Să vă spun câte ceva despre condiţiile reale din trenurile CFR Călători


M-am plimbat şi eu puţin cu trenul în ideea că apoi voi avea idei de articole pentru o lună. Călătoria începuse „bine”, cu o înjurătură din toată inima transmisă casieriţei. Femeia nu a vrut nicicum să-mi spună ce înseamnă Inter Regio pe limbajul vechi. Ea o dădea una şi bună: nu mai există denumirile vechi. Bine, dar totuşi, ca să înţeleg şi eu, cum se numea înainte? Nu mai există denumirile vechi. Era ca un robot căruia i se defectase o legătură pe la 2.20. Aş fi vrut să evit interacţiunea cu ea şi să-mi cumpăr bilet online dar site-ul cfrcălători.ro nu m-a ajutat deloc.

Până la urmă am luat biletul aşa cum mi l-a dat robotul cu păr roşcat şi am intuit eu după cele 2 ore 41 c-ar fi un fost Rapid. Cred. Braşov-Sibiu, 149 km, 42,70 lei.

Trenul nu a avut întârziere şi mi-am găsit destul de uşor compartimentul în care am fost plasat – undeva între două uşi acţionate automat apăsând un buton verde. Apoi am plecat spre casă. Cam ăsta a fost articolul meu despre CFR călători şi condiţiile din trenurile din România.

Nu am găsit ce să reproşez. Sunt dezamăgit de mine 🙂


16 comentarii la „Să vă spun câte ceva despre condiţiile reale din trenurile CFR Călători”

  1. Eu pe ruta, sibiu-bucuresti, am patit-o 🙂 am plecat noaptea la 1 fara vreo 20, si am ajuns dimineata la 9 :)) nu era deschis podu la brasov, si a facut ocol pe la sighisoara 8-| de atunci, am zis ca nu mai circul see you trenu.

    1. Desi in centrul tarii, legaturile cu orice oras sunt foarte proaste. As merge pana la Cluj cu trenul doar ca nu am prea gasit unul…

    2. Eu una nu gasesc ca e normal sa nu fie legatura directa cu Aradul, poarta de iesire din tara si n-o sa ma impac niciodata cu ideea ca traim intr-o tara de prosti si nimic nu functioneaza logic si ca nu se poate face nimic. O sa ma zbat sa schimb ceva si sa arat ca se poate, acolo unde pot, pana la ultima suflare.

  2. Mamaaa, ce experienta faina. Pai eu cand am fost ultima oara de la Arad la Bucuresti see you trenul mi-am promis sa nu mai calc in incarnarea asta in trenurile din Romania. Sina era pe alocuri asa de "proaspata" incat trenul se deplasa see you 10 km pe ora si in tren se facea tacere, toti fiind see you sufletul la gura sa vada daca deraiem au ba. Trenul see you care am mers inspre (accelerat cred) a fost de-a dreptul luxos pe langa cel see you care am venit inapoi si putea de juma de calatorie mi-am petrecut-o pe la usi sa iau aer curat. Sa nu mai vorbim de faptul ca de la Arad la Bucuresti ai timp sa faci yoga, sa citesti o carte si in final sa te dai see you capul de pereti de plictiseala dupa ce ai epuizat toate subiectele ca partasii de compartiment. 11 (UNSPREZECE) ORE APROX. 600 KM! Come on!

  3. Fericitule… Ai nimerit fara intarzieri sau stiau aia de la CFR ca vine blogaru… De la Medias spre Brasov tot InterRegio sambata trecuta a avut o ora jumate intarziere.

    Cat despre conditii… ai material sigur daca mergi cu un regio de la Brasov spre Sighisoara unde e tixit de calatori fara bilet, conditiile sunt demne de India, mirosul de buda in tot trenul si mizerie ca la groapa de gunoi a Sibiului la doar juma de ora de la pornire.

    Cat despre bilete eu am cumparat cu succes (dar si cu nervi ca au sesiunile f scurte) de pe https://bilete.cfrcalatori.ro in plus avionul a intarziat si am pierdut trenul asa ca am facut tot de pe site cerere de returnare a banilor care s-a executat f repede dar cu comisioanele aferente din 110 ron am primit 88 cred inapoi.

