Restaurarea/reconstrucţia/modernizarea Cetăţii Alba Carolina


Ce sunt sibienii cu nasul pe sus după 2007 dar să vedeţi ce vor deveni cei din Alba-Iulia în câţiva ani… Deja mulţi consideră Cetatea Carolina de la Alba Iulia următorul Sibiu din punct de vedere turistic, lucrările de acolo schimbând total faţa cetăţii şi a oraşului. Pe lângă lucrările de restaurare, reconstrucţie şi modernizare a întregii cetăţi, încet-încet se începe şi o promovare agresivă a oraşului. Inclusiv la Tag the Flag, pe cei veniţi din Alba-Iulia i-am auzit spunând doar cât de frumos e oraşul lor şi de ce trebuie obligatoriu să mergem cu toţii să-l vedem.

Excursia Redescoperă România mi-a oferit o zi întreagă cu primarul oraşului şi directorul Grup Corint, firma ce a câştigat licitaţiile de la Cetatea din Alba. Am văzut şantierele, am urmărit planurile de viitor şi am descoperit cum va arăta în vreo 2 ani cetatea. Sunt multe de spus despre lucrările de acolo – arhitectural, în ceea ce priveşte restaurarea şi impactul urbanistic, dezvoltarea turismului şi, indirect, oraşului Alba Iulia şi a cetăţenilor. O iau pe rând:

În primul rând, Alba-Iulia se laudă cu sloganul „Cealaltă capitală”. Pe bună dreptate probabil după ce în 1918 aici s-a făcut unirea Transilvaniei cu România. În al doilea rând, oraşul se laudă cu o parte din incunabulele din România, păstrate la Biblioteca Batthyaneum, valori folosite ca garanţie pentru împrumuturile făcute de statul român.

Hotel Medieval

Lucrările de restaurare şi reconstrucţie a Cetăţii Alba Carolina au loc în tot perimietrul cetăţii, interior şi exterior. Pentru aceste lucrări, primăria a accesat 200 milioane euro de la Uniunea Europeană, până acum cheltuindu-se 52 de milioane. Primăria şi firma Grup Corint au semnat un parteneriat public-privat prin care societatea a primit în administrare vechea clădire a Manutanţei, un imobil istoric construit în 1714 în cadrul Cetăţii Vauban, aceasta fiind amenajată ca hotel de 5 stele. Astfel, o parte din profitul firmei este reinvestit tot cetate şi, de ce să nu vedem şi partea asta, persoanele cu pretenţii vor avea în sfârşit unde să se cazeze când ajung în Alba. Cele 4 milioane de euro investite până acum în hotelul Medieval se reflectă în câteva săli generoase de conferinţe, camere de cazare de tip apartament în care doar mobilierul costă în fiecare 1 miliard de lei, 3 restaurante, săli de recreere etc etc. Toate amenajate la o calitate mult peste medie, cu finisaje de lux. În plimbarea noastră am ajuns şi la subsolul hotelului, acolo unde nu mulţi ajung, chiar în încăperile unde se adună Cavalerii Templieri. Puţin mister, cruci roşii pe manta albă, săbii, tot tacâmul unor cavaleri (vedeţi pozele).

Şanţurile cetăţii

Revenind la cetate, şanţurile de apărare de la exteriorul zidurilor au fost amenajate şi deschise circulaţiei pietonale. Ultima oară când am încercat să merg pe lângă zidurile cetăţii m-am afundat în noroi până la genunchi. Acum, pe lângă trotuare şi, din loc în loc, apă cu peşti aurii şi verdeaţă, s-au deschis câteva terase, cafenele şi restaurante, terenuri de tenis cu zgură, puncte de vânzare suveniruri. În curând se va termina de amenajat un spaţiu destinat spectacolelor şi concertelor în aer liber, realizându-se inclusiv un amfiteatru roman în faţa lui (se văd ceva urme că ar fi existat aşa ceva în locul respectiv). Toată zona din jurul zidurilor este prevăzută cu piste de biciclete, urmând să fie amenajat un punct de închiriat biciclete pentru turişti.

