Uite… cu asta chiar nu sunt de acord.


Nu sunt de acord cu cei ce contestă amenda de circulaţie atâta timp cât au condus cu viteză. La fel cum nu sunt de acord cu cei ce contestă în tribunal amenda luată pentru că au circulat cu autobuzul fără bilet. Care e fundamentul contestaţiei? Nu ştiai oare că dacă circuli cu viteză sau dacă nu-ţi cumperi bilet de călătorie eşti pasibil de amendă?

Ne tot uităm în grădina americanilor şi ne amuzăm atunci când cineva câştigă un proces împotriva Whirlpool pentru că nu a scris în instrucţiuni faptul că e interzisă spălarea pisicii în maşina de spălat. Ni se pare atât de comic încât trecem cu vederea faptul că prostia ar trebui să se plătescă ci nu răsplătită.

Judecatoria Sibiu

Probabil vă întrebaţi de ce sunt aşa convins că oamenii nu ar trebui să îşi folosească de fiecare dată dreptul de a face plângere de câte ori au chef. Să luăm cazul Dianei ca exemplu care s-a folosit de faptul că nişte simpli controlori de bilet nu i-au indicat numărul de legitimatie, nu fac diferenţa între locul săvârşirii contravenţiei şi locul încheierii procesului verbal, nu au scris în procesul verbal numărul de înmatriculare al autobuzului şi fac confuzie între starea de fapt şi starea de drept. Pentru toate astea, Dianei i s-a admis ieri plăngerea depusă la Judecătoria Sibiu împotriva unei amenzi primite pentru că circula cu transportul public fără bilet de călătorie.

Tursib2

Păi, să fac un calcul al costurilor ce a trebuit să le plătesc eu, tu, ea pentru soluţionarea acestui caz de importanţă majoră:

  • salariu judecător
  • salariu grefier
  • salariu portar
  • salariu femeie de serviciu
  • salariu paznic
  • alte salarii
  • hartie
  • electricitate
  • chirie spatiu Judecătorie
  • întreţinere
  • alte cheltuieli

Toate astea cu siguranţă sar lejer de 3-4000 lei, cheltuieli calculate doar la timpul consumat pentru soluţionarea acestui caz după 7 luni de proces.

În plus, Tursib (companie ce aparţine de Consilul Local deci întreţinută tot de noi, cetăţenii, din taxele şi impozitele plătite la Primăria Sibiu) a avut următoarele cheltuieli:

  • avocat
  • hartie
  • nervi
  • plata controlorilor ce au amendat-o pe Diana

Şi mă opresc aici fără să mai dezvolt influenţa circulării fără a cumpera bilet de călătorie (care duce, într-un sfârşit, la scumpirea acestor biletele pe motiv că Tursib-ul trebuie să îşi acopere cheltuielile). Sau fără să mă gândesc că procese reale se lungesc pe parcursul a câtorva ani pentru că judecătorii sunt ocupaţi cu prostii.

Deci, dragă Diana, câţi bani ai scutit neplătind amenda? Şi, mai ales, câţi bani am plătit eu pentru că tu ai circulat fără bilet?


40 de comentarii la „Uite… cu asta chiar nu sunt de acord.”

    1. Cred ca dreptul ala a fost gandit asa in ideea in care ti se face o nedreptate nu in cazul in care vrei sa arati ca tu esti smecher si nu respecti niste legi (legale sau morale) ca asa vrei tu

  1. Romanii asa s-au obisnuit. Daca sunt opriti cand circula cu viteza, fac contestatie sau incearca ei sa dea un telefon la sefu’ iar daca sunt prinsi fara bilet intr-un mijloc de transport in comun unde obligatoriu e sa ai bilet (nu face nimeni acte de caritate sa te care prin oras fara bilet) contesta in tribunal. Si o fac doar ca sa demonstreze cuiva ca sunt smecheri pentru ca in sinea lor cred ca stiu ca nu au dreptate si nici tribunalul nu le va da dreptate, isi amana doar amenda.

    1. Nu doar romanii. Doar ca noi, intr-adevar, ne credem mai presus de lege chiar daca suntem niste ciocoflenderi care, nu-i asa, stim pe cineva care stie pe cineva care ne poate rezolva.

