Un articol super-documentat despre Parcul Naţional Ceahlău [#priNeamt]

Clar, am învăţat un lucru preţios de la #mySibiu şi anume acela că bloggerii străini ştiu să scrie despre destinaţiile pe care le-au vizitat, nu doar să bifeze câteva articole.

Până anul ăsta am fost şi eu obişnuit să scriu pe blog imediat după sau chiar în timpul evenimentelor la care am participat… rapid, ca să poată intra şi articolul meu la monitorizarea ce se face de regulă după vreo 10 zile. Sponsorii şi partenerii vor imediat după eveniment rezultate, vor articole multe scrise pe bloguri, vor să se audă peste tot despre ce s-a întâmplat. Eh, aşa cum am spus mai sus, am învăţat că e mai bun un articol corect documentat, detaliat şi care să facă cititorul să viziteze locurile despre care scriu sau să testeze produsele încercate de mine decât 3 articole scrise în grabă care nu aduc prea multă informaţie.

#priNeamt Cover

Drept urmare, eu nu voi face ce am învăţat :)) Nu voi scrie un articol super-documentat deşi am parcurs parte din cele 151 de pagini a cărţii „Ceahlău – natură, istorie şi turism” si broşura „Parcul Naţional Ceahlău” în care sunt înşirate informaţii despre cele 1840 de specii şi 4 subspecii de plante inferioare (alge, fungi, licheni, briofite) şi despre toată vegetaţia întâlnită, protejată şi conservată în Parcul Naţional Ceahlău. Nu vă împovărez cu date şi cifre, ce pot face însă este să vă recomand să mergeţi să vizitaţi ceea ce a fost desemnat Sit de Importanţă Comunitară, parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000. Adică Parcul Naţional Ceahlău. Mergeţi pentru că merită.

Un fluture şi-o floare ce trebuiesc şi ele protejate prin lege.

Gagica trezită la ora 7:00 pentru a escalada munţii.

După o noapte de odihnitoare la Hotel Bistriţa din Durău (apropo, oamenii ăştia sunt fenomenali… ne-au ţinut în puf şi ne-au făcut mâncare la proţap, foc de tabără iar pe seară ne-au pus la dispoziţie clubul de la subsolul hotelului doar pentru noi)… deci după noaptea odihnitoare la Hotel Bistriţa, am plecat agale spre cabana Dochia direeect la 1750 m altitudine unde urma să ne bem cafeaua.

Îmbrăţişând soarele la 1750 m. altitudine

Dracu ştie ce ne-a fost în cap de am crezut că o să ne fie uşor pentru că s-a dovedit a fi o provocare pentru mulţi dintre noi. Sus, după 5-6 ore de urcat, am ajuns traşi doar de dorinţa de a vedea apusul din vârful muntelui, fapt ce s-a dovedit a fi nu doar frumos dar şi romantic pe alocuri. Ceaiul amestecat cu stropi de coniac şi poveştile spuse în vârf de pat au fost doar parte din farmecul muntelui.

Patru viteji (obosiţi) în vârf de munte.

Bineînţeles, nici coborârea nu ne-a fost mai uşoară, doar caprele negre reuşind să ne facă să uităm de febra musculară ce dădea semne că vrea să ne cuprindă. Caprele negre şi gândul că jos, via Durău, ne aştepta o plimbare cu barca spre apus, pe lacul Bicaz, iar mai târziu petrecerea şi discoteca despre care deja v-am spus pe la începutul articolului.

Am căzut frânţi încă înainte să ajungem în camerele de la Hotel Bistriţa Durău.

A trecut ceva timp de la vizita cu pricina #priNeamţ dar ştiu clar că peisaje ca acolo mi-a fost greu să văd în viaţa mea scurtă. Şi nu o spun doar eu, dovadă stau cele câteva poze urcate pe Instagram din vârf de munte ce au strâns record de like-uri. Să nu-mi spuneţi că imaginile de mai jos nu vă fac să vă puneţi bocancii şi să urcaţi şi voi în vârf de munte… că nu vă cred 🙂


Deci, în concluzie:

  • urcaţi pe Ceahlău până la Cabana Dochia pentru că e singurul loc din lumea asta de unde am putut să asist atât la apus cât şi la răsărit stând tolănit (aproape) în pat;
  • urcatul este greu pe loc, coborâtul este dificil timp de 2 ore dar amintirile din vârf de munte sunt pe viaţă. Şi merită trăite;
  • cazaţi-vă la Hotel Bistriţa din Durău pentru că oamenii sunt grijulii şi săritori iar mâncarea foarte bună;
  • daţi-vă o tură cu barca pe lacul Bicaz şi admiraţi apusul, treziţi-vă cu noaptea în cap şi priviţi soarele cum iese din apă.

