Trei clădiri părăsite în Sibiu

Postat in: 12/03/2014

Pun pariu că treceţi zilnic pe lângă nişte clădiri superbe despre care nu ştiţi mai nimic, nici măcar că sunt nelocuite. Cele mai multe au proprietar, nu e problema de retrocedare sau alt fel de nebunie ce a distrus în ultmii 20 de ani mare parte din monumente, e pur şi simplu nepăsare.

Iată unele dintre clădirile părăsite din Sibiu:

Palatul Mitropoliei Ardealului (se află aici) stă gol de ani buni. S-au vehiculat multe poveşti în jurul lui dar tot ce este cert acum este faptul că în spatele lui va fi construită o nouă reşedinţă a mitropoliei. Nu, nu se va construi o biserică şi nici nu va fi adusă una de lemn (deocamdată). Cu palatul Mitropiliei Ardealului însă nu se ştie ce se va întâmpla pe viitor. Deocamdată e în proces de clasare ca monument istoric.

_Palatul Mitropoliei Ardealului

Clădirea asta superbă stă şi ea nelocuită de ceva timp (se află aici). Noul proprietar probabil nu ştie ce să facă cu ea şi de mutat aici se pare că nu e cazul. Mă gândesc chiar că ar putea deveni cu uşurinţă un hotel de 5 stele dar, deocamdată, doar într-o anexă dărăpănată sunt „cazate” nişte familii sărace.

_constitutiei

Aceasta este una dintre puţinele clădiri de pe Bdul Victoriei care a mai rămas cu faţada întreagă (se află aici). Clădirea este aproape în întregime părăsită, aici mai locuind doar 2-3 persoane. Dacă vă uitaţi atenţi la poze, veţi observa că are pe faţadă o placă comemorativă. În amintirea cui a fost ea amplasată acolo?

_Bdul Victoriei 25


42 Responses to “Trei clădiri părăsite în Sibiu”

 1. Roxi Cenușă-Popescu Răspunde

  Pacat. Cladirea de pe Constitutiei o admiram zilnic cand eram la facultate. Imi imaginam ce ar putea sa fie si cum ar arata gradina din fata daca ar fi ingrijita.

 2. Flaviu Răspunde

  Imi pare rau sa va dezamagesc dar cladirea de pe Constitutiei arata bine doar acolo in fundul curtii. E drept ca de afara pare interesanta dar odata ce intri in ea iti dai seama ca este inutila. Spatiu este foarte prost impartit ( si la genul asta de cladiri vechi recompartimentarea este o mare problema), foarte intunecat, friguros.

  Nu e ce pare deafara.

 3. Lidia Fancsali Răspunde

  Care i esenta articolului? Ca sunt nelocuite? Sau ca exista inca si nu se pot darama pt a construi blocurile urate ale investitorilor?

  • Ce Merita

   Da, Lidia, am fost cumparat de moguli sa fac valuri. Jesus!
   Cel putin una dintre ele e intentionat lasata in paragina ca sa cada singura… Priveste, te rog, si partea plina a paharului macar atunci cand citesti articolele mele 🙂

  • Ce Merita

   PS. Saptamana viitoare o sa intelegi si o alta esenta a articolului… are o continuare 😛

  • Lidia Fancsali

   Astept continuarea atunci 🙂
   Sunt lasate in paragina si pt ca renovarea unor astfel de cladiri costa mult iar de multe ori propruetarii s au trezit cu ele fara sa fie capabili sa investeasca si at asteapta sa scoata vreun beneficiu fara nici un ban cheltuit

  • Ce Merita

   In cea a mitropoliei, da. Iar in cladirea de pe Constitutiei a fost gradinita un timp.

 4. Florin Simion Răspunde

  Cladirea lasata in paragina care margineste Piata Cibin pe latura de sud-est!Unde a fost magazinul gospodarul inainte.O cladire care se prabuseste pe zi ce trece!

  • Ce Merita

   O stiu foarte bine. Mie mi s-a parut locuita dar bun exemplul. Totusi, din multe puncte de vedere e de preferat starea ei actuala… continui saptamana viitoare articolul si o sa intelegi de ce zic asta 🙂

 5. So Fi Al Bert Răspunde

  Desi cladirea Mitropoliei se doreste a fi restaurata, Primaria Sibiu nu pune la dispozitie avizele necesare. Acum doua ierni apa a fost lasata intentionat sa inunde subsolul cladirii iar acest demers a dus subrezirea fundatiei acestei acesteia. Restul e tacere!

