Repet, dreptul de proprietate nu îţi dă dreptul să faci ce vrei.

Postat in: 10/02/2014

Am început săptămâna trecută să scriu articolul ăsta dar l-am lăsat baltă pentru că nu mă mulţumea modul în care îmi argumentam ideea. Nici acum nu cred c-o pot dezvolta mai omeneşte dar, totuşi, încerc să scriu câteva fraze după ce am citit articolul lui Sebi… cu care nu sunt chiar de acord. Să vă spun şi de ce:

Nu doar în SUA, şi prin Europa de Vest există comunităţi şi asociaţii de proprietari cu propriile reguli şi propriile taxe. Asociaţii şi comunităţi care pot avea putearea de a cere primăriei să le fie asfaltată stradă, de a cere companiei de ridicat gunoiul să vină vinerea, nu duminica; care au puterea de a-şi face propriul sistem de pază cu oameni din comunitate care fac razii prin cartier pentru a verifica dacă totul este în regulă; comunităţi care ţin la un nivel de trai şi la valoarea proprietăţii lor. Aceleaşi comunităţi care nu acceptă să fie ridicată în cartierul lor o casă cu alt aspect faţă de restul construcţiilor şi nici să aibă un vecin scandalagiu sau murdar care ar putea respinge viitori cumpărători, deci ar scădea valoarea de vânzare a caselor din cartier.

Din punctul meu de vedere, atunci când trăieşti într-o comunitate, respecţi nişte reguli de bază care sunt general acceptate de către majoritatea membrilor acelei comunităţi. Dacă nu îţi convine ceva, pleci. La fel cum pleci din oraşul sau ţara în care locuieşti în cazul în care nu îţi convin regulile impuse. Altfel, ori schimbi regulile, ori le accepţi.


6 Responses to “Repet, dreptul de proprietate nu îţi dă dreptul să faci ce vrei.”

 1. vasiauvi Răspunde

  La mine vecina de deasupra are laborator de tehnica dentara, in dormitor. Chiar deasupra dormitorului meu e. Cand porneste compresoarele, motoarele vibreaza peretii. Toti vecinii aud. Mai mult lasa echipamente in priza si noaptea. Efectiv nu ma pot odihni. In fine …

  Intrebarea mea e: cine in pana mea i-a dat autorizatie sa faca laborator de tehnica dentara la etajul 4, intr-un apartament de locuit?

  Cat despre restul problema cea mai mare e faptul ca oamenii nu sunt uniti. Fiecare pentru el. Asa, ca in jungla.

  • Ce Merita

   Pentru schimbare de destinatie are nevoie de acordul tuturor vecinilor (ba poate chiar legalizat la notar). Ai remant asa ceva? Daca nu, probabil nu i-a dat nimeni voie… face ea doar asa, ca nu (i) se plange nimeni.

 2. Claudia Popa Răspunde

  Una este sa fie decizia unei comunitati si alta una impusa de niste comunisti incapabili sa traiasca in sec 21. Din alt punct de vedere, pacat ca prin blogosfera se discuta pe efecte si nu pe cauze.

 3. Lu Knobloch Răspunde

  agreed! Daar ipoteza prezuma existenta acestui spirit al comunitatii. Mai tine si de bun simt. Bunul simt ti-l da si sentimentul de apartenenta la comunitate. Ele implica respect si consideratie fata de altii… ceilalti… ca sunt vecini sau cetateni.

 4. unu Răspunde

  Rezolvarea-i simpla!
  1- Toate apartamentele sa fie, in mod obligatoriu, termoizolate si pe interior.
  2- Sa fie interzisa comercializarea si/sau detinerea robinetilor de radiator ( calorifer) fara autorizatie speciala.
  Si apoi, draga, cine nu doreste „coabitare” sa se mute la casa, nuuuu?!
  Curte, aer proaspat, liniste, verdeata, isi mai lasa mintea sa se odihneasca!

Nu-ti fie frica! Comenteaza: