Pestera Ursilor – poveste mirobolanta


Orice text as pune eu in randurile astea ar pali fara drept de apel in fata a ceea ce a scris un adevarat maestru al pliatelor turistice romanesti asa ca va redau mai jos o parte din istoria Pesterii Ursilor:

In imperiul rece al beznei, apa este de milenii artizanul unei vesnicii fragile. Ceea ce natura s-a trudit sa faureasca in milioane de ani, o mana ignoranta sau un picior neatent poate strivi intr-o clipa. Iata de ce adancul isi tine ferecate podoabele de privirile oamenilor.
Doar celor care au o tenacitate deosebita si agilitate in a se strecura printre peretii de stanca si mai ales celor ce dovedesc un respect profund fata de operele naturii, pesterile isi ridica voalul de tacere si-si lasa spre contemplare splendoarea daltuita in calcar.
Muzeu si necropola deopotriva, Pestera Ursilor de la Chiscau nu inceteaza sa uimeasca atat ochiul neavizat al calatorului cat si pe cel documentat al omului de stiinta.


Descoperita accidental in toamna anului 1975 printr-o explozie provocata in timpul lucrarilor la cariera de marmura de la Chiscau, Pestera Ursilor a fost amenajata si intra in circuitul turistic in 1980. Primul om care a intrat in pestera a fost minerul Curta Traian, prima explorare a pesterii fiind facuta de clubul de speologie din Stei. Apoi pestera a fost complet studiata de Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea si de Institutul de Speologie din Cluj Napoca.

Continuarea textului o puteti gasi AICI.

Taxa de vizitare: 15 lei (copii 10 lei);
Taxa foto: 15 lei:
Taxa pentru filmat: 25 lei

Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.


2 comentarii la „Pestera Ursilor – poveste mirobolanta”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.