  2. oare problema nu e ca din banii nostri se platesc sume f. mari pt juristi si firme de avocatura care ar trebui sa nu aiba nicio problema in a castiga astfel de procese si in acest fel i-ar descuraja complet pe cei care depun constestatii airuea, fiind convinsi ca le castiga? bacsicari si ciupitori vor exista tot timpul, cred ca important e sa nu li se creeze un climat favorabil….

    1. problema mea e ca eu platesc pentru tot felul de astfel de cazuri. Nu stiu cum e prin alte parti dar oare nu ar fi mai simplu ca aceste conttestatii sa se rezolve altundeva, altcumva, printr-un proces mai scurt de analizare a dosarului fara a a implica ditamai judecatorii si tribunale, martori si tampenii? Ah, parca aparusera negociatorii. Ei ar fi buni ptr asa ceva.

    2. stiu… tocmai asta spuneam. Cred ca ar trebui o alta cale de solutionare a contestatiilor la amenzile care nu implica fapte penale. Zilele trecute auzeam ca unul a fost amendat pentru ca a sunat la 112 sa ceara ajutor pentru ca de 2 zile era blocat in zapada, in masina, fara mancare si fara caldura. Astfel de amenzi (plangeri impotriva lor) ar trebui solutionate in cateva zile, nu in 7 luni. Ca sa nu mai spun ca multi contesta ridicarea permisului, fara o baza reala, doar pentru ca stiu ca inca cel putin jumate de an mai pot sofa. Nu mi se pare normal ca ala sa fie in continuare la volan in cazul in care a facut ceva grav la fel cum nu mi se pare normal ca eu sa platesc pentru judecata lui.

  3. Eu nu sunt de acord nici cu cei care contestă ridicarea mașinii parcate ilegal. Ne vedem fix limita propriului interes și nu respectăm cel mai moral principiu dintre toate: am greșit, plătesc.

    1. de acord. Daca as considera ceva ilegal, eu as da firma de ridicat masini pentru discriminare in cazul in care langa masina mea (ridicata) mai erau inca 5 care nu au fost ridicate. Oare cum aleg ei „victima”, dau cu banul?

    2. Nu știu și nici nu mă interesează. Poate le vine rândul, imediat după mine. Poate au ridicat alte 5 de lângă mine, înainte să fiu eu acolo. Nu cred în conspirații universale de genul ăsta. Nu suntem perfecți, mai greșim. Dar măcar să avem bunul simț să greșim cu demnitate.

  4. tudor, ex concret de zilele trecute. Țara arde, cod galben-roșu-portocaliu – dezăpeziri și nebunie post accident aviatic în Apuseni. Radar la intrarea pe autostradă, când știm toți că accelerezi ca să intri. Well, nu, limită la 40 în curba aia inteligent proiectată. Și culmea, aș fi putut lua amendă, dacă n-ar fi luat unul îanintea mea. Acum q de baraj: polițaiul ăla e în serviciul statului, deci al oamenilor sau în contra lui? Cum îl poți contesta? etc. Exemple din astea sunt sumedenie!

    1. Anul trecut au fost cateva zile cand politistii au umblat prin bucuresti cu masini neinscriptionate si ii prindeau vorbind la telefon sau trecand pe rosu… cu televiziunile dupa ei, toti au aplaudat initiativa. Nu era si aia o urmarire si stat la panda?

    2. clar, nici mie nu mi s-a parut deloc ok. Dar „opinia publica” a laudat actiunea… o saptamana am vazut pe bloguri, pe site-uri si la tv doar „asa da!”

  5. In trafic se intampla multe, nimeni nu respecta nicio regula de circulatie, asa ca…ar trebui toti amendati. Circulatia este ingreunata pentru ca soferii vorbesc la telefon, nu se incadreaza bine, taximetristii opresc unde vor si tot asa. Fiind corect in trafic, risti sa stai pe loc.

  6. 2 amenzi de circulatie am luat. de fiecare data politistii s-au uitat la mine ca la extraterestrii pentru ca n-am comentat nimic, n-am iesit din masina, am semnat fara obiectii si-am mai spus si multumesc la final. cat despre ridicatul masinilor in sibiu, sa ma ierte Adela Mohanu, dar nu accept chiar daca am parcat aiurea, sa-mi fie ridicata masina ILEGAL, in baza unui asa zis proces verbal de constatare emis de o entitat neautorizata de lege. si-o spun eu care mi-a fost ridicata masina parcata legal!