De curând s-au început lucrările pentru excavarea pământului din faţa catedralei şi refacerea şanţului din zona de Vest a Cetăţii Alba Carolina. Prin lucrarea asta se va reconfigura întreaga zonă, un sfert din parcul ce face legătura cu oraşul va dispărea, accesele în cetate se vor face pe poduri de lemn suspendate şi se vor amenaja parcări pentru maşini şi autocare. Odată cu refacerea acestui şanţ, cetatea va deveni de sine stătătoare, atunci când vei trece podul de lemn te vei simţi într-adevăr într-o zonă exclusiv turistică, nu va mai face parte din oraş. Dacă sunteţi curioşi cum va arăta întrarea în cetate, vizionaţi filmuleţul de prezentare de AICI.

Restaurarea cetăţii

Pe parcursul vizitei am văzut cât de mult se reconstruieşte. După principiul „dacă nu avem, ne facem”, porţile de intrare în cetate, poarta castrului roman, turnuri, inclusiv şanţul de Vest, sunt toate reconstruite, unele de la zero. Lucrând de ceva vreme în restaurare îmi dau seama că e practic imposibil să existe documentaţii istorice care să ţină în picioare unele reconstrucţii. În general nu se fac astfel de lucrări dacă nu se ştie sigur cum erau ele înainte pentru că o greşeală poate distruge istoric mai mult decât aduce benificii. Văzând însă reacţiile colegilor cu care am făcut turul, tind să cred că turistului nu-i pasă prea mult de corectitudinea strictă a reconstrucţiei ci el vrea să vadă şi să simtă, nu să îşi închipuie cum a fost, având în faţă doar două pietre în ruină. Tocmai de asta accept şi reconstrucţiile şi butaforiile în scop turistic, dacă sunt realizate corect (să se deosebească vechi de nou) şi după studii serioase făcute de istorici specialişti (ceea ce la Alba am înţeles că există). Ce este interesant este faptul că absolut tot interiorul cetăţii este în proces de restaurare, de la circulaţii până la biserici, parcuri, statui şi clădiri. Deci, în timp, totul va fi restaurat.

Amenajarea cetăţii

Din câte am văzut, Cetatea şi imediata învecinătate începe să fie funcţională. Şanţurile nu sunt încă prea mult populate dar odată cu deschiderea spaţiilor de spectacole şi amenajarea cât mai multor cafenele tind să cred că îşi vor găsi funcţionalitatea, în special că în interiorul cetăţii există şi o universitate. Încă mă deranjează pardoseala de piatră roşie mai ales acolo unde nu are scopul de a  delimita anumite zone ci pur şi simplu e pusă pentru a realiza diverse modele pe trotuare. Încă nu-mi dau seama care vor fi atracţiile în interiorul cetăţii, pe lângă cele două biserici (ortodoxă şi catolică), parcul, Muzeul de Istorie şi traseul celor trei fortificaţii. Se vor deschide uşile comercianţilor? Vor exista spaţii de relaxare şi joacă pentru copii? Vor exista târguri şi ateliere meşteşugăreşti deschise turiştilor? În orice caz, Alba Iulia va deveni cât de curând un oraş turistic şi, deci, îi văd un viitor luminos.


Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.


17 comentarii la „Restaurarea/reconstrucţia/modernizarea Cetăţii Alba Carolina”

 1. Eu zic si cred ca Sibiul ramane sibiu…adica nuca va fi egalat..poate sa fie mai interesanta cetatea din Alba dar in jurul cetatii exista blocuri..pe cand in sibiu exista case in centru si mie nu mi ar placea sa vad o cetate in jurul careia sa fie blocuri…parerea mea..:P..dar daca tu zici ca e pe cale ca Alba sa fie mai frumoasa….