  • Ce Merita

   Cred ca esti intr-o eroare! Nu intru in detalii dar te asigur ca nu e cum spui tu 😀

  • Ce Merita

   Daca ar fi asa usor. Mi se pare ca primaria nici nu poate da amenzi in centrul istoric…

 6. Lidia Fancsali Răspunde

  Ca si remarca vis a vis de mai sus ,daca mi se permite, in USA o tipa atat de mult a iubit o cladire incat s a si maritat cu ea. Nu mai stiu sigur dar parca, tot o iubire a copilariei era.

 7. Tavi Mustang Răspunde

  de multe ori cand proprietarii incearca sa restaureze astfel de cladiri intra intr-un mecanism al intereselor si ajung sa renunte si sa le lase sa cada ca sa scape de batai de cap

 8. Ce Merita Răspunde

  sau proprietarii considera ca e mai valoros terenul gol. sau o cladire de birouri. sau… variante sunt destule

 9. Tavi Mustang Răspunde

  asta clar asa e !!! dar eu ma refer la oameni care chiar au incercat sa restaureze si sa pastreze si au ajuns la niste costuri si niste”sugestii fortate” ca sa le numesc asa si nu altfel incat a fost prima si ultima data cand au incercat sa mai faca asta

 10. Ce Merita Răspunde

  daca vorbesti de vreun caz concret din sibiu, insist sa dai nume sau sa spui cine l-a „fortat”. macar sa stim cum sta treaba 😀

 11. So Fi Al Bert Răspunde

  Cladirea de care vorbeam apartine Mitropoliei iar terenul nu va putea fi vandut niciodata. Sa investesti in cladiri pe un teren ce nu iti va apartine niciodata este un hazard iar Mitropolia nu are nici un interes in a construi cladiri de vreme ce detin o sumedenie de proprietati. Pe langa asta poate ar trebui sa mentionam si chiriile ce se platesc pe spatiile respective si care sunt penibile(extrem de mici) daca luam spre exemplu cladirea Colegiului National Octavian Goga sau fostul hotel Bulevard.
  Daca gresesc cu ceva te rog sa ma corectezi

  • Ce Merita

   Sofian, nu are interes sa construiasca cladiri sau sa o restaureze pe asta? Ce ai vrut sa spui?

  • So Fi Al Bert

   Intentiile Mitropoliei au fost de a restaura cladirea si a o da spre folosinta, tot chirie banuiesc, dar din oaresce motive lucrarile au fost sistate brusc

 12. Ce Merita Răspunde

  Si inca ceva… Goga, Peda, Artele etc au fost construite din banii… cui? Nu cumva din banii primiti din donatii, din bugetul de stat etc? Mie mi se pare deplasata orice chirie in cazul asta ca doar e institutie de invatamand. Pe vremuri faceau scoli, acum le dau afara din cladiri…

  • So Fi Al Bert

   Ca ai adus in discutie Liceul de Arta, acolo povestea este cumplita asa cum este si chiria ce se plateste pe spatiu. Daca punem in balanta Colegiul National Octavian Goga acesta plateste o suma modica iar aceasta nu este incasata de catre Mitropolie ci este lasata aceleiasi institutii de invatamant pentru intretinerea cladirii.

  • So Fi Al Bert

   Pentru cladirea Liceului de Arte Primaria Sibiu plateste o chirie de 15-20000 de euro. Scandalul cu mutarea nu cred ca a fost altceva decat o deversiune pentru a mai ridica de o tura chiria

  • Lidia Fancsali

   Perfect de acord ! Asta incetcam sa spun dle Popa … Fara interese nu apar discutii cum fara foc nu apar tiganusii:) iar primarul sau primaria sau impreuna sau separati au implicatii in toate oalele.

  • Lidia Fancsali

   Sa fie 20000 de euro? Alt jaf din banii orasului nostru? Mie mi se pare enorm de mare aceasta suma , ma voi intresa direct la sursa.

 13. Rares Răspunde

  Interesant articolu, totusi cred ca cel ma elocvent exemplu din Sibiu este cladirea Liceului Peda care se degradeaza pe zi ce trece. Este dificil de acceptat ca o scoala de anvergura colegiului pedagogic a putu fi data afara di spatiul care de la inceputuri a fost construit ca scoala si manastire. Consider ca era necesar ca municipalitatea sa fi colaborat cu Biserica Catolica pentru a mentine scoala acolo, atat timp cat inainte de nationalizare era scoala, in cazul retrocedarii trebuiau puse anumite conditii.

 14. Daniel Răspunde

  Se poate lua cumva legătură cu proprietarul clădirii de pe Constituţiei? Aş dori să fac nişte fotografii artistice în interiorul clădirii (întrebarea este absolut serioasă!). În caz că da şi aveţi nişte informaţii, la ce adresă de e-mail vă pot contacta? Mulţumesc!

Nu-ti fie frica! Comenteaza: