Respectăm munca ori ba?


Pentru a fi alpinist trebuie să ai chemarea muntelui în sânge. Nu e chiar simplu să ai curajul de a urca zile sau sâptămâni la rând pe-un munte de unde nu eşti sigur că te întorci acasă, la familie, în viaţă. Treci pe lângă cadavre pe care nimeni nu le culege din zăpadă, ai colegi care cad în râpe şi schilodesc acolo şi tu te întorci pe iarbă cu degerături şi riscul de a rămâne fără degete la mâini şi picioare. Nu e deloc simplu, tocmai de aia nu sunt chiar mulţi cei care ajuns pe Alaska sau Everest.

De asta am fost şocat atunci când cineva mi-a spus că nu participă la prima ediţie „Călător în lume„, cea cu alpinistul Teodor Tulpan, pentru că nu e interesant. Mi-a spus că mai degrabă aş invita pe cineva care a inventat un medicament sau roata cu spiţe în 3 module decât să chem oameni care au vizitat lumea. „Ce-i chiar aşa excepţional că ai văzut un loc pe care l-au mai văzut şi alţii înanintea ta?” mi-a spus. Asta ca şi cum ar putea ajunge acolo, oricând, cu autostopul.

Încă de pe băncile facultăţii îmi auzeam şi eu vorbe printre cunoscuţi că ce fac eu nu-i deloc greu aşa că nu ar trebui să fiu mai bine plătit ca ei. Adi, cel mai bun prieten încă din liceu, îmi ţinea prelegeri de juma’ de oră cum munca mea e mult prea apreciată deşi nu fac altceva în afară să stau pe un fotoliu de birou şi să mişc de mouse în stânga şi-n dreapta. Vorbea despre arhitectură.

Ştiu că probabil nici eu nu am respectul cuvenit pentru gunoieri (de exemplu) deşi fără munca loc de zi cu zi nici nu aş vrea să ştiu cum am trăi. Dar măcar eu nu-i blamez pentru ceea ce fac şi cât câştigă. Aşa cum n-ar trebui să faceţi nici voi dacă nu aţi fost măcar 3 secunde în locul celui despre care vorbiţi.


Un comentariu la „Respectăm munca ori ba?”

  1. frumos spus, dar acum intoarce pagina si savureaza inghetata si vacanta sau ambele. asteptam cat mai multe fotografii si impresii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.