Sunt de acord cu imunitatea diplomatică. Doar că…


Ne-a scandalizat ultimul caz cu demnitarul rus ce a băgat în comă o fată după ce a lovit-o cu maşina, ne scandalizează mai mult că poliţia şi justiţia română nu îl poate trage la răspundere pentru neatenţia lui. Imunitatea diplomatică le permite străinilor să facă ce vor în ţara noastră pentru că vor fi scoşi liniştiţi din România până să ne dăm noi seama ce s-a întâmplat. Până la urmă mi se pare şi normal. E normal ca un demnitar sau un militar să nu ajungă într-o închisoare străină pentru că asta ar putea duce la dezvăluirea de secrete de stat, torturi şi altele asemenea. Doar că…

Ce înseamnă imunitatea diplomatică?

Principiul imunităţii diplomatice este una dintrele cele mai vechi elemente ale relaţiilor externe, Grecia şi Roma Antică acordau statut special solilor, parlamentul Britanic a recunoscut oficial imunitatea diplomatică din 1708, interzicând încă de pe atunci arestarea solilor străini iar în Statele Unite s-a adoptat în 1790 o legislaţie prin care acordă imunitate absolută diplomaţilor, familiilor acestora şi personalului care-i deserveşte. Chiar dacă aşa ni se pare, imunitatea diplomatică nu este o găselniţă a modernităţii.

România a aderat la Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile consulare în 1971 şi de atunci suntem parte din acest acord internaţional semnat de 63 de ţări prin care oferim imunitate de jurisdicţie, inviolabilitatea personală a reprezentanţilor diplomatici, inviolabilitatea clădirilor reprezentanţei diplomatice, inviolabilitatea mijloacelor de transport aparţinătoare reprezentanţei diplomatice, inviolabilitatea corespondenţei diplomatice plus câteva beneficii oferite diplomaţilor străini (scutirea de taxe şi impozite personale, de taxe vamale, de prestaţii personale şi altele).

Doar că…

Aşa cum am spus, sunt de acord cu toate astea. Dar atunci când imunitatea diplomatică împiedică desfăşurarea unei anchete deja se merge mult prea departe. Ce trebuie să gândească acum părinţii acelei fete accidentate ştiind că diplomatul rus a refuzat testarea cu echilotestul pe motiv că are imunitate diplomatică? Cum ar trebui să reacţioneze tatăl ei ştiind că vinovatul ce mergea ca turbatul pe şosea nu va fi tras la răspundere? Şi mai ales, cum putem noi să ne simţim în siguranţă pe străzi având în vedere că sunt atâţia imuni la lege în jurul nostru?


2 comentarii la „Sunt de acord cu imunitatea diplomatică. Doar că…”

  1. Azi au spus la tv ca fata accidentata de rus si a revenit din coma…si rusoiul este ,,extradat maine ,,si va fi judecat in Rusia…:( Ma bucur ca traieste fata dar boul asta de rus inconstient nu o sa fie pedepsit….

  2. E clar ca rusul a gresit, dar si fata are o vina. Masinile nu se teleporteaza pe trecerea de pietoni.
    Te uiti in stanga, te uiti in dreapta, chiar si atunci cand esti pe trecerea de pietoni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.