Eu încă mai lucrez la foc continuu. Cu toate astea, pandemia globală m-a afectat, urmările simțindu-se, într-un scenariu optimist, cel puțin până la sfârșitul anului.
- Firma de arhitectură a pierdut peste noapte 4 proiecte pentru care urma să fac designul interior. Practic, proiectele contractate pentru urmatoarele luni (investiții de peste 200k euro), iar cei ce sunt deja avansați în investiție și-au redus drastic bugetele;
- Turismul se știe deja că este mort. Nici nu mai are rost să spun că toate rezervările pentru perioada imediat următoare au fost anulate, rezervările pentru sezonul de vară fiind ZERO;
- Cabina foto Take a Smile este în inactivitate totală, fiind anulate toate evenimentele pentru care aveam deja contracte semnate;
- Evenimentele ce le organizez an de an cu AIOS sunt incerte. Acolo unde s-a putut, am gândit noi strategii pentru a muta mare parte din activități (și) în online, deși însuși scopul acestor proiecte era acela de a aduna laolaltă comunitatea.
Și totuși, eu încă mai am de muncă și nu am de ce să mă plâng. Privind în jur, mi-am dat seama că mulți dintre cei pe care îi cunosc sunt în impas, singurul lucru ce le-a rămas fiind speranța că va trece repede toată nebunia asta cu Coronavirusul.
Pe scurt.
- Restaurantele, spațiile de cazare, sălile de sport, saloanele de tatuaje sunt închise total, cu oamenii în șomaj tehnic.
- Organizatorii de evenimente, firmele de sonorizare, fotografii sunt în așteptare și speră să supraviețuiască.
- Producătorii de mobilă, firmele de amenajat spații verzi, producțiile video încă mai funcționează la relanti și țin de angajați cât pot de mult.
- Cei ce se ocupă cu soluțiile tehnologice inovative, comerțul online, realizatorii de web site-uri si design s-au putut adapta ușor noilor cerințe de pe piață.
Dar cum a fost influențat fiecare în parte, ce măsuri au luat, cât de optimiști sunt și cât timp mai pot supraviețui în situația actuală, am detaliat mai jos.
Restaurantele sunt închise. Toți angajații au fost trimiși acasă.
Saptamana 9-15 martie a fost decisiva, avand scaderi intre 24% si 40%, ultimele 3 zile din saptamana avand scaderi si cu peste 50%! Astfel ca am luat decizia de a inchide toate restaurantele din motive de siguranta! Toti angajatii au fost trimisi acasa apoi a venit si decizia de suspendare a activitatii din partea Guvernului. Incercam sa reducem cat mai mult costuri fixe (leasinguri, chirii, program gestiune s.a.).
Sa speram ca toata perioada nu va dura mai mult de 2 luni, maxim 3. In economie, oricum, va exista un domino-efect ce va avea repercurisuni in urmatorii 3-4 ani! Eu cred ca perioada cand vom porni din nou motoarele va fi la o turatie mica si usoara, oamenii vor iesi foarte timid. Va trebui sa existe o adaptare pe piata.
Dam inainte! Asta e razboiul nostru 🙂
„În turism am intrat într-un blocaj financiar”
Noi activam in domeniul turismului cu doua proprietati. Din pacate, a trebuit sa intrerupem temporar activitatea noastra, odata cu anularile ce au decurs din aceasta pandemie si pe de alta parte sa protejam angatatii nostri si pe noi înșine.
Este dificil deoarece dupa perioada de inceput a anului, in care turismul a fost scazut, acum nu se mai calatoreste deloc, ceea ce a dus si la un blocaj financiar din partea noastra ca antreprenori. Plățile scadente catre utilități si a salariatilor nostri trebuie facute iar veniturile nu ne garanteaza perioada in care vom recupera cheltuielile din cauza anularilor tuturor rezervarilor viitoare. In plus, exista neîncrederea intr-un sistem care nu stim daca ne va sprijini catusi de putin in acest impas in care ne aflam majoritatea.
Este greu de estimat cat o sa mai putem susține aceste cheltuieli in conditiile in care totul se agravează de la o zi la alta. In plus, probabil o sa vedem o reticență in a face rezervari viitoare in conditiile in care nu se stie cand se va sfârși aceasta pandemie. Posibil ca pentru multi dintre noi sa fie o evaluare sumbră a datoriilor sau pentru unii dintre noi a lipsei de personal pentru ca nu si-au mai putut sustine salariatii asa ca o sa fie greu sa revină pe linia de plutire.
