Veşnicele discuţii despre pista roşie de biciclete din Sibiu


Tot mai multe discuţii sunt pe marginea pistei de biciclete roşii din Sibiu.

foto.

Mulţi se plâng de faptul că a fost vopsită pe un fost trotuar din parcul Sub Arini, că acum mamele cu copii nu mai au pe unde merge, că pista de biciclete e mai tot timpul plină de plimbăreţi apatici, că bicicliştii nu au loc de pedalat, că pietonii nu au loc de plimbat… şi tot aşa. Motive să ne plângem de pista asta de biciclete sunt multe. Eu unul consider că pistele de biciclete ar trebui făcute pe străzi, pentru a ajunge uşor şi în siguranţă la birou cu bicicleta şi să nu mai fiu nevoit să mă strecor printre maşinile ce mă claxonează insistent că le-am ocupat şoseaua.

Dar haideţi totuşi să vedem şi partea bună a pistei roşii de biciclete. Ea a fost gândită pentru agrement, să poţi merge în plimbare pe două roţi până la grădina zoologică, să laşi maşina acasă măcar în weekend şi să simţi natura, nu gazele maşinilor.

Deşi toţi oamenii din presă (şi chiar şi bicicliştii) vorbesc de pista de biciclete din parc ca fiind „singura din judeţ”, ţin să le atrag atenţia spre adevărata problemă – realizarea de piste de biciclete doar aşa, pentru că suntem obligaţi de UE să avem un anumit nr. de metri / cap de locuitor. Ce veţi vedea mai jos este prima pista de biciclete a judeţului, realizată cu muulţi ani în urmă, niciodată folosită de biciclişti şi uitată probabil chiar şi de cei ce au amenajat-o. Nu mai discut nimic, pentru că nu are nici un rost. Priviţi pozele de mai jos şi minunaţi-vă amintiţi-vă:

Măcar aici au loc şi pietonii şi bicicliştii

Au uitat să aducă pista de biciclete la acelaşi nivel cu şoseaua

Dacă nu eşti atent, dai cu capul de semnul care îţi dă dreptul să pedalezi

… sau intri cu totul în semnele de circulaţie

… în maşini parcate pe pista de biciclete

… sau în obstacolele instalate recentPentru a pedala pe aici trebuie să depui puţin efort

Sau să alegi între a fi călcat de maşină sau amendat că pedalezi pe trotuar


9 comentarii la „Veşnicele discuţii despre pista roşie de biciclete din Sibiu”

 1. So true! Dar pentru romani inca bicicletele nu sunt o prioritate, desi se spune mai nou ca masina e bicicleta saracului…

 2. cred ca vroia sa fie invers
  „bicicleta, masina saracului” – ceea ce sincer mi se pare o prostie… as spune mai degraba ca bicicleta e masina omului inteligent.(faci miscare, e ieftin, nu poluezi etc.)
  cat despre pista de biciclisti… a mea e Mihai Viteazu. Dupa ce trec zilnic pe acolo tot felul de oameni mai mult sau mai putin(deloc) educati, pietonii au invatat sa se fereasca si sa injure… ceea ce imi faciliteaza mie plimbarile spre parc

 3. @moni
  da… in romania daca mergi cu bicicleta esti vazut sarac. asta e principalul motiv pentru care nu vom vedea niciodata oameni la costum pedaland. la noi bicicleta e inlocuita cu motocicleta, ca doar e mai de fitza 🙂
  in tarile din vest exista parcari pe mai multe nivele pentru biciclete… la noi…

 4. intr-adevăr… în străinătăţuri e altă treabă…
  cât despre oameni la costum, pedalând… am văzut câţiva… dar probabil că au ajuns la destinaţie puţin transpiraţi. În schimb am un pieten care lucrează la bancă. Merge cu bicicleta îmbrăcat sort şi se schimbă când ajunge la servici… ceea ce mi se pare o idee drăguţă…

 5. In Timisoara sunt piste, dar In Timisoara e si Verde pentru Biciclete, nu stiu daca e ceva in genul si in Sibiu, sau daca e, nu e promovat deloc.
  Prodecanul de la mine de la facultate, om la 45-50 de ani, mereu la costum, vine cu bicicleta la facultate.
  Mai stiu cateva persoane care se incumeta sa mearga cu bicicleta la servici (si sunt persoane care au masina!).
  Mie mi-ar fi frica la ce trafic e in Sibiu…

 6. in mod normal ar trebui amenajata pe trotuar. dar amenajata, nu doar vopsita o intreaga alee sau strada, ci cu un anumit material, cu indicatoare speciale, poate cu un alt nivel de calcare decat restul trotuarului.

  pe sosea e moarte curata si nu stiu un loc unde pista este pe sosea, doar daca soseaua e special amenajata doar pt biciclisti….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.