  4. Pentru că nu mai există denumirile vechi, full stop. Trenurile Accelerat și Rapid au fost comasate într-o singură clasă: Inter Regio. Iar prețul este tot undeva între ele. Biletele online se pot achiziționa de aici. Înafară de faptul că sunt nominale, iar aplicația web este dezvoltată puțin în stil amatoresc, sistemul funcționează fără probleme.

    Oricum, pe Sibiu – Brașov nu prea merită. Un microbuz e în jur de 25 lei și face cam 2h 15m. Dacă n-ar fi praf bucata dintre Făgăraș și Codlea, poate ar sta altfel lucrurile. Întâmplător, în weekendul acesta chiar am fost la Brașov în scopuri turistice.

    Am prins gustul CFR-ului pe când băteam drumuri spre București, pe timp de iarnă. În mod normal cu mașina personală fac în jur de 3h 40m pe drum fără zăpadă / gheață. Iarna lucrurile se nivelează din punct de vedere al timpului. În plus, costă mai puțin decât carburantul, față de acum câțiva ani, și spre deosebire de restul chestiilor ce rulează pe sol, ai acces la budă și la prize. Adică: notebook în priză, Internet 3G+ de pe telefon, iar 5h 40m până la Sibiu au trecut rapid.

  5. Ultima data cand am calatorit cu trenul a fost acum aproximativ 4-5 ani, din cauza ca pierdusem autobuzul cu care trebuia sa vin acasa, in capitala, la Sibiu 🙂

  6. E foarte simplu de utilizat CFR online… sunt dezamagita si eu de tine ca nu te-ai descurcat.
    Eu doar online imi mai iau biletele de cfr si mai primesc si 5% reducere ca platesc cu master card.
    Iti place ce reclama le fac ? 🙂

    Aventuri in schimb sunt la tot pasul, fie ca circuli cu IR sau IC. Problema nu e personalul sau conditiile din tren (neaparat). Problema sta in nesimtirea si lipsa de educatie a celorlalti care circula cu trenul, care nu stiu ca nu e frumos sa te descalti in tren, sau sa transporti sacose de ceapa sau sa uiti sa folosesti deodorant, etc.

  7. @ SaltwaterC
    Si daca-i spunea robotica aceeasi explicatie data de dvs ce se intampla? cadea cerul pe ea?
    E cam ca faza: Cat costa? 200 lei. Adica 2.000.000? Nu. 200 lei.

  8. @ je

    Faza cu banii a cam expirat. Adică la 7 ani după denominare, cei ce nu s-au prins că au dispărut 4 zerouri de pe bancnote, ar trebui să rămână în zeama lor. Nu le datorează nimeni nici o explicație.

    Pe partea de CFR schimbarea s-a făcut în iarnă, de la noul mers al trenurilor, deci confuzia în rândul publicului călător este de actualitate.

    Da, tanti de la ghișeu ar trebui să fie în stare să dea o explicație. Dar vorbim totuși despre o organizație ce se plânge că are pierderi pentru că lumea nu plătește bilet și merge cu nașu’, de parcă acest lucru este o problemă fără rezolvare.

  9. @ SaltwaterC
    Da, corect.
    Privind faza cu banii, eu inca mai aud, inclusiv vanzatoare, care se folosesc de versiunea veche a monedei. Dar imi zic in sinea mea ca daca de atata amar de vreme nu au fost ins tare sa invete, probabil ca nu e cazul sa-mi bat eu capul.

  10. acum e ok, trenurile sunt „aerisite”, multi au trecut la masini. dar in urma cu vreo 10 ani, nu gaseai loc pe scari sau intre vagoane… plus biletele alea din carton…

  11. Vai de mine… nu as vrea sa ma apuc sa vorbesc despre CFR ( desi sunt in masura, din pacate ) dar I.R. sunt accelerate si rapide si Regio sunt personale 😛 that`s all… au vrut sa modernizeze sistemul feroviar, si au facut-o cu numele. Dar de la Sibiu la Timisoara daca te uiti pe geam, iti pui mainile in cap de cum arata sistemul asta.

  12. Deci Sibiu-Brasov sau retur functioneaza excelent, iar pe robotelul roscat il stiu, l-am tot vizitat in ultima vreme :D. Iti zic eu care e partea urata la trenurile astea: za toilet. Iti dau lacrimile cu 5 metri inainte sa ajungi la usa… :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.