost descoperite produse contrafăcute, după ce s-au descoperit matriţele cu care se realizau copiile… a înaintat dosarul către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu pentru neînceperea urmăririi penale a numitului Ciolan Dorin.
P.S. Încă produsele contrafăcute se găseau la Magazinul Dumbrava, en-grossuri din ţară etc.
Încă nu s-a terminat totul… mâine continuarea.
Citeşte toate articolele OSIM, invenţiile şi hoţii.