Tractari auto – ce zice legislatia rutiera?


Imi aduc aminte cum profesorul meu de legislatie, atunci cand am ajuns la partea cu categoriile carnetelor de circulatie, ne-a spus ca teoretic nu am putea tracta o alta masina in cazul in care avem carnet de conducere doar pentru categoria B. Pentru a tracta o alta masina ai nevoie de categoria BE.

Am re-aruncat o scurta privire asupra legislatiei rutiere din Romania si nu am gasit nici o interdictie clara. Am intrebat un politist din trafic daca pot tracta cu propria masina o alta si mi-a spus ca da. Dar totusi, profesorul meu de legislatie m-a invatat multe (de aia am si luat examenul din prima, cu punctaj maxim) si pana la urma s-ar putea sa fi avut dreptate.

De ce zic asta?
Art. 53. – Permisul de conducere se elibereaza pentru una sau mai multe dintre urmatoarele categorii si subcategorii de vehicule: (…) CATEGORIA B: 1. autovehiculul a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, în afara conducatorului, nu este mai mare de 8; 2. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg; 3. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator; c) CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg, iar masa totala maxima autorizata a întregului ansamblu depaseste 3.500 kg;

Din articolul 53 integ ca remorca nu poate avea mai mult de 750 kg. Eu nu stiu sa existe masini mai mici de 750 kg. In plus, masa totala a masinii + remorcii nu poate depasi 3.500 kg. O Dacia Logan are peste 1750 kg. In cazul in care remorca depaseste 750 kg., soferul masinii care tracteaza are nevoie de carnet categoria BE. E clar, doar cu carnet categoria B nu ai voie sa tractezi o alta masina! In cazul in care vei fi prins tractand o alta masina desi ai permis categoria B risti un dosar penal, pentru ca s-ar putea considera conducere fara permis, pe drumurile publice, a unui autovehicul. Chiar daca politistii nu stiu asta.

De stiut!
Masinile fara numere de inmatriculare – doar pe platforma.

– O masina tractata (chiar si doar pe doua roti) trebuie sa aiba acelasi regim ca orice autovehicul care circula pe drumurile publice adica sa fie inmatriculat si sa aibe toate taxele platite si verificarile efectuate la zi. In cazul in care autovehiculul are numerele expirate se considera conducerea pe drumuri publice a unui autovehicul fara numere, deci caz penal.
– Conducatorul masinii tractate trebuie sa aibe permis de conducere si sa indeplineasca obligatiile normale (sa nu aibe alcoolemie, sa nu fie drogat etc). In cazul in care conducatorul masinii tractate este minor si/sau nu are permis de conducere aferent categoriei masinii pe care o conduce, se considera conducerea unui autovehicul fara permis de conducere, deci caz penal.
– In cazul in care masina tractata are probleme cu avariile, semnalizatorul etc. (fie ele tamponate sau defecte), masina trebuie neaparat transportata pe platforma.
– In cazul in care masina tractata are probleme cu franele, este necesara stanga (bara metalica de tractare). Daca franele merg, este suficienta sufa.

Stiati asta?


18 comentarii la „Tractari auto – ce zice legislatia rutiera?”

 1. Parerea mea este ca faci o confuzie intre TRACTARE si REMORCARE.

  Remorca nu are sofer, deci nu se poate directiona singura.
  Un alt autovehicul TRACTAT are sofer, deci are controlul asupra directiei.
  Vezi art 190.

 2. cu cat B ai voie doar cu o remorca de 750 compreso marfa nicidecum platforma cu masina deasupra……an schimb de tractat o masina cu avarii doar cu stanga,,,, mai studiaza si E si C daca vrei doar sa tracteeeeezi …….!!!!

 3. cu cat B ai voie doar cu o remorca de 750 compreso marfa nicidecum platforma cu masina deasupra……an schimb de tractat o masina cu avarii doar cu stanga,,,, mai studiaza si E si C daca vrei doar sa tracteeeeezi …….!!!!

 4. Am vazut in ultima vreme autoturisme cu platforme dupa ele. e legal ? Dar raspunsuri serioase, nu bascalie.

 5. Ca nu se poate tracta o masina fara a fi inmatriculata, asta inteleg si chiar rezulta clar din lege.Dar nu spune nicaieri ca daca nu ai toate taxele platite nu poti fi remorcat.Una e inmatricularea si altele sunt taxele.

 6. Anexa nr. 1 – Categorii de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere
  (…)
  f) categoria B:
  (…)
  3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

 7. Salutare! Am si eu o nelămurire. Am un Passat cu greutatea de 1379 kg. Eu vreau sa aduc un tractoras din Belgia având o greutate de 1400 kg. Daca mai adăugăm si greutatea platformei … Întrebarea mea este: legal, imi trebuie licența? Sau e vreo problema ca platforma cu tractorasul depășește greutatea mașinii?