 2. …in plus cetatea Alba Iulia are un perimetru restrans. Vizitezi cateva obiective, te plimbi pe cateva alei si… cam atat.
  Centrul istoric al Sibiului este mare, poti sa te plimbi toata ziua si tot sa nu vezi tot (e drept ca deocamdata nu e renovat tot), sunt multe obiective de vizitat (muzee, biserici, turnuri, case) si, cel mai important, este un oras in care se traieste.
  Chiar daca, punctual, in Alba Iulia sau in alte orase sunt sau vor fi obiective sau cladiri mai frumoase ca in Sibiu, totusi Sibiul nu cred ca poate fi egalat ca frumusete. Totul este sa ai dispozitia sa privesti in jurul tau atunci cand te plimbi prin Sibiu. Are un farmec al sau…

 3. Diana si Silviu se vede ca nu ati fost la Alba Iulia.:))
  Veniti la „Mecca” si sigur veti intelege mult mai mult decat privind niste poze. Nu prea inteleg eu comparatia intre Alba Iulia si Sibiu… Poate din punct de vedere turistic. Ca insemnatate istorie si simboluri nu exista comparatie.

 4. @ Victor
  comparatia (dpdv turistic) sibiu-alba am facut-o eu in articol. daca-l citeai, poate iti dadeai seama de ce si silviu cu diana o fac.
  cat priveste „se vede ca nu ati fost la „Alba Iulia” pot sa spun (in privinta unuia dintre ei, cel putin) ca habar nu ai ce vorbesti :)) si as putea si eu sa-ti spun „se vede ca nu ai fost prin Sibiu” 🙂

 5. „Încă nu-mi dau seama care vor fi atracţiile în interiorul cetăţii, pe lângă cele două biserici (ortodoxă şi catolică), parcul, Muzeul de Istorie şi traseul celor trei fortificaţii.”
  Cele doua biserici sunt catedrale, pe langa ele mai este o biserica tot in interiorul cetatii iar atractiile sunt mult mai multe decat cele pe care le-ai enumerat superficial in pasajul citat mai sus. Pe mine personal m-a deranjat tonul zeflemistic al articolului. Daca vroiai sa ridici in slavi Sibiul, trebuia sa scrii un articol despre Sibiu nu unul in doi peri despre Alba.
  Silviu, cele cateva alei despre care vorbesti tu, probabil din amintirile de cativa ani… s-au inmultit si crede-ma ai pe unde te plimba si ce face toata ziua fara sa „te repeti”
  Toate cele bune…

 6. @ diana-ribana
  Blocurile sunt dincolo de parc…adica haaattt departe, pe partea dinspre centru sunt case iar blocurile din Caroline ma indoiesc ca se vad din santuri… iar despre casele din Sibiu te referi si la cele aflate intr-o stare avansata de degradare?

 7. @ Dana
  tot ce am spus eu in articol despre sibiu este „Ce sunt sibienii cu nasul pe sus după 2007 dar să vedeţi ce vor deveni cei din Alba-Iulia în câţiva ani…”
  tu confirmi cele spuse de mine 😀

 8. In primul rand, vreau (se pare ca sunt nevoit) sa specific ca am fost in Sibiu si ca e unul din orasele mele preferate din tara. Ca s-a facut sau nu vreo comparatie intre Sibiu si Alba Iulia, nu ma intereseaza, insa eu le-as trata diferit. Mai exact, daca ar fi sa aleg d.p.d.v turistic, unul din cele doua orase, le-as alege pe … amandoua … :))

  Acum, daca Diana a fost in Alba, ma tem ca a vizitat-o mult prea putin. Parcul Unirii din cartierul Cetate este indeajuns de mare incat sa separe zona blocurilor de zona cetatii, astfel incat ochii pretentiosi ai turistilor sa nu fie deranjati de mostenirea comunista, in timp ce se bucura de atmosfera medievala a cetatii. Catre zona de centru a orasului, sunt destul de multe case si spatiu verde astfel incat sa aiba acelasi efect cu blocurile din partea de jos a orasului.

