Toma Coconea. În 2007 pe locul doi. În 2011… primul?


De câteva zile îl urmăresc pe Toma Coconea. Îl urmăresc zilnic, din oră în oră. Asta deşi cu o săptămână în urmă nici măcar nu auzisem de el.

La ora asta e undeva prin Alpi, căţărându-se şi zburând cu parapanta, încercând să ajungă pe primul loc în competiţia Red Bull XAlps. A plecat din Salzburg, Austria, în urmă cu 4 zile şi se îndreaptă spre Monaco, acolo unde e linia de finish, dar trecând prin cele opt turnpoints stabilite prin munţii din Austria, Italia, Elveţia şi Franţa. În concurs, Toma Coconea este ajutat de prietenul lui din copilărie, Daniel Pisică. El are voie să meargă prin munţi doar pe jos sau zburând cu propria parapantă. Nici un alt mijloc de deplasare nu e permis. Traseul şi-l stabileşte fiecare participant, scopul e de a ajunge (primul) la finish, la 864 km. distanţă… calculată în linie dreaptă.

Despre astfel de concursuri va pot povesti mai în detaliu maratoniştii ce umblă pe blogul ăsta. Eu nu am participat niciodată la astfel de concursuri ca să-mi pot da seama cum e să parcurgi suta de kilometri zilnic, prin munţi, zi şi noapte, prin soare şi prin zăpadă, cum trebuie să-ţi dozezi efortul şi cât de tare trebuie să fii motivat psihic pentru a merge mai departe.

Eu ştiu doar că Toma a plecat bine, trecând rapid în fruntea celor 30 participanţi dar ghinionul şi faptul că probabil nu s-a orientat suficient de bine, mergând de câteva ori pe drumuri ocolitoare, l-a aruncat rapid pe locul 10. A dormit mai puţin, a tras tare şi a recuperat mare parte din diferenţa faţă de elvenţianul de pe locul 1. Oamenii de pe Facebook au început să-şi pună problema dacă cumva Toma este om sau extraterestru, el mergând pe jos zilnic peste 100 de kilometri. Acum, Toma este pe locul 2 şi priveşte cei peste 600 de km. rămaşi cu încredere.


Puteţi să-l urmăriţi şi voi live pe site-ul organizatorilor sau pe pagina specială Emag, realizată pentru a-l susţine pe Toma Coconea, acolo unde puteţi chiar paria pe distanţele ce le va parcurge zilnic românul nostru.


3 comentarii la „Toma Coconea. În 2007 pe locul doi. În 2011… primul?”

  1. Una e un maraton, alta este să parcurgi zilnic o distanță de >30km, în cazul lui Toma mai este și parapanta de cărat care nu este tocmai ușoară. Momentan etse pe locul 2 cu ~40 km în urma lui Christhian Mauer Elveția, mai având de parcurs ~630 km

  2. @ Bebe
    clar ca nu se compara dar in orice caz, tu cunosti mai bine decat mine cel putin : ))
    Toma e acum in aer si se chinuie rau. se invarte aiurea, probabil nu are vant bun. mi-e ciuda cand ii vad pe ceilalti cum zboara toata ziua zeci de km iar toma abia scoate cativa km, mergand mai mult pe jos.

  3. p.s. din cate vad, si-a dat drumul. nu-mi merge street view si nu mi-am dat seama ca de fapt urca in altitudine. a mers pana pe la 2500 ca sa zboare in voie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.