Ieri a protestat şi un grec alături de sibieni: “Sunt străin şi îmi pasă!”


Luni l-am cunoscut pe Nikolaos Makris, medic rezident grec ce a ieşit la protestele din Sibiu după un drum lung cu maşina, de mai bine de 10 ore. Am stat alături de el pe parcursul protestului pentru a înţelege de ce iese în stradă în România, venind tocmai din ţara protestelor.

A ajuns la Sibiu pe la ora 17:30 şi primul lucru care m-a întrebat a fost dacă ştiu unde şi când se ţine protestul. Era grăbit, puţin agitat, foarte flămând şi obosit după un drum de mai bine de 10 ore cu maşina. Puţin mai târziu am schimbat câteva sms-uri şi ne-am dat întâlnire în capul coloanei de protestatari ce se pregătea să plece în marş prin Sibiu. Am mers aşa preţ de câteva minute iar când am ajuns în faţa sediului PSD l-a cuprins o dorinţă vizibilă de a se afla printre protestatari. „Acolo, între oameni, ne încălzim” îmi spunea el şi imediat a fugit în spatele bannerului pe care stătea scris textul #REZIST. A început să sară, cu mâinile îngheţate ţinute în buzunar şi nasul pitit în gulerul gecii negre, strigând şi el alături de miile de sibieni „Cine nu sare nu vrea schimbare”.

Credit foto: Silvana ArmatCredit foto: Silvana Armat

 

Mă mai căuta din când în când cu privirea dar nimic din gesturile lui nu îl dădeau de gol că nu ar fi sibian. Şi nici măcar român. Vine din Grecia, născut la câţiva km. de graniţa cu Turcia. Spune că este obişnuit să vadă pe stradă militari umblând cu mitrariera în mână iar ce simte acum, zilele astea, în România, l-a impresionat atât de mult încât iese zilnic la proteste indiferent dacă se află la Sibiu, la Bucureşti sau la Iaşi, acolo unde locuieşte de aproape 10 ani. „Îmi place foarte mult aici, este foarte civilizat şi paşnic. Nu îţi vine să crezi cât de civilizat e. Ce vezi în România zilele astea e ceva mult mai democratic şi protestele sunt mult mai adevărate decât cele din Grecia. Pare ciudat dar este mult mai frumos aici pentru că nu există violenţe. În Grecia întotdeauna sunt proteste dar nu atât de frumoase ca aici.”

Am ieşit la proteste doar din a 3-a zi. Mi-a fost frică să ies mai repede.

„Mama mea e îngrijorată şi îmi tot spune să nu ies la proteste de frica violenţelor. Dar eu, fiind grec, am asta în sânge”

Întrebat dacă a ieşit în stradă din prima zi de proteste, mi-a recunoscut că i-a fost frică. Fiind obişnuit cu violenţele ce au loc întotdeauna în Grecia, Nikolaos spune că nu se aştepta să iasă peste 10.000 de oameni să protesteze încă din prima noapte în care s-au dat Ordonanţele de Urgenţă. Asta chiar l-a speriat puţin iar părinţii l-au sunat din Grecia pentru a-l convinge să nu iasă la proteste crezând că vor deveni foarte periculoase şi violente. Ei cred că ieşirile în stradă sunt manipulate politic, aşa se transmite acolo în presă. E greu să înţeleagă că totul este civilizat, că lucrurile sunt diferite faţă de Grecia. Nikolaos spune că totul e foarte diferit în mijlocul mulţimii şi că nu poate transmite acasă senzaţia de siguranţă de la protestele din România.

„În Grecia am ieşit doar o singură dată să protestez dar lucrurile au degenerat rapid şi de atunci nu am mai ieşit. Acolo nu există proteste paşnice, vezi doar molotov-uri şi gaze lacrimogene, magazine sparte. Aici, în România, am început să ies la proteste din a 3-a zi, alături de colegii mei români, atunci când m-am convins că totul este foarte liniştit. Ăsta este un semn de civilizaţie, este foarte frumos aici.”

Cred în victoria poporului!

L-am întrebat, sincer, de ce iese în stradă. Voiam să ştiu dacă se vede locuind aici şi peste 10 ani şi dacă îşi doreşte într-adevăr schimbarea în bine. Nici el nu înţelege foarte bine stările ce îl cuprind dar este conştient că îşi doreşte binele României.

„Sunt grec. Am în sânge chestia asta de protestatar, Grecia e ţara în care s-a născut democraţia. Dar îmi place foarte mult şi că românii se trezesc. De 10 ani sunt în România dar niciodată nu am văzut la Iaşi, acolo unde locuiesc, români protestând. Îmi place să ies cu voi în stradă. Mie îmi place să fiu optimist, cred că o să aibă efecte şi aici protestele de lungă durată. Crede-mă, în Grecia s-au schimbat multe odată cu protestele de lungă durată. Avem o putere foarte mare noi, populaţia, putere ce o vezi acum în spatele nostru. Puterea asta acum o conştientizăm şi în România, acum o vedem cât de mare este. În Grecia s-a schimbat şi atitudinea oamenilor datorită protestelor. Acum se simte şi aici în subconştientul colectiv că se mişcă ceva, că oamenii îşi conştientizează puterea.”

Credit foto: Silvana Armat

 

După mai bine de două ore petrecute într-un frig cu care el nu este încă obişnuit, ne-am retras fiecare la căldură, cu o energie extrem de pozitivă. Nu însă înainte de a-mi spune ce medicamente trebuie să iau pentru a nu avea febră a doua zi. Trebuie să avem grijă de noi, îmi spunea, pentru a putea merge înainte şi pentru a reuşi să schimbăm ceva în lumea asta.

„Mie îmi plac foarte mult manifestaţiile de genul ăsta pentru că vedem că poporul are puterea. Numele meu parcă mi-a fost predestinat.

Niki în greacă înseamnă victorie iar laos este popor. Nikolaos… victoria poporului.

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.