Previziunile de relansare in domeniul organizarii de evenimente sunt greu de crezut
Aceste evenimente ne afectează tot anul, cu anulări de contracte de sute de mii de euro. Problema, însă, va fi că totul va porni greu. Oamenilor le va fi frica sa vina in multimi. O sa dureze 4-5 ani pana vor prinde curaj astfel incat sa ne reluam si noi activitatea ca pana acum.
“Cand unii plang, altii vand batiste”. Aceasta criza da peste cap orice plan de afacere, plan de vanzari sau de marketing. Lucrurile care mergeau inainte nu mai functioneaza acum si totul trebuie regandit intr-un format compatibil cu ce se intampla acum. Firma ce se ocupa cu organizarea de evenimente a cunoscut o scadere de 100%. Cu venituri 0, am fost nevoiti sa optam pe somaj tehnic si scaderea la minim a cheltuielilor. Am obtinut si o amanare cu cateva luni a chiriei insa previziunile de relansare a acestui domeniu in acest an sunt greu de crezut si e posibil ca aceasta “conservare” sa nu poata fi sustinuta prea multe luni iar mana intinsa catre stat nu e o solutie.
Servicii foto – „Anul acesta va fi foarte greu”
Ideea de studio foto a căzut, contractele semnate au fost anulate, discuțiile legate de următoarele evenimente pentru fotografie comercială și festivă nu au mai avut loc. Firma are doi angajați cu normă întreagă și trebuie achitate salariile și taxele.
Anul acesta o să fie foarte greu!
Într-o situație ideală, revenim în 3 luni iar financiar in minim 6 luni! Acum e important să fim toți sănătoși! După, o să vedem!
„Nu stiu daca vom putea redeschide”
Deocamdata este incertitudine maxima si toata lumea asteapta sa vada ce se intampla. Noi am inchis complet sala de sport deci veniturile sunt zero, desi unele cheltuieli continua sa vina. Am mutat o parte din activitate in online pentru a pastra legatura cu clientii.
Sper sa putem sa reincepem… desi nu stiu zau.
„Dacă situația se va prelungi, nu vom mai avea cum să ne plătim taxele”
Salonul nostru de tatuaje este afectat total de situatie. In prima faza s-au anulat programarile din strainatate si din alte orase, dupa care am fost restrictionati total sa lucram, asta in timp ce taxele vin si trebuie platite.
In domeniul nostru nu exista alternativa (online sau altfel), noi lucram direct cu clientul, iar in meseria noastra pretul de pornire nu e mic , folosim consumabile scumpe si timpul de lucru e lung, acestea fiind conditii esentiale pentru un rezultat superlativ.
Suntem in impas pentru ca somajul tehnic cere un certifict pe care nu se stie cum il obtinem, asa ca am intrat toti in concediu de odihna… si platim taxe. Suntem 5 colegi in situatia asta. Luna asta supravietuim. Altfel, nu avem de unde cotiza daca nu putem munci. Daca situatia se va prelungi fara un cadru legislativ si fara niste masuri care sa vina in sprijinul nostru, al micilor intreprinzatori, nu vom avea din ce plati taxele.
„În industria mobilierului la comandă încă suntem susținuți de contractele în derulare”
La noi in industria mobilierului la comanda inca suntem sustinuti de comenzile contractate in urma cu 2 luni, insa unele dintre importuri s-au sistat si posibil sa avem o problema in procurarea accesoriilor. Daca nu contractam lucrari in urmatoarele doua luni, probabil vom ajunge sa intarziem platile catre furnizori. Fata de anul trecut, comenzile au scazut cu 30%.
Maine am de gand sa vorbesc cu proprietarul spatiului, incercam sa reducem costurile la chirie, sper sa inteleaga situatia. Pe de alta parte, probabil vom incepe si noi sa acceptam plata in 3-4 rate in perioada urmatoare, pentru a ajuta clientii.
„Realizam mentenanță spații verzi. Din 25 de contracte mai avem doar 5”
Firma noastra realizeaza gradini si mentenante la gradini si spatii verzi. De o saptamana, multi clienti vechi au renuntat la serviciile de tundere saptamanala deoarece sunt acasa si se ocupa ei si nu isi mai permit sa ne plateasca. In zona industriala, unde s-au inchis fabricile, din 25 de contracte mai avem 5 dar si acelea nu stim pentru cat timp.
