Poveste născută din 2200 de suflete


V.I.C. (Very Important Chair) este un tabouret care transmite un mesaj filosofic simplu si esenţial „să protejăm libertatea şi demnitatea noastră în orice context”. Acest elan de salvgardare provine de la cei 2200 de muncitori daţi afară din fabrica Simerom din Sibiu în 2006 (fosta  fabrică de maşini-unelte din Sibiu ce a funcţionat între 1921-2009), în urma unei sumbre poveşti de speculaţie finciară.

În 2007, fiind la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, am găsit (şi m-am ataşat) un tabouret „sculptura” simplu, în hala de la Simerom ce pe vremea aceea găzduia un spectacol de teatru şi azi este o ruină. După aprox. 5 ani, am căutat povestea fabricii Simerom şi al acelui taburet. Pentru asta m-am întors la Sibiu unde am întalnit un fost muncitor ce mi-a mărturisit că în perioada 1921-1983 nu existau în fabrică nici cantină şi nici scaune pe care să se aşeze angajaţii în timpul pauzelor de masă. Asta i-a obligat pe muncitori să-şi construiască proprii taboureţi sau bănci pe care le ascundeau de conducerea fabricii după dulapuri şi stâlpi. Aceşti oameni au reusit să-şi păstreze demnitatea, cu coloana vertebrală dreaptă, într-un context politic şi de conducere al fabricii inuman. Deşi pe vremurile comunismului totul se vroia uniformizat, a existat totuşi o emulaţie creativă fantastică.” Alexandru Noe Popovici, iniţiatorul proiectului.

Ne place adesea să complicăm ceea ce în esenţă este foarte simplu. Să aducem în discuţie mii de referinţe la filosofi, poeţi, artişti plastici, compozitori, de la Marcel Duchamp la Nick Cave. La urma urmei, V.I.C (Very Important Chair) este un simplu obiect, o sculptură simplă şi poate părea paradoxal să îi complicăm prea mult existenţa. V.I.C. este singurul tabouret găsit la Simerom după închiderea fabricii, tabouret ce are onoarea de a fi reprodus de către cât mai mulţi colaboratori cu putinţă (artisti, artizani, intelectuali), în 2200 de exemplare, exact numărul angajaţilor Simerom trimişi în şomaj.

V.I.C este acum într-o călătorie de 15.000 km. prin 15 ţări.


Un comentariu la „Poveste născută din 2200 de suflete”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.