Puterea puţelor


Orice puţă îşi doreşte să aibe coaie, să se simtă puternic. Orice puţă de om… la asta mă refer.

În arhitectură nu este vorba doar de creaţie. Câteva schiţe pe o foaie de hârtie şi gata, vine banul. În arhitectură de fapt 80% din timp ţi-l petreci completând hârtii şi umblând din uşă în uşă după avize. Dacă ar fi vorba doar de acordul primăriei ar fi bine, dar trebuie să-ţi dea aviz şi cei de la Electrica, de la Apă-Canal, de la Romtelecom, de la Mediu etc. etc. Pentru fiecare instituţie dinasta trebuie făcute dosare pentru avizare. Şi deşi plăteşti, trebuie să aştepţi chiar şi o lună pentru o semnătură din partea lor.

Aici intervin puţele de oameni. Pot număra pe degetele de la o mână clienţii care au spus că aşteaptă atât cât e nevoie după avize. Restul îşi caută pile, cunoştinţe şi primitori de mită. Românul nu se poate abţine să nu dea telefoane. Dacă ştie că nu şi-a pus pilele în mişcare nu se simte împlinit. Este un ratat dacă nu e rezolvat mai repede decât restul. Asta e concepţia puţelor de oameni.

Ba mai mult, un client m-a aşteptat într-o zi în faţa biroului cu avocatul lângă el. Era nervos că durează avizele prea mult. „Da ce, voi aveţi de gând să mergeţi la ghişeu pentru a depune dosarul? Vorbiţi direct cu cineva de acolo. Aşa se face la noi! Doar nu sunteţi proşti să aşteptaţi!?!”. Chiar şi avocatul lui mi-a spus asta la mine în birou, sorbind din cafeaua oferită de mine.

Dacă tot vrei să dai mită şi să-ţi foloseşti pilele, fă-o pentru ceva ce merită. Pentru câteva milioane de euro, pentru un post mega-plătit sau pentru copilul tău. Dă-o dracu de trebă… chiar la biroul avizările persoane fizice de la electrica să te lauzi tu că ai pile şi eşti super-influent? Dacă ai coaie dă telefoane acolo unde se învârte grosul, nu fi doar o puţă


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.