Suntem furati constant. Ne complacem si ne place.


Aviz World records Academy, un nou record European (sau mondial) e pe cale sa il depaseasca Romania – Cel mai scump kilometru de autostrada, 57 de milioane de euro. Atat a preconizat Ministerul Transporturilor ca va costa construirea autostrazii Comarnic-Brasov ce va avea 58 km. Dupa cum se stie deja ca se intampla in Romania, probabil ca pretul va creste de 2-3 ori pana la finalizare asa ca putem linistiti sa ne gandim ca poate bate suta de milioane de euro un kilometru de autostrada. Cel putin 75% vor intra in buzunarele unor baieti norocosi.

Surse din rândul drumarilor spun că este normal ca tronsonul de munte al Autostrăzii Bucureşti-Braşov să fie mai scump pentru că majoritatea lucrărilor vor fi viaducte şi tuneluri. Construcţia unui viaduct este estimată de specialişti la 20-23 milioane de euro pe kilometru, în timp ce un kilometru de tunel variază între 18 şi 20 milioane de euro.

Dacă ar fi făcut numai din tuneluri şi viaducte, tronsonul Comarnic-Braşov nu ar trebui să coste cu mult peste 20 milioane de euro kilometrul.

Ia sa vedem de ce spun ca va creste si pretul asta, adica un singur kilometru de autostrada va costa mai mult de 57 milioane euro/km.:

Autostrada Transilvania s-a contractat pentru 5,4 milioane de euro pe kilometru. Acum a ajuns la 12,5 milioane de euro pe kilometru, mai mult decat dublu. Mai mult, angajatii “Bechtel” au dezvaluit, intr-o scrisoare trimisa presei, ca grinzile folosite la viaductele de pe traseul Autostrazii “Transilvania” nu au fost supuse unor teste de încercare, ca asfaltul turnat în prezenta premierului a fost decopertat si ca nu se respecta compozitia betonului la turnare.

Autostrada Bucuresti-Moara Vasiei (19 km.) costa deocamdata 9 milioane de euro pe kilometru. Lucrarile nu s-au inceput inca.

Autostrada Soarelui – pana acum s-a contruit cu mai putin de 3 milioane de euro pe kilometru. Portiunea ramasa de construit va costa 6,7 milioane de euro. Cel putin.

Autostrada Pitesti-Sibiu – costul estimat de Ministerul Transporturilor este de 25 milioane euro pe kilometru. In mod normal nu ar trebui sa coste mai mult de opt milioane de euro pe kilometru.

De centura Sibiului nu mai vorbesc pentru ca risc sa mi se faca rau. Nici nu stiu la ce sume a mai ajuns un kilometru de autostrada. Dar ma usurez (adica ma simt usor) cand imi aduc aminte ca Ludovic Orban a spus ca „avem destui bani”, in momentul cand a fost intrebat cu privire la retragerea fondurilor ISPA care ar fi trebuit sa finanteze 75% din centura.

Sursa: Adevarul.ro

P.S. Cel mai bun si concis mod de a prezenta starea lucrarilor la autostrazile din Romania se gaseste pe site-ul www.infrastructura.info, pe prima pagina, la „micul dictionar de specialitate”, unde sunt explicate cuvintele autostrada, infrastructura si haos.
P.S.2. Stie cineva cat costa centura Sibiului?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.