Sunt european!


S-au agitat puţin spiritele aseară pe Facebook. Aveam nevoie şi de părerea voastră aşa că am întrebat ce ne face să ne simţim europeni.

Se văd de la distanţă oamenii care au circulat până acum prin Europa, ei ştiu despre ce e vorba. Nu-şi imaginează o Europă populată de câini cu covrigi în coadă şi nu îşi blamează ţara doar pentru o groapă în asfalt. Pentru că ei ştiu că România nu se diferenţiază prea mult de ţările europene. Poate doar printr-un singur lucru – noi încă mai avem tradiţii pe care insistăm să le păstrăm.

Am văzut Europa în lung şi-n lat. În Italia am văzut aceiaşi oameni distraţi ca la noi, în Anglia am văzut aceeaşi agitaţie, în Spania am văzut aceeaşi dezvoltare rapidă, în Franţa am văzut aceleaşi plaje, în Suedia am văzut aceleaşi condiţii de cazare, în Cehia am văzut aceleaşi influenţe ca la noi, în Grecia am văzut aceiaşi oameni lejeri, în Germania am văzut aceleaşi zile cu sărbătoare, în Austria am văzut aceleaşi obiceiuri de revelion ca la noi, în Ungaria am văzut aceleaşi piste de biciclete, în România am văzut aceiaşi oameni dornici de frumos ca peste tot. Intraţi aici şi spuneţi-mi că nu-i aşa.

Sunt European Banner

Am trăit toată viaţa în Sibiu aşa că de aici pot da şi exemple concrete. În Sibiu văd acelaşi centru istoric atrăgător ca şi în Europa, în Sibiu văd zilnic oameni care aruncă ambalajul napolitanei la coşul de gunoi, în Sibiu văd stăpâni care strâng fără jenă după ce câinii lor îşi fac nevoile pe stradă, văd toţi câinii fără stăpâni sterilizaţi şi persoane care-i adoptă, în Sibiu văd unul dintre cele mai mari Festivaluri de Teatru din lume şi oameni care aleargă prin parcuri just for fun, în Sibiu văd un târg de Crăciun ca în Europa, văd cel mai vechi Festival de film documentar, văd nenumăraţi biciclişti, merg pe Transfăgărăşan şi Transalpina, în Sibiu văd în fiecare an hotelul de gheaţă şi vizitez cel mai mare şi aranjat Muzeu al Satului. Sibiu e în România iar aici văd oameni europeni.

Dacă şi tu eşti de aceeaşi părere, intră pe www.sunteuropean.ro şi scrie şi tu despre un loc / eveniment / persoană / lucru care te face să te simţi european. European pe bună dreptate. Dacă faci lucrul ăsta, poţi câştiga un weekend la conacul Kalnoky.
Acolo cu siguranţă te vei simţi mai european.


6 comentarii la „Sunt european!”

  1. si eu sunt sibian si sunt mandru cu asta. este chiar cel mai frumos oras si pentru ca are oameni „faini”. stau de prea mult timp in cluj, dar gandul imi este tot la oras meu fara agitatie, cu oameni frumosi

  2. …tot noi suntem cei care ne facem „ne”europeni, eu am cunoscut foarte multi cetateni straini, recunosc ca nu am umblat prea mult, dar natura serviciului pe care il am, mi-a oferit ocazia sa discut cu o gramada, mai ales cu cetateni germani, au o parere nu buna, ci foarte buna despre ceea ce este Romania.Da sunt sibian, dar nu nationalist, ci realist si obiectiv.

  3. …si mai e un adevar si trebuie facute trimitere la o vorba din popor: omul sfinteste locul, acei oameni „faini” despre care spunea mai sus cineva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.