2014. Anul schimbării.


Prevăd că anul 2014 va fi anul schimbării în ceea ce priveşte evenimentele din Sibiu. Sau, cel puţin, aşa ar trebui să fie. Viitorul îmi va confirma sau nu intuiţia.

Anul 2014 cred că va da startul evenimentelor organizate şi în alte zone ale oraşului, festivalurile mutându-şi unele acţiuni în afara Centrului Istoric. Din păcate, însă, publicul nu este educat să participe la un concert sau la un festival altundeva decât în Piaţa Mare sau Piaţa Mică… rar sibienii se duc până în Piaţa Huet sau la parcarea de la teatru. Singurul eveniment mare început înafara zonei centrale, Cibin Fest, s-a mutat încă de la a doua ediţie chiar în buricul oraşului, organizatorii simţind surprinşi diferenţa enormă în numărul participanţilor. Acum e timpul ca organizatorii de evenimente să facă pasul invers. Publicul trebuie educat să vadă şi alte scene.

Decizia Primăriei Sibiu de a nu mai permite vânzarea de bilete de acces la evenimentele din Piaţa Mare şi Piaţa Mică a Sibiului va forţa unii organizatori să găsească alte spaţii potrivite pentru acţiunile lor. Fapt ce îmi întăreşte intuiţia.

Artmania, cu siguranţa, va reîncerca varianta Pădurii Dumbrava, variantă ce nu a avut un succes prea mare în 2012. Media Music Awards probabil va accepta situaţia şi nu îşi va muta locaţia din Piaţa Mare dar, probabil, va căuta alternative pentru acţiuni paralele, contra cost. TIFF va suferi puţin deşi a avut în 2013 o soluţie de triare a publicului foarte bine gândită (cu garduri mici în jurul scaunelor astfel încât publicul ce nu dorea să plătească bilet de intrare putea, totuşi, să urmărească proiecţiile). Va continua, cel mai probabil, cu Barocoteca TIFF prin localurile din zona centrală, unde organizatorii vor putea tăia bilete.

Cred, totuşi, că vor apărea şi alte evenimente ce se vor desfăşura exclusiv în pieţe, piaţete şi străduţe mai îndepărtate de km 0 şi, de ce nu, unele destinate exclusiv cetăţenilor din cartierele Sibiului. Cred cu tărie asta pentru că se simte nevoia lor.

Articol apărut în Ghid Sibiu, nr. 3


2 comentarii la „2014. Anul schimbării.”

  1. Se simte nevoia diversificarii spatiilor de desfasurare a diferitelor evenimente si, de asemenea, se simte nevoia largirii ariei de interes pentru turisti. Majoritatea stiu doar de P-ta Mare,P-ta Mica si Balcescu. Sibiul are mult mai mult de atat de aratat dar trebuie create puncte de atractie. Prin desfasurarea unor evenimente in alte locatii se vor crea aceste puncte, chiar si daca sunt doar pe perioada desfasurarii acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.