Mi-e jena de jena lor


Mi-e rau cand ma uit in oglinda si-mi dau seama ca facem ceva pe munca noastra. Ma intreb de ce naiba mai avem arta in jurul nostru, de ce muzicienii mai canta si regizorii mai fac filme. De ce actorii mai joaca, de ce pictorii mai fac tablouri, de ce scriitorii mai publica.

Mi-e rau cand realizez ca pentru o noapte in oras nici nu ma gandesc la cei 50 de lei dati pe bere sau ca ieri am mancat piept de pui, un cartof si o savarina cu 80 de lei. Ma simt aiurea realizand chestiile astea si stiind ca pentru un film la care au lucrat sute de oameni nu dau 5 lei sau ca pentru un concert cu trupe de afara si cu artisti ce canta la instrumente de zeci de mii de euro eu nu platesc 10 lei la intrare, pentru o gala de balet la care sunt prezenti zeci de balerini legendari din toate colturile lumii nu cumpar un bilet de 5 lei.

Mi-e jena de jena artistilor stiind ca realizeaza valoare muncii lor de-o viata: 5 lei. Adica 2/3 dintr-un odorizant auto dr. Marcus sau 1/3 dintr-o pasta de dinti Colgate Sensitive pro relief sau 10 saci de gunoi de 120l sau 300 gr. de masline negre, cu 5 lei poti cumpara 1 paine de casa sau o punga de biscuiti simpli Petit Beurre de 460gr. sau 2 pungi de seminte pestrite.

Dar si cinci lei sunt pre multi pentru noi.


6 comentarii la „Mi-e jena de jena lor”

  1. Apropo de artisti si vaoare muncii lor, pe langa faptul ca valoreaza 5 lei… mai sunt si piratate mterialele lor… Si toate din punctul meu de vedere din cauza faptului ca conducerea tarii nu face nimic, nu sustine arta si artistii…

  2. In alte tari exista o cultura a culturii si artelor. Inca din scoala sunt invatati sa respecte arta si chiar sa urmeze tot felul de cursuri si „cercuri” de teatru, pictura,fotografie,etc.
    La noi ce se face intr-o scoala „normala” (nu de arte) din toate acestea?
    Din pacate, nu ne putem astepta ca oamenii sa admire altceva decat Guta,Salam sau Copilu Minune…(nu generalizez.din fericire mai sunt destui oameni cu o cultura „normala”)

  3. Trist. Extrem de trist. Mai ales dacă este să compari preţul pastei de dinţi cu preţul unui bilet la film. Nu este însă o problemă particulară pusă în discuţie. În general costurile lucrurilor/serviciilor NU (mai) au nicio legătură cu produsele/serviciile aferente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.