Punk’s not dead – Sex Pistols


Sex Pistols. Am fost si i-am vazut. Live. Cand am inceput sa-i ascult nici macar nu mai existau. Acum am reusit sa stau la 10 m. de ei. La Sziget Festival. A fost delir. Zeci de mii de oameni. Zeci de picioare pe centimetru patrat. Ca si la ultimele concerte, am vrut sa ajungem in chiar primul rand. Acolo, pe gard. Nu am reusit. Am ajuns doar prin randul 3-4. Ultimele melodii au fost EMI, God save the queen… lumea parca a inebunit. Nimeni nu se uita la concert. Toti – fete, baieti, femei, copii sau barbati invarsta – toti faceau pogo. Normal ca s-au cerut mai multe melodii si Sex Pistols au revenit pe scena. S-a declansat delirul maxim. Parca toti simteau ca va fi/s-ar putea sa fie ultima intalnire cu The Sex Pistols. Ultimul lor concert. Toti sareau, strigau si cantau melodiile de la cap la coada. Toti stiau la perfectie versurile, parca 30 de ani doar le-au repetat. Parca intentionat au lasat la sfarsit cele mai cunoscute melodii. In 10 minute am ajuns de nenumarate ori din randul 20 in randul 2 si apoi iar in randul 20. Vedeai numai fete noi si necunoscute. Nu mai aveai ‘vecin’ de concert. Nimeni nu se mai impingea ca nu vede pe scena.
A urmat apoi si a doua iesire de pe scena. Dar si a doua revenire.

Despre Sex Pistols:
1972 – Steve Jones, Paul Cook, Wally Nightingale isi fac o trupa. Primul lor nume – The Strand.
Primul concert live – 6 noiembrie 1975, la Londra.
In 1976 au semnat cu EMI si au scos primul single ‘Anarchy in the UK’. Dupa scurt timp au fost interzisi sa cante live in UK, desi media era uluita de ei.
In 1977 EMI a intrerupt contractul cu Sex Pistols. Sex Pistols au inregistrat si o melodie despre EMI. Basistul Glen Matlock a parasit formatia si a fost inlocuit de Sid Vicious, poate cel mai cunoscut si controversat membru al formatiei. Sid Vicious se droga in timpul concertelor, se taia si isi ataca fanii, lovindu-i cu chitara. Sex Pistols a semnat dupa numai 10 zile cu A&M Records apoi cu Virginia Records cu care au scos 2 single-uri – ‘God Save the Queen’.

‘Never Mind the Bollocks’ a fost primul lor album.
In 1978 Sex Pistols s-a destramat, dupa un turneu in SUA. Ultimul concert nu a putut fi terminat pentru ca Sid Vicious a fost asa de drogat incat nu mai putea sta pe picioare. La scurt timp, acesta a fost condamnat de uciderea prietenei lui. Nancy a fost gasita injunghiata in camera de hotel. Sid a fost scos din inchisoare pe cautiune sustinand faptul ca nu este vinovat, desi nu-si mai aducea aminte ce s-a intamplat. Dupa cateva zile a murit din cauza unei supradoze de heroina. Avea doar 21 de ani.
In 1996 Sex Pistols au revenit pe scena pentru turneul ‘Filth Lucre’, in formatia originala. Au avut peste 70 de concerte in Europa, America de Nord si de Sud, Japonia si Australia. Au lansat albumul ‘Filthy Lucre Live’, intr-un concert din Londra, in fata a 30.000 de oameni.
In 24 februarie 2006, Sex Pistols au fost introdusi in Rock and Roll Hall of Fame. In schimb, ei au trimis o scrisoare scrisa de mana prin care si-au aratat dispretul fata de institutie.
Sex Pistols trebuia sa mai cante un singur concert – pe 8 noiembrie 2007, la Londra. Biletele au fost vandute in doar cateva minute. Apoi au mai adaugat cateva concerte in calendarul lor. Toate s-au tinut cu casa inchisa. Asa ca, in 2008 au inceput iarasi ocolul pamantului, intr-un turneu. Tot in 2008, au lansat PRIMUL DVD live oficial – „There’ll Always Be an England”. Sex Pistols nu are un calendar viitor pentru concerte. Nu se stie cat si daca vor mai canta.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.