    1. cand o sa-mi fie ridicata masina poate voi contesta si eu. Poate nu, habar nu am, depinde de imprejurari. Dar… locurile alea de parcare sunt facute cu un scop. Atata timp cat mie nu mi s-a intamplat niciodata sa am o urgenta atat de mare incat sa nu mai pot cauta 5 min un loc liber, legal, atunci cred ca mi se permite sa nu ii inteleg pe cei care isi lasa masinile pe trotuar, pe treceri de pietoni, pe 2 locuri de parcare etc

  7. Asta, moncher Teo, este o chichiță de formă, nu de fond. Fondul este că parcăm aiurea, iar mașinile ne sunt ridicate de administrația publică locală.

  8. gresit frau Adela. masinile ne sunt ridicate de catre o societate comerciala in baza unui pvc emis de catre aceeasi societate comerciala, fara sa aiba atributia legala in acest sens. si da, fondul este ca parcam aiurea la fel cum fondul este ca in sibiu „pedeapsa aplicata” este ilegala.

  9. Dacă vrei să ne batem pe legal și ilegal, putem să o ducem în fasole, să spunem că Legea Educației prevede alocarea a 6% din PIB pentru învățământ, dar asta nu se regăsește niciodată în bugetul României. Sau, uite, o aberație de sistem pe care am aflat-o ieri: ITM nu anchetează cazul muncitorului în comă, pentru că legea prevede anchetă la fața locului doar în cazul decesului. Dar omul are șanse aproape zero de supraviețuire. Dar așa e legea. Încă una: o doctoriță de la Oncologie nu a vrut să schimbe perfuzia uzată a unui bolnav care nu se putea mișca mai departe de ușa salonului, pentru că, regulamentar, aceasta era atribuția asistentei (caz real, petrecut tot ieri). Ei, ne uităm la lege sau la morală? Aceasta este întrebarea!

  10. inteleg gandirea ta si pana la un moment chiar sunt de acord . Dar eu nu am facut 4 ani la facultatea de drept , 1 an master , 2 ani stagiu de avocatura si 3 ani consilier juridic , ca sa imi vina o persoana cu o contestatie iar eu sa o refuz pe motiv „contribuabilui o sa plateasca mai mult daca eu castig procesul ” !!??? serios ??? dupa atata munca sunt chiar fericita ca am de lucru intr-o tara ca asta !!! si nu am de gand sa renunt doar pentru ca nu mi se pare corect din punct de vedere moral . pune-te in locul meu . tu ai refuza ? ti-ai lua painea de la gura pentru ca „nu e moral” ?? nu cred . exista 2 fatete ale adevarului . nu te conforma numai cu una .

    1. Pfuai, rau am ajuns daca si avocatii se dezic de la orice moralitate pentru doar 5 lei (ca, sincer, cat poate sa-ti plateasca un client pentru contestarea unei amenzi de 100 lei). La fel cum vei apara si un criminal in serie pe care il stii vinovat pentru ca, deh, nu ai facut facultatea degeaba. Aoleu!!! Unde am ajuns…

  11. Eu am platit penalitati pe ceva ce platisem oricum acum un an jumatate, doar ca finantele nu si-au corelat inregistrarile platilor. Evident ca am vrut sa contest dar cand mi-au zis cat trebuie sa umblu pentru 100 de lei , am preferat sa platesc penalitati decat sa fac cereri, copii ale unor axcte, sa stau la cozi pt. inregristrare, sa fac traseul camera 308 (unde ,,aaa, pai nu ne ocupam de asta….mergeti la 104)..104 (,,da, aveti dreptate, dar de ce nu ne-ati anuntat ca acum 1 an jumatate de fapt ati platit,, …faceti un dosar…mergeti la 204….). Un exercitiu de orientare turistica prin institutiile statului.

  12. Aici e vina Judecatoriei, care a inlocuit amenda cu avertismentul. Faptul ca a aplicat o „sanctiune” (mi-e si jena sa-i zic asa) inseamna ca respectiva a comis o contraventie si e vinovata. Daca e vinovata, trebua sa-i lase amenda, parerea mea.
    Bani nu cred c-a dat pentru avocat, pentru ca persoana pare studenta/absolventa de Drept, ceea ce face discutia si mai jenanta (n-a fost greu sa aflu cum o cheama pe individa, pornind de la nr. de dosar).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.