Cum se face ceramica de #laHorezu?


Se pare că nu degeaba prinţului Charles îi place la nebunie la Horezu… aici tradiţia este foarte importantă atât pentru comunitate cât şi pentru cei din primărie şi, aşa cum am auzit lăudându-se în repetate rânduri în stil politicianistic, chiar şi pentru ministerul turismului.

Cert este că zona este în plină dezvoltare turistică, numărul spaţiilor de cazare crescând de zece ori în ultimii ani. Şi oamenii simt asta, se vede că îşi doresc să se audă în toată lumea de ceramica de Horezu.

Noi am ajuns #laHorezu la invitaţia Marianei şi a lui Denis de la România Magică, odată cu târgul ceramicii populare româneşti „Cocoşul de Hurez” ce are loc anual aici, încă din 1971. Peste 90 de ceramişti din România şi împrejurimi şi-au expus marfa, atrăgând peste 10.000 de vizitatori în oraş.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pentru a intra în lumea ceramicii de Horezu, doamna Vasilica ne-a arătat cum se modelează lutul extras dintr-un deal de lângă casă. Ea face aproximativ 350 de vase ori farfurii pe zi, asta însemnând vreo 6 ore de lucru. Aşa arată masa ei de lucru iar mai jos vedeţi cuptorul ce era să-i ardă gospodăria cu ceva ani în urmă 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Familia Pietraru e câştigătoarea marelui premiu al concursului „Cocoşul de Hurez” organizat printre participanţii la târgul ceramicii populare româneşti. Ei au casa asta minunată în forma unui vas ceramic ce a stat mult timp pe coperţile de arhitectură din România. Tot aici au şi un mic atelier deschis turiştilor astfel că am reuşit să punem şi noi mâna pe lut, modelând fiecare câte un vas propriu şi personal. Mai jos vedeţi şi masa de lucru a familiei, acolo unde îşi decorează ceramica cu motive tradiţionale reprezentative pentru zona Horezu – adică mulţi cocoşi 😀

Poze lahorezu_02

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPoze lahorezu_03OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mai apoi, toată ceramica este pictată cu vopsea naturală, cu ajutorul penelor de pasăre şi cu multă îndemânare. Am încercat şi eu să fac o decoraţie inspirată pe o farfurie micuţă dar nu mi-a ieşit chiar ce trebuia. Cea din dreapta este farfurioara mea iar cea din stânga imaginii este pictată de Diana-Ribana. Recunosc, ei i-a ieşit mai bine 😛

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dar Horezu nu este doar despre ceramică, ceramică şi vase pictate. Zona este plină de mănăstiri interesante iar muntele spre Vârful lui Roman este plin de pensiuni primitoare cu aer curat. Revin în zilele următoare cu detalii.

#LaHorezu este un eveniment organizat de RomaniaMagica în parteneriat cu Primăria HorezuCabana La CristianHorezu Gifts și AutoBoca | Rent-A-Car cu sprijinul Răureni, cu drag din naturăBoromir – împarte bucuriiAQUA CarpaticaDomeniile SâmbureștiLipton Ice Tea și Printcenter Mulțumiri speciale Magic Handmade.


2 comentarii la „Cum se face ceramica de #laHorezu?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.