Țara în care hârtia acoperă vinovăția


România se caracterizează foarte ușor prin declarația primarului Piedone de după incendiul de vineri seară de la #Colectiv:

Avem la dosar toate actele, am indeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de functionare.

E total neimportant pentru nimeni că locul ăla a ars ca o torță în doar câteva secunde, scânteia unei artificii fiindu-i suficient. Primăria nu își asumă responsabilitatea pentru că este acoperită de hârtii. La fel nici pompierii nu se simt vinovați pentru că ei, vezi Doamne, nu au primit niciodată cerere pentru eliberarea unei autorizații pentru prevenirea și stingerea incendiilor pe spațiul respectiv așa că… ei spun că nu știau de existența clubului. E mai ușor așa decât să răspundă la întrebarea

De ce nu ați făcut controale până acum? De ce nu v-a păsat?

Nimănui din administrație nu îi mai pasă de adevăr, siguranță, corectitudine. Tot ce este important este să existe hârtii care să îi acopere pe șefi și pe șefuți. Zeci, sute, mii de hârtii… care în cazul unui club pot însemna 6-8 luni pentru obținerea lor. Ce investitor merge în pierdere atâta timp doar pentru a obține legal toate autorizațiile necesare? Și de aici ajungem la adevărata problemă: corupția prilejuită din cauza birocrației.

Trăim în țara în care investitorii, pentru a obține în mod legal autorizațiile, trebuie să facă față unui adevărat calvar de umilințe, bani cheltuiți fără rost, nopți nedormite. Trăim în țara în care, tocmai pentru a dormi bine noaptea, angajații instituțiilor se îngroapă în hârtii, proiecte, declarații pe proprie răspundere, nemaicontând dacă sunt corecte ori necesare, singurul lucru important fiind ca ele să existe la dosar.

Soluția evitării tragediilor de genul celei din clubul Colectiv nu este înăsprirea legii pentru că momentul în care ambele părți descrise mai sus (investitori și instituții) ajung la limita suportabilității din cauza birocrației, momentul ăla se numește mită. Și mită am avut și până acum… tocmai din cauza ei am ajuns în situația asta!


3 comentarii la „Țara în care hârtia acoperă vinovăția”

  1. Birocratia este si va fi intotdeauna o problema in tarisoara asta. Dar nimeni nu are voie sa sa se sustraga legii, oricat de complicata ar fi aplicabilitatea ei atunci cand este vorba de siguranta cetatenilor. Si asta, in primul rand, moral.

  2. O adevarata tragedie ce s-a intamplat,foarte multe persoane care si-au pierdut viata din cauza lipsei de interes cu care isi indeplinesc majoritatea atributiile si datorita importantei acordate „spagilor „.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.