Şi aşa a murit şi fotbalul.


CSU Voinţa este a treia echipă inventată peste noapte la Sibiu pentru a face faţă mocirlei din Liga I de fotbal şi tot a atâta echipă ce cade lamentabil direct în cap după un parcurs cu un urcuş rapid şi un coborâş şi mai rapid. Lipsa interesului firmelor private sibiene de a investi în altceva decât (eventual) în festivaluri punctuale ce au loc un weekend pe an şi dezinteresul primăriei pentru dezvoltarea sportului pe termen lung a adus inevitabilul anunţ de retragere a singurei echipe de fotbal din oraşul de pe Cibin.

Dacă e să căutăm o parte pozitivă a acestei poveşti urâte, eu unul sunt foarte fericit că prin desfiinţarea echipei de fotbal din Sibiu scăpăm şi de huliganii ce au distrus tot ce a însemnat clădire, gard, gang, împânzind în ultimii doi ani tot oraşul cu graffiti-uri de prost gust.

Poză furată de aici.


9 comentarii la „Şi aşa a murit şi fotbalul.”

 1. Nu, nu a murit fotbalul. Fotbalul se practica batand mingea in spatele blocului sau pe teren, nu injurand in tribune. Orice sport de altfel. Cat timp orasul are nevoie de strazi si infrastructura eu nu plang dupa o echipa de fotbal. Doar o parere 🙂

 2. Fotbalul nu mai este de mult timp un sport nici macar pentru cei ce-l practica.Prea multi bani in joc si prea multe interese iar pentru „suporteri” nu e altceva decat pretextul de a se manifesta „liber”, adica huliganic.

 3. @Lupean Ovidiu, Şi crezi tu că se va mai bate mingea în spatele blocului dacă singurele activităţi „sportive” promovate în acest oraş sunt raliul, endurotenis pentru privitori şi alte asemenea activităţi „mondene” care nu au nicio legătură cu sportul de masă sau cu cel spre care trebuie îndreptaţi copiii pentru mişcare?

  Avem obligatoriu nevoie de aceste echipe/cluburi (chiar dacă astăzi ele reprezintă doar nişte societţi comerciale) care să ne reprezinte în primele ligi (în atenţia media) pentru că acestea inspiră, acestea sunt modele. Un copil va vrea să joace fotbal, baschet, rugby pentru că îi vede pe aceeia mai mari pe un stadion, în aplauzele unei mulţimi, pentru că îi vede la televizor sau aude în orice altă parte.

  Eu am început săjoc baschet (mai intens) atras fiind în perioada 2004-2005 etc de ceea ce vedeam în Sala Transilvania, de acei negrii spectaculoşi, de slam-dunk-uri, de rezulate frumoase în derby-uri etc. Asta vedeam la 13-14 ani şi cu asta am crescut. Iar prima dată am rămas FASCINAT în 2000 cand am văzut prima dată un joc de baschet în noua sală dus de tatăl meu. Dacă nu exista această echipă (cu oameni care înjurau în tribune, pentru că pe vremea aia se înjura nu ca acum – şi oricât de ipocriţi vrem să fim, cu cât dăm timpul mai inapoi cu atât violenţa şi înjurăturile erau mai intense pe stadioane şi în societate înainte dar mai bine ascunse de ochiul public, de tovarăşul/cetăţeanul model) probabil n-aş fi fost atât de influenţat spre sport.

  E uşor să te dezici de aşa-zisele lucruri rele din societate şi să le pui în cârca altora doar pentru că la un moment dat ele au luat o direcţie greşită şi mai greu să încerci să schimbi ceva. Desigur nu putem fi idealişti şi să încercăm să-l schimbăm pe Hămbăşan, Vulc… sau fotbalul modern (deşi timişorenii – ăia care înjură – au reuşit) dar putem schimba oameni, putem să le arătăm partea frumoasă din acest fotbal mizer. Poţi să gândeşti că l-ai îmbogăţit pe Hămbăşan mergând la meciurile Voinţei sau poţi să gândeşti că în aceşti 5 ani s-a format un grup de suporteri matur, care au creat o asociaţie şi câteva activităţi care au lăsat urme, poate mici. Şi care vor continua cu punctul numărul 1, promovarea sportului în rândul maselor de oameni.

  Oamenii înjură pe stadioane – asta se poate schimba şi se schimbă. Oamenii se bucură pentru că sportul moare doar pentru că oamenii înjură – asta se schimbă mai greu.

  Te bucuri, generalizând, că s-a mai terminat cu unii care înjură… Te-aş ruga să analizezi mai îndeaproape ce a însemnat „fenomenul” Voinţa şi vei vedea nişte OAMENI care au fost la un moment dat în teren şi pe băncile tehnice cum extrem de rar mai găseşti în acest fotbal, mă repet, mizer. Nişte OAMENI pe care prea puţin au reuţit să-i vadă din nepăsare sai din rea voinţă. Ori din generalizare, cum faci tu mai sus. Vei vedea o galerie care a reuşit să fie prezentă, pe propriiile forţe, la toate meciurile Voinţei acasă şi în deplasare (din liga a 3-a până azi), nu pentru Hămbăşan, nu pentru Iohannis, nici pentru jucători dar pentru promovarea activităţilor în jurul sportului, pentru bucuria fotbalului pe stadion şi nu în faţa Facebook-ului sau a discuţiilor de colţul blocului, pentru a da un exemplu de mentalitate corectă de susţinere a echipei iubite indiferent de meci, nu doar în cele cu Steaua, Dinamo ori Rapid. Vei vedea o galerie care nu înjură şi nu provoacă scandal gratuit. Vei vedea un Sandu Tăbârcă, un adevărat profesor al fotbalului şi psihologiei. Vei vedea chiar şi, de ce nu, un patron care nu ne-a târât oraşul şi numele prin gunoaiele de emisiuni cu smecimene suburbane de la gsp, sport.ro, digi etc. şi destul de rezervat în declaraţii chiar şi la adresa propriei echipe, lucru cam rar pe la noi. (Sper să nu se interpreteze aiurea şi să se ia exact ideea pe care vreau s-o punctez).

