Parcare nouă supraterană pe str. Turnului


Foarte tare ce vrea să facă Primăria Sibiu. Se pare că odată cu investiţiile în infrastructura stradală din Oraşul de Jos (zona str. Turnului – Faurului – Ocnei – 9 Mai) primăria vrea să rezolve şi o parte din problema lipsei locurilor de parcare aşa că a venit cu o soluţie foarte interesantă ce se practică deja de ani buni în alte ţări: realizarea unei parcări supraterane pe str. Turnului în locul unei clădiri existente, păstrând însă faţada originală a clădirii.

Vedere2 parcare supraterana Piata Coroana

De la începutul anului fac parte din Comisia Locală a Monumentelor Istorice din cadrul Direcţiei judeţene pentru Cultură Sibiu. Alături de alţi arhitecţi, istorici şi arheologi, iau la purecat toate proiectele din judeţ ce vor să se facă în zonele protejate istoric şi spun dacă este ok din punct de vedere arhitectural să se facă investiţia respectivă acolo sau trebuie modificat proiectul în aşa fel încât să se integreze în zonă şi să nu dăuneze imaginii generale. Propunerea pentru realizarea parcării supraterane de pe str. Turnului tocmai ce a primit avizul de principu a Comisiei de monumente deci are undă verde pentru a fi realizată.

Starea actuală a clădirii unde se vrea realizarea parcării (str. Turnului nr 12) a avut un cuvânt mare de spus în avizarea acestei investiţii având în vedere că a fost lăsată să se dărâme în ultimii 10 ani din cauza proceselor dintre societatea Urbana (proprietarul actual) şi nişte austrieci ce au vrut să o retrocedeze. Practic, în spatele faţadei nu mai este aproape nimic în picioare, clădirea riscând să se dărâme oricând. Urbana a câştigat procesul împotriva celor ce se dădeau foşti proprietari (în fapt, o familie ce a crezut că poate pune mâna pe o mică avere) dar investiţiile ce ar trebui făcute acolo pentru consolidarea şi restaurarea clădirii nu pot fi nicicum suportate de Primărie. Construirea parcării supraterane este o investiţie mult mai mică care poate aduce beneficii (inclusiv financiare) pe viitor şi salvează clădirea de la dărâmare totală.

Parcare supraterana Piata Coroana

Pasul următor este realizarea unui proiect detaliat iar pe sfârşitul anului se preconizează începerea lucrărilor. Parcarea va avea trei etaje şi aproximativ 120 de locuri de parcare. Va avea o intrare de pe str. Turnului şi ieşire pe str. Faurului şi este necesară în special din cauza faptului că parcarea aflată acum în Pţa. Coroana se va desfiinţa iar în locul ei se va face o piaţetă în mijlocul căreia va fi o fântână arteziană.

Dacă vă miraţi de abordarea asta, să ştiţi că eu am văzut prima parcare realizată în stilul ăsta chiar în centrul Florenţei. Dacă nu vedeai că ies maşini din clădire nici nu-ţi dădeai seama că de fapt este parcare acolo. Un alt exemplu în care faţada clădirii vechi este păstrată pentru a masca de fapt un sistem de ventilaţie gigant este la Paris, vedeţi aici poze.


10 comentarii la „Parcare nouă supraterană pe str. Turnului”

  1. Este cea mai buna solutie. As vrea ca primaria sa gaseasca si alte asemenea case unde sa se faca parcari. Nu vreau sa mai vad masini parcate pe strazile din centru. Turistii vor sa vada si sa faca fotografii see you cladirile si strazile, nu see you masini. De exemplu: Turnul Sfatului nu-l poti fotografia fara sa apara si 5 masini. Si este emblema orasului. Nu cred ca ar trebui sa amestecam in acest fel secolul XIII see you secolul XXI pentru cativa lei pe care ii castiga primaria din parcare.

    1. Am uitat sa mentionez ca si in Bruxel am intalnit astfel de parcari in zone vechi si aglomerate ale orasului. Si nu una…

    1. Din pacate e de 1 aprilie dar ar fi o solutie foarte buna. Si in loc de masini parcate pe toate strazile ar fi terase sau mici zone verzi cu banci pentru relaxare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.