Urbanizarea, bat-o vina

Tocmai ce am trecut peste Madrid, un oraș plin de zone pregătite pentru dezvoltare: străzi asfaltate ce își așteaptă următorii locatari. Totul gândit frumos, cu șosele paralele ce se unesc în sensuri giratorii ori piațete în jurul cărora ar trebui să se construiască următoarele cartiere ale orașului.

De dimineață citeam pe Facebook postarea unui consilier local din Șelimbăr frământat de imposibilitatea de a lărgi străzi ce azi au devenit necirculabile, spune el, din cauza proprietăților private ce nu lasă locul unei urbanizări coerente.

Ce oare face diferența, întreb eu, între coerența de urbanizare spaniolă și haosul dezvoltărilor de la noi? Păi, dacă îmi permiteți o explicație personală: viziunea și dorința de implicare a administrațiilor.

Cu un primar ca cel din Cisnădie, al cărui singură grijă este să nu ia în administrare străzi neamenajate de către dezvoltatori, în loc să gândească chiar el un sistem de asfaltări, nu ai cum să ceri mai mult.

Dar dacă ai o administrație ca cea din Sibiu, poți ridica pretenții. Și atunci, de ce zona de Vest, de exemplu (liberă de construcții cu câțiva ani în urmă), este astăzi plină de străzi înguste și întortocheate?

Editorial publicat în revista de timp liber Zile și Nopți

Eu sunt de vină!

Da, eu sunt de vină pentru spitalele – buncăre de microbi. Eu sunt de vină pentru profesorii – roboţi fără har. Sunt de vină pentru că avem politicieni corupţi, şosele periculoase, pentru că nu avem locuri de parcare.

Eu sunt de vină pentru că am tăcut. Am crezut că o mică mită dată de un prieten pentru a scăpa de amenda de circulaţie nu e cine ştie ce. Telefonul dat directorului pentru a nu mai aştepta la coadă e ceva obişnuit. Plicul cerut de către chirurgul ce m-a operat a fost normal, iar fenta cu mutaţia fictivă pe buletin pentru a-ţi da copilul la cea mai bună şcoală din oraş e acceptabilă pentru că (nu-i aşa?) cu toţii ne dorim binele copiilor noştri.

Eu sunt de vină pentru că am închis ochii, deşi ştiam că primesc o parte din salariu „la negru”. M-am făcut că nu văd şi când la magazinul din colţ nu mi s-a eliberat bon fiscal. Dar şi de fiecare dată când tu îţi luai concediu medical pentru a pleca în vacanţă la mare.

Da, am realizat că ŞI EU sunt de vină pentru România de azi. Pentru cum a ajuns ţara mea. Acum, încerc să lupt cu mine însumi şi să îndrept greşeala. Pentru a repara ce se mai poate repara.

Tu? Îţi recunoşti vina?

Editorial apărut în publicaţia Zile şi Nopţi Sibiu din 03.03.2017