  Dar e uşor să spui că mai bine că am scăpat şi de ăştia…

  În acest context, merită evocat un mesaj sintetizator afişat la un meci de ultraşii craioveni – alţii care înjură, bine că au rămas şi ăia fără echipă – care sună aşa: „Sportul fentat cu o scutire/ 90-60-90 o simplă amintire”.

 4. Ciao Tudor, iti citesc blogul temeinic asa 🙂 felicitari pt devotament si munca pe care o depui!!! nu stiu daca am postat pana in prezent,da sa revin pe subiect; partea legata de graffiti.. ai dreptate sunt dezgustatoare , niste cretini care nu au cea mai mica idee ce inseamna un grafiti , nu mai vb de lipsa de respect fata de cladiri, nu au idee cat de dificil e de indepartat un asemenea graffiti mai ales cand sunt facut pe monumente( inclusiv graffiti ul postat de tine mazgalit de acele samnaturi, niste dobitoci ce sa mai ..), acuma partea cu fotbalul, sa fim inteles fotbalul este si o sa ramana cel mai frumos sport, fotbalul e un fenomen , e un spectacol, exact cum lumea merge la teatru !! e acelasi lucru , din pacate tot ce a insemnat sport in Sibiu a murit , toata lumea il ridica in slavi pe marele Johannis , va rog faceti o analiza ce a facut pt sibiu raportat la fonduriile pe care le a avut la dispozitie !!! e trist rau ce se intampla in sibiu , sportul inseamna sanatate! ce frumos era la baschet , sala plina , atmosfera … a murit .. acuma si echipa asta de fotbal !! oare din impozitele platite de toti sibieni , nu erau bani pt a sustine sportul din sibiu ??!! ca e vb de baschet, fotbal, box, etc… nu conteaza !! Nu e problema … mai vine un mandat , iar prostimea tot asa o sa voteze , vb lor ” pai ala dinaintea lu asta ce a facut ”
  In numele Tata lui Amin !!
  P.S am ceva timp de cand sunt plecat, ajung maxim de doua ori pe an in sibiu , va spun cu mana pe inima parca nu se misca nimic, iar totul devine tot mai deprimant(superba cladire vis a vis de piata se descompune, poduri construite cu milioane de euro aiurea total), incultura, doare interese peste tot , strazi asfaltate rupte in bucati dupa 2 luni trecute , doar magarii peste magarii , asta e sibiul !!!

 5. @ darius
  Mersi ca ma citesti 😀
  Din pacate „asta e Romania” si „asta e lumea”. Din cate vad, s-a inceput de anul asta reabilitarea cartierelor (poate de aia nu mai vezi tu nimic miscandu-se) ceea ce zic eu e foarte bine.
  Cat priveste sportul… stiu ce spui si-ti dau dreptate. Mai mult nu prea pot face nici eu din pacate.

 6. De cand ma stiu am tinut cu Universitatea Craiova dar s-a ales praful de ea. Prin 2007 am fost in USA si acolo m-am imprietenit cu un britanic care era foarte infocat suporter al celor de la Glasgow Rangers si asa am ajuns sa urmaresc si eu rezultatele lor (cu atat mai mult dupa ce Goian a semnat cu ei), s-a ales praful si de ei. Dupa dezafilierea echipei mele favorite am tinut poate din patriotism local cu Vointa, s-a ales praful si de ea, nu mai trebuie spus ca in vremea copilariei am tinut cu Inter Sibiu si cu Soimii Sibiu, s-au dus si ele pe rand.
  Ideaa e urmatoarea: Daca toti stelistii fac cheta si se strang vreo 40000 euro sa imi achit creditul la banca promit ca tin cu Dinamo …

 7. Tot pentru Lupean Ovidiu, că mi-am mai amitit ceva de atâta bucurie că s-a desfiinţat pretextul huliganilor de a-şi etala coloratul vocabular. Odată cu echipa asta se desfiinţează şi echipa a II-a (Liga a 4-a) şi grupele de copii şi pitici pe care le avea voinţa. Şi ăştia tot în tribune (înjurând, cum altfel) jucau fotbalul.

 8. Dacă prin absurd teatrul ar lua la un moment dat amploarea fotbalului stârnind interesul a milioane de oameni în săli şi la televizor, în pauzele şcoalre şi în pieţe, în târguri şi terase, cooptând vrând-nevrând şi pătura necivilizată a societăţii (care, bineînţeles, îi vor acapara pe ceilaţi) vom savura asemenea închiderea fiecărui teatru de tradiţie. Şi vom închina un păhărel de vin cu cola pe acorduri suave de manele la deschiderea noilor teatre „moderniste” după cum „cere audienţa”. La mai multe asemenea principii sănătoase…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.