Trakia impotriva Romaniei


O companie sibiana a dat in judecata Statul Roman pentru introducerea taxei auto. Procesul, care se judeca la Sibiu, este o premiera absoluta, fiind primul litigiu pe taxa auto in care cineva cere unei instante de judecata sa se pronunte asupra legalitatii taxei auto (intitulata initial taxa de prima inmatriculare apoi taxa pe poluare), intrucat ea incalca Tratatul Uniunii Europene. Toate procesele derulate pana acum in Romania au vizat doar restituirea taxei.

Procesul “Trakia impotriva Romaniei” a inceput, practic, la sfarsitul anului 2007. Compania sibiana a chemat in judecata Statul Roman la 1 octombrie 2007, solicitand instantei sa constate ca introducerea taxei de prima inmatriculare are caracter discriminatoriu si protectionist, fapt incompatibil cu Tratatul Uniunii Europene. De asemenea, compania cere atat despagubiri pentru prejudiciul adus prin aplicarea acestei taxe, dar si restituirea catre contribuablili a tuturor sumelor incasate de stat pentru aceasta taxa.

Cine judeca ?
Dosarul a fost plimbat pana acum de la o instanta la alta. Curtea de Apel Alba Iulia si-a declinat competenta si l-a trimis la Tribunalul Sibiu – Sectia Civila. De la Sectia Civila a Tribunalului Sibiu, dosarul a ajuns la Sectia comerciala si de contencios a aceluiasi Tribunal, care, la randul sau, retrimite dosarul la Sectia Civila pentru a se pronunta asupra conflictului de competenta. De la Sectia Civila, dosarul se intoarce de unde a plecat, adica la Curtea de Apel Alba Iulia, iar de aici este trimis la inalta Curte de Casatie si Justitie, care decide, la 24 octombrie 2008, asadar dupa 1 an de la deschiderea procesului, ca dosarul trebuie judecat de Tribunalul Sibiu – Sectia comerciala si de contencios.
Primul termen al procesului s-a consumat, deja, la 14 ianuarie 2009, instanta amanand cauza pentru 4 februarie a.c., ca urmare a unor precizari depuse de reclamant.

Cititi intreg articolul pe www.tribuna.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.