  Apoi, Silviu, distanta pe care o parcurgi prin santurile cetatii este de aproximativ 3 km. Cea mai mare parte poate fi vizitata de catre turisti, pe jos sau cu bicileta, iar, dupa cum spunea si Tudor (St. Popa), daca „se vor deschide usile comerciantilor” (nu de orice fel, ci doar celor ce pot sa pastreze caracterul medieval al cetatii, pentru ca nimeni nu vrea vanzatori de casete si mici pe banda rulanta), sau daca vor fi dezvoltate si puse in aplicare, constant, diverse programe artistice, atunci cei aprox. 3 km vor putea fi parcursi in cateva zile bune. In ceea ce priveste interiorul cetatii, eu as putea sugera turistilor urmatoarele locatii: Catedrala Reintregirii (aici avem in vedere cele 2 busturi ale Regelui Ferdinand I si Reginei Maria), Catedrala Romano-Catolica (a carei constructie, din cate cunosc eu, a inceput prin secolul XI), Sala Unirii si Muzeul Unirii de alaturi, Biblioteca Batthyaneum, Palatul Apor, Palatul Principilor, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Statuia lui Mihai Viteazul, Monumentul Custozza, grupul statuar al corifeilor Unirii, celula lui Horea, Closca si Crisan, obeliscul ridicat in memoria lor, traseul celor trei fortificatii, poarta Castrului Roman, caponiera, platforma de artilerie, temnita, cele 6 porti ale cetatii, biserica de lemn a primei Mitropolii Ortodoxe a Ardealului … s.a.m.d. (chiar nu imi mai vin in minte acum si altele, desi sunt sigur ca am omis cateva).

  Totusi trebuie sa recunosc faptul ca mai este mult de lucru pana sa se inghesuie turistii din afara tarii sa viziteze cetatea de aici. Lucrarile de restaurare sunt inca in toi, iar daca la sfarsit nu vom avea acel program bine pus la punct si o promovare pe masura, atunci toate acestea vor fi in zadar.

  In final, imi cer scuze pentru mega-comentariul meu si/sau eventualele greseli de scriere. Rog ca nimeni sa nu se supere pe mine (in special Diana sau Silviu), de vreme ce nu este un comentariu cu intentii rautacioase, ci mai mult o ajustare la observatiile facute in comentariile anterioare.

  Cu acestea fiind spuse, va urez tuturor o seara placuta. 🙂

 9. Ma bucur sa vad cu cat patos isi lauda fiecare orasul. Este un semn bun. Adevarul este ca nu pot fi comparate cele doua orase. Fiecare are „partea” lui. De fapt, despre Sibiu vorbim de un oras cetate mentionat in documente pentru prima data in 1191 iar despre Alba Iulia vorbim despre o cetate construită în perioada 1716-1735. Ca suprafata, sa spunem ca sunt comparabile: Cetatea Alba Iulia are 70 hectare iar Cetatea Sibiului 83. Diferenta consta in ce se poate vizita in cele doua cetati. Ciprian si Dana imi spun ca aleile din santuri au 3 km si ca ai pe unde te plimba. Imi cer scuze, dar de plimbat prefer sa ma plimb prin „Sub arini” (care are aprox.2,5 km lungime si imi pot prelungi plimbarea cu inca cativa km prin padurea dumbrava si Muzeul Astra) decat sa ma plimb printre zidurile din santul de aparare. Dana spune ca nu „se repeta” si ca are ce face toata ziua in sant. Te rog spune-mi si mie cam ce ai putea face.
  @Victor, ma bucur ca-ti iubesti orasul, dar sa-l faci „Mecca”…e cam mult, iar daca tu consideri ca din punct de vedere istoric sau simbolistic Sibiul nu se poate compara cu Alba Iulia…te las sa te mai documentezi. Oricum, cred ca noi comparam mere cu pere. Alba Iulia este Alba Iulia si Sibiul e Sibiu. Nu avem ce compara. In Alba Iulia putem vizita (vedea)aprox. 20 de obiective (incluzand statui, obelisc, caponiera, platforme si…alei) iar in Sibiu doar CLADIRILE monumente istorice si de arhitectura sunt aproape 900 (noua sute) doar in centrul istoric, strict circumscris de incintele fortificate, conform „Topografia monumentelor din Transilvania” aparuta in anul 1999.
  @Dana, cred ca ai citit printre randuri si nu ai inteles nimic din ce a scris Tudor in articol. Nu mi se pare zeflemistic sau in doi peri, ci dimpotriva. A facut o prezentare aproape de reclama si chiar mi s-a parut impresionat de ceea ce se face in Alba Iulia. (daca ai fi citit si alte articole ale lui ai fi stiut ca este legat sentimental de Alba Iulia). Oricum cred ca este foarte clar prin incheierea pe care a facut-o: „În orice caz, Alba Iulia va deveni cât de curând un oraş turistic şi, deci, îi văd un viitor luminos”. Unde incadrezi”ii vad un viitor luminos”? La zeflemea sau la in doi peri?

