Sunt trist atunci când oamenii nu înţeleg conceptul libertăţii


Mă întristează astfel de aberaţii:

Dragos Manac proprietate privata

Se dă o clădire veche de 100 de ani dintr-o zonă protejată ce este demolată într-un weekend pentru a lăsa loc unei alte construcţii. Totul făcut fără autorizaţie şi pe ascuns (detalii aici). În momente dinastea mi-aş dori ca oamenii să înţeleagă valoarea istoriei şi, mai ales, imporanţa reglementărilor urbanistice. Dar, în schimb, strigă cât îi ţin plămânii că li se încalcă libertatea şi că fiecare ar trebui sa facă ce vrea cu casa lui… inclusiv s-o demoleze. Asta chiar şi atunci când clădirea este considerată monument sau este într-o zonă considerată monument istoric.

Concluzia lui Ce înţeleg eu din ceea ce zice Dragoş Manac: mă piş pe toţi, eu fac ce vreau pentru că eu sunt liber… deşi accept să locuiesc într-o ţară în care fac închisoare dacă sunt prins bând o bere în locuri publice.

Dacă cumva mai trebuie motive, mai jos las şi câteva explicaţii de ce nu poţi demola o casă doar pentru că aşa vrei tu:

Screenshot_2014-07-13-18-23-17 (2)Screenshot_2014-07-13-18-26-01

 


19 comentarii la „Sunt trist atunci când oamenii nu înţeleg conceptul libertăţii”

 1. Ai tras o concluzie proprie si ai semnat-o cu numele meu. In spiritul dezbaterii o sa-ti raspund pe blogul meu. As aprecia daca ai reformula ce "am zis eu", fara acel " ma pis" care iti apartine 100%.

  1. Una e ce intelegi, alta e ce am zis. Factual – nu am spus ce intelegi tu. Daca as fi spus ceva asemanator, as fi folosit cuvinte decente. Ai putea sa ataci ideea, nu persoana.

 2. In cazul de fata sunt doua probleme: 1. Exista autorizatie de modificare substantiala a constructiei existente care oricum ar fi facut-o de nerecunoscut. 2. Era urata cu spume. Dincolo de asta iti mai explic o chestie, comisiile de monumente in orase exista DOAR pentru a dirija spagile. Fara avizul lor nu poti nici macar sa iti tunzi gardul in deplina legalitate. Si ca daca statul vrea sa imi impuna sa nu imi demolez proprietatea, sa se considere ca o forma de expropiere si sa fiu despagubit. Si stii care e ironia? Ca daca statul face o expertiza iti demonstreaza ca e o cocioaba si iti da doi lei.

 3. Stefan Moisanu eu sunt intr-o astfel de comisie si nu sunt acolo pentru a dirija nici o spaga. Poate dai nume si prenume daca cunosti astfel de practici. 2. oamenii cumpara astfel de cladiri considerand inca de la inceput ca sunt mai presus de lege si ca pot s-o darame… cred ca majoritatea sunt constienti de limitari atunci cand pun mana pe ele.
  Dragos Manac ideea o atac, n-am treaba cu tine. Voiai sa-ti blurez numele sau ce? ca nu inteleg…

 4. A, si inca ceva, nu e natural ca un blogger care e prin definitie cea mai vesela fiinta din univers, care se hraneste cu poze cu pisici si citate motivationale sa se intristeze din atata lucru.

  1. Dragos Manac, n-ai ghicit. Eu sunt acolo ca reprezentant a societatii civile, tocmai pentru a semnala cazuri de genul asta discutat acum. Oricum, dezamagitor din punctul meu de vedere ca sunt oameni educati care au aceleasi principii a libertatii ca romanii de la marginea parisului a caror cocioabe au fost demolate pentru ca deranjau vecinii… atata tot. Nu astept sa iti schimb ideile 🙂

 5. Avem democratie, ce naiba, parem sa facem ce ne taie capul, oriunde si oricum. Nicidecum! Intr-o societate in care sunt legi, libertatea nu inseamna decat posibilitatea sa faci ce trebuie sa vrei si a nu fi constrans sa faci ceea ce nu trebuie sa vrei.Libertatea e dreptul de a face orice iti permite legea si daca toti am putea face ceea ce legea interzice, nu am mai avea libertate. Libertatea presupune ca oamenii sa actioneze de o maniera responsabila si rationala, incat sa nu deranjeze si pe ceilalti.

 6. Libertatea inseamna dreptul la proprietate privata (si apararea lui). Restul definitiilor voastre tin de morala si relativitate si sunt fundamental incorecte.

 7. In situatii de genul asta, tind mai degraba spre parerea lui Tudor. Altfel imi surade ideea proprietatii private pe sistem american. O spun ca unul care are o casa in mijlocul campului si i-a fost sparta de 2 ori. Pe scurt, casa în pustie e una, casa in oras e cu totul alta.

 8. Pana astazi, „definitiile” astea tin in statele democratice si civilizate. Poate reusesti cumva sa schimbi fundamental modul de gandire al oamenilor prin noi „definitii”. Atunci imi voi scoate palaria in fata ta, dar pana atunci este cale lunga.

 9. Solutia e simpla si aplicata in alte orase, darami casa veche, daca chiar costa foarte mult sa o reabilitezi si faci una noua, aproape identica ori cu o arhitectura specifica zonei. In orase ca Barcelona o sa vezi case, din 2012, in cetru si o sa crezi ca e de 200 de ani 😉
  Probelma e ca la noi se intampla extremele, ori se construieste aiurea ori nu se darama ce trebuie. Aberatia cum ca moara lui Assan, ca exemplu, nu trebuie daramata e una din exagerariile tipice romanesti, cand aceea cladire nu mai poate fi reabilitata. Ori se darama si se face una identica ori se darama si gata. Pe de alta parte nu poti impune unui proprietar sa investeasca milioane de euro doar de dragul esteticului, dar daca vrea sa o darame il poti obliga , in caz ca vrea sa construiasca ceva nou, sa construiasca cu o arhitectura specifica zonei.
  In cazul in care monumentele chiar sunt de o valoare imensa si nu se pot reabilita de proprietar si nici nu se pot darama, sa fie luate de stat atunci si reabilitate iar proprietarul despagubit in urma unei intelegeri amiabile.

 10. Eu nu as demola o mare parte din cladirile vechi pentru simplul fapt ca au un aspect mult mai placut decat cele noi, care sunt de regula numai din sticla si metal. Eventual si putin beton cu muchii si colturi, fara nicio rotunjime estetica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.