5-11 septembrie 2014. Tot ce-i de văzut #priNeamt! Urmăreste editia a III-a a celui mai important eveniment dedicat promovării în mediul online a unui judet din România. Află mai multe detalii pe http://goo.gl/Lw8mzy. Organizator: Eventur Bucharest. Powered by Petrom Romania. Parteneri principali: Autoritatea Natională pentru TurismConsiliul Judetean NeamtPrimăria Piatra Neamt,Hotel Bistrita din DurăuBlue Air si Autoboca Rent-a-car.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Am ajuns din nou acasă. În frig.

La Piatra Neamţ au fost 2 zile cu soare şi vreme bună. Cum m-am întors la Sibiu, am dat din nou de frig şi nori… şi de patul rece.

Diana îmi plânge neîncetat că vrea înapoi la hotel pentru că acolo am dormit fără ciorapi şi doar în tricou. Adică aşa cum nu am mai dormit noi de vreo 4 ani de zile. Şi toată căldura o dădea plapuma aia fenomenală al cărui producător am uitat să îl descopăr de pe etichetă. Aşa că, dragii mei de la Central Plaza Hotel, îmi spuneţi şi mie de unde pot cumpăra o plapumă dinaia atâât de călduroasă? 😀

Central Plaza Hotel Piatra NeamtCentral Plaza Hotel Piatra Neamt Central Plaza Hotel Piatra Neamt

#priNeamt – editia a II-a – este/a fost un eveniment organizat de Eventur, in parteneriat cu Primaria Piatra Neamt,Consiliul Judetean Neamt,CosmotePetrom,AutoBoca | Rent-a-carRexonaCentral Plaza HotelPerla Invest si cu sprijinul Hanul AncuteiTequila Bowling ClubXdatasoft si Maia Outdoor.

Am ajuns #priNeamt

Drajii mei, aseara am ajuns la Piatra Neamt dupa un drum de 8 ore… dintre care 4 le-am facut de la Sibiu la Brasov. Cu trenul, bineinteles.

CFR-ul nu s-a schimbat deloc, cele 4 ore de care e nevoie sa parcurgi 150 de km n-au fost de ajuns asa ca trenul a avut si intarziere 30 de minute.

Oricum, bine ca am ajuns pana la urma la Piatra Neamt pentru ca se anunta 2 zile „grele” pentru ca Toma si Alex au strans aici peste 40 de bloggeri. Gata, in 10 min trebuie sa fiu la masina pentru a pleca printr-un tur de judet… zi faina sa aveti 🙂

#priNeamt Cover

#priNeamt – editia a II-a – este/a fost un eveniment organizat de Eventur, in parteneriat cu Primaria Piatra Neamt,Consiliul Judetean Neamt,Cosmote, Petrom, AutoBoca | Rent-a-car, Rexona, Central Plaza Hotel, Perla Invest si cu sprijinul Hanul Ancutei, Tequila Bowling Club, Xdatasoft si Maia Outdoor.

Casa şi masa la Piatra Neamţ

Cazare Piatra Neamţ

Dacă eveţi nevoie de cazare la Piatra Neamt nu aveţi cum să nu ajungeţi la Hotel Central Plaza din buricul oraşului. A fost redeschis la începutul anului şi bine s-a întâmplat pentru că arată foarte bine iar personalul este şi el foarte amabil. Hotelul are 4 stele şi şi le arată. Singurul lucru ce-l regret e faptul că nu avea (şi) săpun solid pentru a-l putea lua amintire acasă, aşa cum fac de obicei în deplasările mele. Dar nu-i bai, Cătălin Roca (directorul general adjunct) s-a revanşat oferindu-ne la Continuă să citești Casa şi masa la Piatra Neamţ

De ce să vizitezi Neamţul?

Deja este al 5-lea articol despre evenimentul la care am participat în weekend în Piatra Neamţ dar ce să-i fac, nu mă pot abţine nicicum. Când vine vorba de turism orice mi-ai spune sunt ochi şi urechi. Iubesc să călătoresc şi îmi place că am descoperit şi un judeţ dintr-o zonă în care am ajuns doar de două ori în viaţă, cu treabă şi în  trecere – Neamţ respectiv Moldova.

Ce se poate vizita în Piatra Neamţ? Continuă să citești De ce să vizitezi Neamţul?