 10. Silviu, daca mai scriu si eu tot atatea randuri cat am scris in comentariul meu precedent sau cat ai scris tu in comentariul tau, s-ar putea sa plictisim rau lumea si sa-i alungam definitiv de pe acest site. :))

  Am observat ca te-ai aprins putin, ca te-ai simtit obligat sa aperi Sibiul, insa nu inteleg de ce. Am specificat ca am fost acolo (nu doar o data; mai exact majoritatea rudelor mele sunt ori in Sibiu, ori in apropierea lui) si ca e pe lista mea cu orasele favorite din tara (spun asta fara doar si poate, si nu doar ca sa fac un sibian fericit).

  Am specificat ca nu se pot compara cele 2 orase. In primul rand difera ca si suprafata, locuitori, industrie, etc. In schimb, ai tinut neaparat sa fac acea comparatie, uneori clar exagerata, facand chiar (poate fara voie sau fara o intentie clara) o reclama negativa. Sau poate ma insel eu, iar daca e asa imi cer scuze. Acum, hai sa ii dam respectul cuvenit orasului Alba Iulia si istoriei care se leaga de el, si sa nu discutam despre istoria orasului doar din 1716 incoace. Ar fi ceva complet deplasat. Nu o sa dezvolt subiectul pentru ca nu mi se pare normal si nici nu am rabdarea necesara sa o fac. Ma gandesc ca stii mult mai multe despre Alba Iulia decat atat.

  Cand ma refeream la plimbare, nu ma refeream strict la sensul de plimbare (varianta de jogging fara efort), ci ma refeream la cam cat ar fi de parcurs pe intreaga distanta a santurilor cetatii, asta ca si raspuns la afirmatia „perimetru restrans”. In plus, ai ce face acolo, mai exact de vizitat traseele amenajate, care vor fi din ce in ce mai multe si mai variate, toate aduse la viata de prezenta Garzii Cetatii si a tuturor persoanelor/angajatilor care fac tot ce stiu mai bine sa te tina intr-o atmosfera medievala. Insa trebuie mentionat ca toate aceste lucruri sunt abia la inceput. Mai sunt o groaza de renovari de facut. Acum, depinde de ce intelege fiecare din notiunea „a avea ce face”, ca trenulete, masinute si carusele nu prea avem. Mai mult, nici nu ne prea dorim, nu in cetate, cel putin. Locuri de plimbare si case vechi cu o anume valoare istorica avem si noi, in afara cetatii.

  In concluzie, tin sa repet, nu cotest valoarea atat turistica cat si istorica a Sibiului. Nu sunt retard. De fapt, comentariul meu nu are nici o legatura cu orasul Sibiu, insa nu mi se pare in regula se desconsideri un oras care are o importanta mult mai mare in comparatie cu cat de putin este apeciat el in momentul de fata. Importanta istorica nu o aducem in discutie, ca se rasucesc in pamant stramosii de acum 19 secole.

