Puroiul din sistemul sanitar e de neoprit.


Prima şi singura problemă atunci când am intrat în spital părea să fie cea a banilor. Cât? Cum? La cine? Prietenii mei dragi m-au sunat să-mi ofere o mână de ajutor şi să-mi dea bani împrumut pentru a avea ce da doctorilor şi asistentelor. Spitalul 5 lei (aşa cum e denumirea -deocamdată neoficială- a Spitalului Judeţean Sibiu) a pus grav amprenta şi pe moralitatea lor, aşa cum de altfel orice român ştie prea bine că e de preferat să nu te apropii de spitale dacă nu eşti pregătit să oferi plicuri în stânga şi în dreapta. Sub presiune, ajungi să te întrebi şi tu dacă e de dat sau nu.

Cât? Cum? La cine? sunt întrebări mult mai apăsătoare pe culoarul mirositor a clor al spitalului decât De ce? Ce e de făcut? sau Cum reuşim să trecem peste asta?

100 de euro sunt prea puţini pentru medic, oferă banii înainte de operaţie, ba după operaţie ca să nu rişti să te dea apoi sub supravegherea altui doctor, neapărat asistenta şefă trebuie să primească şi ea ceva pentru a nu te arunca în cel mai jegos salon, ai grijă la infirmiere şi la cei 5 lei ce le revin de fiecare dată când trebuie să te ajute cu ceva. Şi, mai ales, nu mânca din spital!

În afara faptului că o programare la raze de la ora 8:15 a fost decalată cu aproape două ore pentru că prietena asistentei, amicul portarului şi cunoştinţa doamnei de serviciu aveau prioritate (deşi operaţia mea avea să aibă loc în doar câteva ore), cât am stat în spital nu am simţit nici un moment că vreun medic sau o asistentă ar pretinde ceva. Ba mai mult, mângâierea neaşteptată de alinare din timpul operaţiei a directorului secţiei chirurgie de la Spitalul Militar (dr. Doru Moga), am simţit-o până în suflet, aşa cum nu credeam vreodată că voi simţi vreo mână de bărbat.


15 comentarii la „Puroiul din sistemul sanitar e de neoprit.”

 1. asta e realitatea sistemului sanitar din romania. Eu am patit cu tatal meu la fel la tg mures, am fost ne-am internat…si doar dupa vreo 3 zile am mers noi am cautat doctorul am dat plicul si a doua zi a fost operat. Pana atunci el habar nu avea ca are pacient in spital la etajul 6, ba nu la 8 e ba nu la 7, asa ne-au tot trimis asistentele…ceva de genu a fost toata povestea

 2. asta e realitatea sistemului sanitar din romania. Eu am patit cu tatal meu la fel la tg mures, am fost ne-am internat…si doar dupa vreo 3 zile am mers noi am cautat doctorul am dat plicul si a doua zi a fost operat. Pana atunci el habar nu avea ca are pacient in spital la etajul 6, ba nu la 8 e ba nu la 7, asa ne-au tot trimis asistentele…ceva de genu a fost toata povestea

 3. Trist dar adevarat. Eu cel putin am dat pana acum si oeste oameni de valoare care nu mi-au pretins nimic dar si peste jugodii. Incerci sa-i triezi si speri sa nu ajungi sa dai peste jigodii cand nu ai alternative. Am zis-o si o repet, una e sa dai ceva, orice pentru ca simti ca omul acela merita, ca a avut grija de tine si simti tu ca ar merge si alta e sa te duci cu „Cat e bursa?” in spital.

 4. asa i-am invatat. asa s-au invatat, pentru ca merge. pentru ca inca nu s-a nascut romanul care, ajuns la spital, contribuabil la sanatate, sa le spuna ferm „nu va dau nimic, sunteti obligati sa ma tratati, la fel cum eu sunt obligat sa platesc la stat.”
  spun asta pentru ca eu sau tu avem de unde da. dar sunt oameni care NU AU si nu vor avea si nu e corect ca in 2012 lipsa sa te condamne la moarte.

 5. Cand m-am operat la Spitalul Militar mi-a fost refuzata suta de mii pe care am vrut sa o asez "pe neobservatelea" in buzunarul asistentei. Asta dupa ce am chinuit-o toata noaptea, saraca, pentru niste injectii, ca, noah, ma durea.Si nu din cauza ca i s-a parut prea putin.Parca nici nu e spital acolo, asa mi s-a parut atmosfera. Mult, mult peste Spitalul Clinic Judetean.

 6. Cand m-am operat la Spitalul Militar mi-a fost refuzata suta de mii pe care am vrut sa o asez "pe neobservatelea" in buzunarul asistentei. Asta dupa ce am chinuit-o toata noaptea, saraca, pentru niste injectii, ca, noah, ma durea.Si nu din cauza ca i s-a parut prea putin.Parca nici nu e spital acolo, asa mi s-a parut atmosfera. Mult, mult peste Spitalul Clinic Judetean.

 7. De curand am intrat si eu in sistem din pacate, adica am fost nevoit sa arunc plicuri de bani in stanga si-n dreapta… Regret ca nu am ales sa ma operez in mediul privat!

 8. De curand am intrat si eu in sistem din pacate, adica am fost nevoit sa arunc plicuri de bani in stanga si-n dreapta… Regret ca nu am ales sa ma operez in mediul privat!

 9. Trist dar adevarat, dar tot noi i-am invatat asa, am auzit batrani simplii de la tara care nu merg la spital ca nu au bani, sa ne fereasca Domnul de probleme de sanatate ca de restu’ ne pazim singuri.
  Am avut „norocul” sa ajung la spital doar in strainatate si prioritar n-a fost daca am sau nu asigurare ci sa mi se acorde primul ajutor, in schimb aici de cate ori am ajuns la spital am fost intrebata daca am adeverinta vizata, etc.

  Prea tris si luminita de la capatul tunelului nu se mai vede demult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.