 8. Salut! De exemplu eu lucrez la masina mea Mercedes w124 si sa zicem ca am scos de pe ea o aripa,bara față,bara spate,grila,capota portbagaj si alte elemente de caroserie…am voie sa circul? Bănuiesc ca am nevoie de semnalizari stânga-dreapta si lumini

 9. Hotărârea Guvernului nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
  […]
  Art. 157. – (1) Remorcarea unui autovehicul se face cu respectarea următoarelor reguli:
  a. conducătorii autovehiculelor trăgător şi, respectiv, remorcat, trebuie să posede permise de conducere valabile pentru categoriile din care face parte fiecare dintre autovehicule;
  b. autovehiculul trăgător să nu remorcheze un autovehicul mai greu decât masa lui proprie, cu excepţia cazului când remorcarea se efectuează de către un autovehicul destinat special depanării;
  c. remorcarea trebuie să se realizeze prin intermediul unei bare metalice în lungime de cel mult 4 m. Autoturismul al cărui mecanism de direcţie şi sistem de frânare nu sunt defecte poate fi remorcat cu o legătură flexibilă omologată, în lungime de 3 – 5 m. Bara sau legătura flexibilă trebuie fixată la elementele de remorcare cu care sunt prevăzute autovehiculele;
  d. conducătorul autovehiculului remorcat este obligat să semnalizeze corespunzător semnalelor efectuate de conducătorul autovehiculului trăgător. Atunci când sistemul de iluminare şi semnalizare nu funcţionează, este interzisă remorcarea acestuia pe timpul nopţii şi în condiţii de vizibilitate redusă, iar ziua poate fi remorcat dacă pe partea din spate are aplicată inscripţia „Fără semnalizare”, precum şi indicatorul „Alte pericole”.
  (2) Dacă remorcarea se realizează prin suspendarea cu o macara sau sprijinirea pe o platformă de remorcare a părţii din faţă a autovehiculului remorcat, atunci în acesta nu trebuie să se afle nici o persoană.
  (3) Se interzice remorcarea unui autovehicul cu două roţi cu sau fără ataş, a autovehiculului al cărui sistem de direcţie nu funcţionează sau care nu este înmatriculat ori înregistrat sau când drumul este acoperit cu polei, gheaţă sau zăpada. Se interzice şi remorcarea a două sau mai multe autovehicule, a căruţelor, a vehiculelor care în mod normal sunt trase sau împinse cu mâna ori a utilajelor agricole.
  (4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3) se permite remorcarea unui autovehicul al cărui sistem de direcţie nu funcţionează numai în cazul când remorcarea se realizează prin suspendarea roţilor directoare ale autovehiculului remorcat cu o macara sau sprijinirea roţilor directoare ale autovehiculului remorcat pe o platformă de remorcare.
  (5) Conducătorul poate împinge sau tracta, cu propriul autovehicul, în situaţii deosebite, pe distanţe scurte, un alt automobil pentru a-i pune motorul în funcţiune sau pentru a efectua scurte manevre, fără a pune în pericol siguranţa deplasării celorlalţi participanţi la trafic.

 10. buna la toata lumea . chiar vi-am citit toate comentariile la toti dar nici unul nu pomeneste!!! de cei ce conduc de peste 20 de ani…. vreau sa va spun ca in cei 20 de ani de soferie nu am avut nici un eveniment ne dorit.. multumesc celui de sus… dar nu la asta vroiam sa ma refer. ieu am cetegoria B si vreau sa-mi cumpar o remorce de 1000kg pe doua axe . si cu busul de 3.5 T. nu am dreptul sa o trag numai cu E alti bani alta distractie lege de RAHAT la astea cu vechime de peste 10 ani ar trebui sa le dea E din oficiu CE PARERE AVETII….

 11. Buna ziua.
  In vederea clarificarii am sa intervin.
  Pentru remorcarea unui autoturism aveti info mai sus.
  Pentru o remorca sau o platforma auto:
  – puteti tracta pana la 750 kg o remorca care NU are sistem de franare, are denumirea de remorca usoara.
  – puteti tracta o remorca mai mare de 750 kg daca are sistem de franare dar care nu depaseste greutatea ansamblului (autoturism + remorca) 3.5 tone cu cat b.
  – puteti conduce un ansamblu compus din auto + remorca/ platforma pana la 4250 kg cu cat b numai impreuna cu un curs legislativ pentru transportul de marfa( la orice scoala de soferi)
  – peste greutatea de 4250 kg va trebuie cat b + e.
  Cat despre transporturile comerciale,adica in folos public, pe bani, pana la greutatea de 3.5 t NU aveti nevoie de: atestat transport marfa, card tahograf, licienta de transport,etc.
  Foarte important este faptul ca orice masina are inscris in cartea tehnica ce creutate poate remorca( o modalitate simpla este sa cautati pentru modelul de auto un carlig de remorcare si sa vedeti greutatea maxima remorcabila si greutatea de apasare a bilei)
  Este o infractiune sa remorcati de ex. Cu un golf o platforma de 2000 kg).
  Pentru mai multe info precum si o consiliere despre o afacere in domeniului transporturilor puteti sa ma contactati la numarul de telefon 0742655257.

 12. Salut! Am o intrebare care ma macina. Este permis sa tractezi o masina cu acte inregula de circulatie, pe o stanga(carucior) fara sa depasesti 3.5t si fara a depasii autovehiculul tragator ca posesor de cat B?

 13. Salut! Am o intrebare care ma macina. Este permis sa tractezi o masina cu acte inregula de circulatie, pe o stanga(carucior) fara sa depasesti 3.5t fara a depasii masa de greutate stanga(carucior)+autovehicul tractat, autovehiculul tragator ca posesor de cat B?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.