  Din nou, imi cer scuze pentru mega-comentariul meu, si rog ca nimeni sa nu se supere pe mine, avand in vedere ca nimic din ce am spus nu s-a spus cu intentii rautacioase. :)) La al treilea comentariu de acest gen, s-ar putea sa fiu nevoit sa-mi schimb tastatura.

  O zi buna sa aveti.

 11. @Dana…uite eu te rog sa ma convingi ca Alba e mai frumoasa si poate fi competitiva din punct de vedere turistic cu Sibiul,astept sa imi argumentezi…ca poate imi va place mai mult decat Sibiul.Aaa si totusi nu inteleg de atata mahnire din partea ta la acest articol?Tudor spunea frumos ca poate fi o posibla competitie intre orase…e Romania pana la urma..toate orarele ar trebui sa fie frumoase…

 12. Silviu… decat sa citesc ceva printre randuri mai bine nu citesc deloc. Cand ma refeream la faptul ca ai ce face fara sa te repeti nu am specificat nicio clipa ca ar fi vorba despre santuri. Pentru mine o cetate nu inseamna doar santuri. Iar daca preferi plimbarile prin padure, orasul e chiar sub padure.
  Nu ma apuc sa citez pasajele care m-au deranjat la articol. Unul l-am mentionat mai sus, altul ar fi partea de inceput si pasajul despre restaurarea cetatii.
  Comparatiile intre Alba Iulia si Sibiu sunt de prisos, inclusiv afirmatia ca „mulţi consideră Cetatea Carolina de la Alba Iulia următorul Sibiu din punct de vedere turistic”
  Diana, eu nu incerc sa te conving de nimic. Fiecare loc are frumusetea lui… de ce trebuie sa fie neaparat in competitie cu ceva? Iubiti Sibiul…foarte bine. Se pot scrie articole in care sa-l ridicati in slavi… n-am nicio problema. Nu era necesar ca Tudor sa se deplaseze pana la Alba Iulia pentru a realiza cat de frumos e Sibiul sau cat timp iti ia sa vizitezi doua biserici, un muzeu si traseul celor trei fortificatii… parca atat spunea ca e de vazut. Mie asta mi se pare o abordare superficiala. Daca pe acolo a fost el plimbat asta nu inseamna ca sunt singurele locuri de vizitat din oras.

 13. @ Dana
  eu nu inteleg, daca sunt de prisos parerile turistilor ce vin in alba, de ce te deranjeaza ele?
  o sa vin special intr-o zi pana acolo si sper ca tu sa-mi fi ghid, pentru ca altul mai bun se pare ca nu se gaseste (cel putin asa spui tu).
  toate cele bune!

 14. Doamne unii chiar se plictisesc..precum Dana…eu cred ca tu ar trebui sa citesti inca o data si sa lasi interpretarile….Vino cu argumente nu numai cu frustrari.Tudor vad ca s-a oferit sa ii areti de ce Alba e asa frumoasa doar ca orgoliul tau e prea mare ptr asta..

 15. Parerile sunt impartite. Asta este mai mult decat bine, pentru ca fiecare , sper asta, a avut parte macar de o scurta vizita in orasul despre care vorbeste. Eu cel putin am vizitat Sibiul acum ceva ani, nu foarte multi, si mi s-a parut extraordinar. Ceea ce ma bucura insa cel mai mult la Alba Iulia, orasul in care m-am nascut si traiesc, este faptul ca tot ceea ce era necunoscut si lasat in paragina acum foarte multi ani, este acum, scos la lumina si redat oamenilor, si asta in primul rand albaiulienilor. Cele mai multe cladiri, amintite mai de antecomentatorii mei, au fost folosite de-a lungul timpului de cei din armata iar noi locuitorii orasului nu aveam acces in spatiile respective. Acum ne cunoastem si noi orasul cu adevarat si, mai mult, ne putem mandri cu el.
  Sper in cativa ani sa devenim un oras al turismului. Spor la plimbare celor care ne viziteaza!.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.