Provocare pentru Razvan Pop, licentiat in Sibiu


Pentru ca prietenul Razvan Pop dedica in fiecare duminica o pagina in blogul lui Sibiului si istoriei acestui oras, ii propun o tema ce ma framanta de ceva timp. Tin minte ca am vazut in lista monumetelor protejate inclusa si strada E.A.Bieltz din Turnisor. Asta inseamna ca ar trebui sa beneficieze de aceleasi oportunitati ca si centrul istoric al orasului, bineinteles si de aceleasi reguli. Aceasta strada a si fost studiata prin 2004 (daca mai tin bine minte) la Universitatea de Vara de la Sibiu dedicata arhitectilor si urbanistilor. Daca e necesara studierea planselor realizate atunci, cu siguranta le gasim pe undeva.

Trec in fiecare zi pe strada Eduard Albert Bieltz si vad cum isi pierde tot mai mult identitatea istorica. Au aparut blocuri in toata regula, cladirilor istorice le sunt schimbate tamplariile de lemn cu tampenii PVC si ornamentele de pe fatade dispar odata cu termoizolarea cladirilor.

Spune-ne si noua cat de protejata este strada E.A.Bieltz. Daca este protejata, de ce nu se respecta regulile restaurarii in „modernizarea” cladirilor si regulile urbanistice in construirea altora noi. Daca totusi ma insel si nu este inclusa in lista monumetelor istorice si a zonelor protejate, ce se intampla cu cladirile vechi? Doar pentru ca nu sunt in centrul istoric al orasului, nu sunt importante? Doar Biserica Evanghelica si o casa din 1564 (?!) au placuta de monument isotric. Cel putin inca patru cladiri sunt demne de acest titlu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.