Proiectele ce au fost programate de anul trecut au fost suspendate, pe motiv ca oamenii mai bine tin banii pentru mancare si alte necesitati. Am reusit sa realizam doua gradini in luna martie anul acesta vs. 11 in martie 2019.In acest an, in ianuarie, am decis sa deschidem si un Garden de plante in Sibiu care lipsea orasului. Am investit 75.000 euro si a functionat doar o saptamana, acuma este inchis.
Sera de flori ce o detinem, ar trebui sa inceapa sa vanda in aceasta perioada, dar avem o incasare de 192 de lei fata de 11.250 lei anul trecut in aceasi perioada. Daca nu putem vinde florile pana la sfarsitul lunii aprilie, vor fi paguba totala, cu o investitie de peste 65.000 lei, plus munca oamenilor.Va fi o perioada foarte grea, trebuie sa vedem ce decizii luam. Avem 7 angajati care au familii de intretinut, noi in 8 ani de functionare am fost ca si o familie, nu ii pot lasa fara bani. Dar noi neavand activitate in ianuarie si februarie (incasari 0 lei), nu putem sa ne incadram cu pierdere in martie, deci vom sta alaturi de echipa cat ne mai permite bugetul, apoi vom vedea cum procedam. Eu cred ca nici in iunie nu vom relua activitatea.
„Încercăm menținerea angajaților și a colaboratorilor”
În domeniul nostru (productie video și livestream) așteptăm o stagnare în următoarele două luni, însă suntem convinși că și autoritățile și instituțiile de cultură vor înțelege nevoia de comunicare și avantajele tehnologice pe care le punem la dispoziție.
la finalul anului trecut am intuit că va urma o perioadă de criză, în 2020, dar chiar nu ne așteptam ca majoritatea activităților să fie afectate. La fel ca și în cazul altor companii, și activitatea noastră s-a redus cu aproape 70%, majoritatea evenimentelor (concerte, conferințe, competiții sportive, etc) sunt anulate. Ca să îți faci o idee, din șase contracte anuale permanente, patru au fost suspendate, doar cu două mergem mai departe. Sau, un alt exemplu, în luna martie 2019 am transmis/filmat 12 evenimente, acum avem realizate doar patru.
Momentan, având în vedere situația cu care ne confruntăm și pentru a scădea din costuri, am cerut suspendarea abonamentului pentru internet prin satelit și a altor servicii cu costuri fixe si lunare (chirie, contabilitate, etc). Pentru următoarele 3-4 luni, din economiile făcute, încercăm menținerea angajaților și a colaboratorilor, chiar dacă volumul de muncă e mai redus.
Online-ul, la putere.
În general, în domeniul nostru de grafică, publicitate, comunicare cred ca este de lucru ca si pana acum. Nu mai facem serviciile de fotografie, video și eveninente dar cererea pentru realizarea de website-uri și design a crescut. Veniturile nu au scazut, in schimb, au scazut cheltuielile. Noi in continuare mergem la birou si ne facem treaba ca pana acum.
Magazinul nostru online nu a avut de suferit, chiar dacă vindem produse ce nu au legătura cu pandemia și nici produse alimentare. Numărul comenzilor este constant, indiferent de reglementările recente. Deocamdată, până cât timp curierii vor mai funcționa, nu ne așteptăm să fim afectați. Ba chiar ne gândim la dezvoltare.
„Oferim sisteme inteligente de măsurare a temperaturii de la distanță. Au crescut comenzile.”
Compania noastra ofera solutii tehnologice inovative si a putut relativ usor sa se focuseze pe cererile actuale, saptamana viitoare incepand livrarea spre firme mari din Sibiu si nu numai.
In aceasta perioada, cele mai cautate sunt:
– sisteme inteligente de masurare a temperaturii persoanelor de la o distanta de un metru (link), solutii pretabile pentru intrarea in orice institutie sau firma;
– roboti pentru teleconferinte;
– solutii hardware si software menite sa optimizeze cheltuilelile companiilor.Chiar si cu aceste sisteme “de sezon” veniturile au scazut cu ~60%. Am optat pe telemunca pentru majoritatea angajatilor si am limitat deplasarile la strictul necesar. Amanarea chiriei si diminuarea cheltuielilor au fost de asemenea elemente ce ajuta cashflow-ul firmei insa, in mod cert, pentru a trece peste aceasta perioada, ce va dura mai mult decat estimarile de acum, trebuie sa fim inovativi si adaptivi.
#totulvafibine